Αφγανιστάν: Συνεχίζουν έως 31 Αυγούστου την εκκένωση οι ΗΠΑ - Σταματούν Γερμανία και Ιταλία
- Written by eKypros
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, μία μέρα μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες, αναμένοντας να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. «Λογαριάζουμε ακόμη να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή στο τέλος του μήνα. Και όσο πλησιάζει (η ημερομηνία) θα δείτε κάποιες κινήσεις για την έξοδο των στρατιωτών μας και ενός μέρος του εξοπλισμού μας (…) αλλά θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε αεροπορικώς τους εγκλωβισμένους μέχρι την τελευταία στιγμή»,είπε.
Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ένα μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού δεν πρόκειται να βγει από την Καμπούλ και θα καταστραφεί.
Όσον αφορά τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» μετά τις 31 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι πολλές χώρες είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Σταματούν τις εκκένωσεις Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία
Περίπου 300 Γερμανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, μία μέρα αφότου ο γερμανικός στρατός σταμάτησε τις πτήσεις απομάκρυνσης από την Καμπούλ.
Το Βερολίνο ταυτοποίησε 10.000 Αφγανούς που χρειάζονται προστασία και πληρούν τα κριτήρια για να έρθουν στη Γερμανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. Ο γερμανικός στρατός ολοκλήρωσε την αερογέφυρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ αφού απομάκρυνε 5.347 ανθρώπους, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 4.100 Αφγανών.
Στο μεταξύ, η τελευταία γερμανική πολιτική πτήση που μετέφερε Αφγανούς που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν προσγειώθηκε σήμερα στη Φρανκφούρτη. Το τελευταίο γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε στρατιώτες και Γερμανούς και Αφγανούς πολίτες αναχώρησε από την Καμπούλ για την Τασκένδη χθες, Πέμπτη.
Η Ιταλία θα σταματήσει τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «εντός των επομένων ωρών», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.
Το τελευταίο αεροσκάφος C-130 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με επιβαίνοντες τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο και τον Ιταλό πρόξενο Τομάσο Κλαούντι καθώς και όλους τους στρατιωτικούς και καραμπινιέρους που συνέβαλαν στη διασφάλιση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης τις τελευταίες ημέρες δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη που παραχώρησε από κοινού με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν απομακρύνει συνολικά τουλάχιστον 4.800 Αφγανούς έως και χθες, 26 Αυγούστου, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 1.100 παιδιών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Άμυνας.
Στο μεταξύ, και η Σουηδία έβαλε τέλος στην αποστολή απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
Παρατημένα στη βρετανική πρεσβεία στοιχεία Αφγανών συνεργατών
Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχτηκε σήμερα ότι διέπραξε σφάλμα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της πρεσβείας της στην Καμπούλ, αφότου ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Times βρήκε στο έδαφος προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες αρκετών εργαζομένων που μπορεί να κινδυνεύουν με αντίποινα.
Καθώς συνόδευε μια περίπολο των Ταλιμπάν, ο δημοσιογράφος βρήκε στο έδαφος, κοντά στις «στάχτες ενός μπάρμπεκιου στην αυλή της πρεσβείας», «ονόματα, διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνων» Αφγανών εργαζομένων, αλλά και άλλων που είχαν κάνει αίτηση για να προσληφθούν που διευκρίνιζαν ότι είχαν ήδη εργαστεί για τις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι διέσωσε τρεις αφγανικές οικογένειες, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας υπήρχαν σε έγγραφα που είχαν μείνει στην πρεσβεία και παραδέχτηκε ότι διέπραξε σφάλμα.
Τεράστιος καταυλισμός προσφύγων στη βάση του Ράμσταϊν
Στο Ράμσταϊν, η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ευρώπη έχει μετατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων που ήρθαν από το Αφγανιστάν με πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Για τους πρόσφυγες αυτούς, πρόκειται για ένα από τα τελευταία στάδια μιας εξόδου η οποία τους είχε οδηγήσει κυρίως στο Κατάρ ή στο Κουβέιτ, τις προκεχωρημένες βάσεις των ΗΠΑ για την αερογέφυρά τους με την Καμπούλ.
Το Ράμσταϊν μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής έως 17.000 ανθρώπων, ανάμεσα στην ίδια τη στρατιωτική βάση και έναν κοντινό καταυλισμό.
Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν ήδη μετεγκατασταθεί από το Ράμσταϊν.
Αναδημοσίευση από 902.gr (Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)









