Menu
Αντιφασίστες οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαναν αυτό που έπρεπε!

Αντιφασίστες οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαναν…

* Έσβησαν ναζιστικά συνθή...

Σύσκεψη υπό τον Ακιντζί για την οικονομία στα κατεχόμενα

Σύσκεψη υπό τον Ακιντζί για την οικ…

* Αυξάνονται οι αντιδράσε...

Σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσ…

• Μετά την απελευθέρωση τ...

Ελλάδα: Φτωχοποίηση των συνταξιούχων

Ελλάδα: Φτωχοποίηση των συνταξιούχω…

* Μέχρι 500 ευρώ μεικτά τ...

Σύνθετο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντοπίστηκε στο οροπέδιο στην Παλαίπαφο

Σύνθετο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντ…

Γράφει: Κική Περικλέους* ...

Δέκα με είκοσι οι αγνοούμενοι από κατάρρευση γέφυρας στην Ιταλία...

Δέκα με είκοσι οι αγνοούμενοι από κ…

* Συνεχίζεται η πολιτική ...

Ελλάδα: Η έξοδος από τα μνημόνια και ο ζωντανός δράκος

Ελλάδα: Η έξοδος από τα μνημόνια κα…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στον τ/κ Τύπο

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στον τ/κ Τύπο

Ειδησεογραφικά και όχι πρ...

Τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο Μουσταφά Ακιντζί

Τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο Μ…

• Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ...

Στους 38 οι νεκροί στη Γένοβα

Στους 38 οι νεκροί στη Γένοβα

* Έρευνες για επιζώντες σ...

Prev Next

Ελλάδα: Η έξοδος από τα μνημόνια και ο ζωντανός δράκος

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*

Τα παραμύθια ασκούν μια γοητεία στην οποία δύσκολα μπορούν να αντισταθούν (και) οι ενήλικοι. Το καλό σενάριο, το ευτυχισμένο τέλος, η επικράτηση του καλού και του δίκαιου συνοψίζουν όλα όσα θέλει να πιστέψει ο κάθε άνθρωπος, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Αυτή η ελπίδα, πέρα από καταφύγιο των βασανισμένων ανθρώπων, αποτελεί ταυτόχρονα και σύνηθες πολιτικό εμπόρευμα, το οποίο διαρκώς επανασυσκευάζεται και χρησιμοποιείται από αυτούς που έχουν ή φιλοδοξούν να ασκήσουν εξουσία. Αυτές τις μέρες η συσκευασία της ελπίδας επιγράφεται «έξοδος από τα μνημόνια και την εποπτεία».

Read more...

Ελεύθερα τα δύο παιδιά - Η Ελλάδα όμηρος...

• Στα χέρια των ιμπεριαλιστικών κέντρων

 

Η απελευθέρωση και η επιστροφή στη χώρα, των δύο ένστολων παιδιών, μελών των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν μια θετική εξέλιξη. Η άδικη σύλληψη και κράτηση τους, ήταν απόρροια των γενικότερων επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών στην περιοχή που πυροδοτούν και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, πλήρωσαν βαρύ προσωπικό τίμημα, με την φυλάκιση τους, επί 167 μέρες στις Τουρκικές φυλακές της Ανδριανούπολης. Η σύλληψη τους χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, ως μέσο για την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, ενταγμένο και στις αντιπαραθέσεις – παζάρια του Τουρκικού καθεστώτος με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. 

Τo γεγονός πιστοποιείται και από την εξόφθαλμη παρέμβαση της Ουάσιγκτον, στις παρασκηνιακές διεργασίες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συναντήσεις Αμερικανών και Τούρκων Αξιωματούχων. Οι πιέσεις του Αμερικανικού παράγοντα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Λευκού Οίκου και Άγκυρας διέρχονται έντονους κλυδωνισμούς, δεν εμφορούνταν ούτε από «ανθρωπιστικά», ούτε από ΝΑΤΟικά «συμμαχικά» αισθήματα για την τύχη των δύο παιδιών. Εξάλλου στα πλαίσια των κανόνων του ΝΑΤΟ, το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί με συνοπτικές διαδικασίες, παρότι ο ΓΓ της «λυκοσυμμαχίας» είχε φροντίσει να υποδυθεί το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. 

Οι ΗΠΑ, πάντως, θέλησαν να δείξουν, λίγες ώρες μετά την άφιξη των στρατιωτικών στην Ελλάδα, πως είχαν τον πρώτο ρόλο στη λύση του ζητήματος. Ο Τζ. Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, απηύθυνε – μέσω τουίτερ – τα  συγχαρητήριά του προς τους συναδέλφους του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί με τα συγχαρητήρια παρέθεσε και δημοσίευμα που φιλοξενεί δήλωσή του από τις 16 Μαΐου 2018, με την οποία επεσήμανε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Τουρκία, «έπρεπε να είχαν επιστρέψει» στην πατρίδα.

Είναι εμφανές ότι το θέμα οδηγήθηκε σε άλλους ατραπούς, στρωμένους με τους νέους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την περιοχή.  Η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του παζλ, στο υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό. Η απελευθέρωση τους, σε μια πολύ δύσκολη χρονική καμπή για την κυβέρνηση Τσίπρα, μετά την τραγωδία στο Μάτι, «ανακουφίζει» επικοινωνιακά την κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ποικιλοτρόπως συμβάλουν στην στήριξη της. Δίνουν «οξυγόνο – μήνυμα», όμως  και στην κυβέρνηση Ερντογάν, που βλέπει την Τουρκική λίρα και οικονομία να καταρρέουν κάτω από τις πιέσεις των ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ αγορών. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η θετική εξέλιξη για την απελευθέρωση των δύο παιδιών, δεν πρέπει να συσκοτίσει την ουσία. Πίσω από την ευχάριστη εξέλιξη -στο φόντο των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και παιχνιδιών- υπάρχει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να αναχθεί σε «σημαιοφόρο», για την προώθηση των Αμερικανικών επικίνδυνων σχεδιασμών στην Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή της ελληνικής άρχουσας τάξης που προσβλέπει σε γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, αξιοποιώντας την διαφαινόμενη απόφαση της Ουάσιγκτον, για πρόσκαιρη ανακατανομή των ρόλων ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα. Η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, επιχειρεί να καλύψει το «κενό» που αφήνουν τα ρήγματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.  

Οι συγκεκριμένοι ρόλοι, όμως αποκτούν νέο περιεχόμενο με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού εντάσσονται στην όξυνση των αντιθέσεων Ουάσιγκτον  – Μόσχας, που αποτυπώνονται και στην ένταση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης
να προσδεθεί πλήρως στο άρμα του Λευκού Οίκου,
να μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανική βάση στρατιωτικής εξόρμησης, με αναβάθμιση των ορμητηρίων Σούδας, Αλεξανδρούπολης, Ακτίου, Ανδραβίδας,
να εκτελέσει με συνέπεια εντολές και σχέδια που εκπονούνται από τα επιτελεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,
δεν αποτελούν ακίνδυνες διαδικασίες. Η χώρα γίνεται όμηρος στα χέρια των ιμπεριαλιστικών κέντρων.  

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν πρόκειται να συμβάλει στην εξομάλυνση των «ελληνοτουρκικών σχέσεων» και τη «φιλία των λαών», όπως έσπευσαν να την μεταφράσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δεν μπορεί να συγκαλύψει την ένταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αφού πλέον η έκβαση τους, έχει παραδοθεί στις «ορέξεις» του «θείου Σαμ»…

* Η φωτογραφία δεξιά από γελοιογραφία στο pontiki.gr

Ημεροδρόμος

Read more...

Για το τείχος του Βερολίνου

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλος*

Στις 13 Αυγούστου 1961, ξεκινούσε η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου που αποτέλεσε αφορμή για την εκτόξευση επί δεκαετίες της γνωστής καθεστωτικής προπαγάνδας.

Αφιερώνουμε το παρακάτω κείμενο «Για το τείχος του Βερολίνου» και τα ιμπεριαλιστικά τείχη, στα κάθε λογής …τούβλα της φαιάς προπαγάνδας και της ιστορικής παραποίησης.

Read more...
Subscribe to this RSS feed