Menu
ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του αντ…

• Οι τελευταίες εξελίξεις...

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρ…

Η βρετανική κυβέρνηση κατ...

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Με…

• Αποσπάσματα από το Άρθρ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβει» πυρηνικά το ΝΑΤΟ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβ…

• Το ΝΑΤΟ αποθηκεύει περί...

Από πενταμερή σε πεντμερή

Από πενταμερή σε πεντμερή

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μια... απλή κανονικότητα!

Μια... απλή κανονικότητα!

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Δ...

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσοκομεία της Γερμανίας!

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσο…

• Πανηγυρίζουν οι ασφαλισ...

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο…

• 45 χρόνια από την τουρκ...

Χαρίλαος Φλωράκης

Χαρίλαος Φλωράκης

• Εκατόν πέντε χρόνια από...

Prev Next

Ηνωμένες Πολιτείες: Όταν η «ανάπτυξη» φέρνει φτώχεια

Το ΔΝΤ περιγράφει πώς οι Αμερικανοί πληρώνουν την «ανάπτυξη της οικονομίας»...

 

Ακριβά πληρώνει ο μέσος Αμερικανός την παρατεταμένη περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην ετήσια έκθεσή του για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το ΔΝΤ υπογραμμίζει μια σειρά από προβληματικούς κοινωνικούς δείκτες, οι οποίοι συνοδεύουν τη δεκαετή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, που τον επόμενο μήνα θα είναι η μεγαλύτερη ιστορικά σε διάρκεια.

Μεταξύ άλλων το Ταμείο επισημαίνει:

  • μείωση του προσδόκιμου ζωής, που είναι πλέον ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών του G7,
  • εκτόξευση της οικονομικής ανισότητας και τη διεύρυνση της φτώχειας.

Τα πραγματικά εισοδήματα των μέσων αμερικανικών νοικοκυριών από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αυξήθηκαν μόλις κατά 2,2% παρότι στην ίδια περίοδο τα κατά κεφαλήν εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 23%.

Το 40% των φτωχότερων Αμερικανών είδε από το 1983 τον πλούτο του να μειώνεται, ενώ 45 εκατομμύρια ζουν σήμερα κάτω από τα όριο της φτώχειας.

Οι μισοί ενήλικοι Αμερικανοί κερδίζουν σήμερα λιγότερα απ’ ό,τι οι γονείς τους όταν βρίσκονταν στην ίδια ηλικία. Πριν από 40 χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%.

Η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα που δεν παρατηρούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και οι μισθοί και τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται. Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ παραμένουν πολύ υποτονικές.

H Christine Lagarde σε συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλου δήλωσε:

Η πρόβλεψή μας είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί φέτος κατά 2,6% και κατά 1,9% το 2020. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση της πρόβλεψης ανάπτυξης για το 2019 κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Όπως είπα, βλέπουμε πολλά θετικά στοιχεία για τα μακροοικονομικά αποτελέσματα. Ωστόσο, ανησυχούμε ότι τα οφέλη από αυτή τη δεκαετή επέκταση δεν έχουν, γενικά, επιμεριστεί τόσο ευρέως όσο θα μπορούσαν (αδιαφορούν πλήρως αλλά δεν είναι σωστό και να το λένε…). Εάν εξετάσουμε ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών δεικτών, βλέπουμε μια προκλητική εικόνα.

Το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει σημειώσει πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, η πόλωση του εισοδήματος και του πλούτου έχει αυξηθεί, η κοινωνική κινητικότητα έχει διαβρωθεί σταθερά, η εκπαίδευση και τα αποτελέσματα για την υγεία είναι κατώτερα και ενώ το ποσοστό φτώχειας μειώνεται, παραμένει υψηλότερο από ό, τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες (το τελευταίο θα ήταν ένα από τα παράδοξα της στατιστικής αν δεν εξετάσουμε τους δείκτες που χρησιμοποιούν).

Το ΔΝΤ τονίζει ότι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα χρειαστεί δράση σε αρκετά μέτωπα. Μεταξύ άλλων και άνοδος του κατώτατου μισθού,(να και σοσιαλμανείς οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ! Προφανώς έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι) υψηλότερα εργασιακά επιδόματα για τους χαμηλόμισθους, υψηλότερες δαπάνες για την παιδεία και κινήσεις για τη μείωση των θανάτων από τα οπιοειδή.

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο - Πηγή: eforipediada.blogspot.com / Επιμέλεια – σχολιασμός: Χρήστος Αειβάτης (με πληροφορίες από efsyn.gr και IMF.

Read more...

Ελλάδα: Οι μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ και η πραγματικότητα για μισθούς - Συμβάσεις

Στο συνολικότερο παραμύθι που εντείνει προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το παραμύθι της τάχα φιλολαϊκής διακυβέρνησης που «έδωσε μάχες» και υλοποίησε «θετικά μέτρα» για να «αντιστρέψει τον κοινωνικό όλεθρο που παρέλαβε», της διακυβέρνησης που έκανε «όσα θετικά πρόλαβε» και που τώρα «κινδυνεύουν» με τον ερχομό της ΝΔ, κεντρική θέση καταλαμβάνει η εξειδίκευση της απάτης για τα Εργασιακά.

Read more...

Βουτιά του κόστους δανεισμού μετά τις ευρωεκλογές

• Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας...

 

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν τη Δευτέρα οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, ενώ βουτιά για πρώτη φορά στα επίπεδα του 3% πραγματοποίησε το 10ετές κόστος δανεισμού της Ελλάδας μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατέδειξαν ότι τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ διατήρησαν μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, ενισχύοντας την ψυχολογία των επενδυτών.

Αν και τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν σημαντική άνοδο, αυτή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο ανέμεναν κάποιοι επενδυτές.

Read more...
Subscribe to this RSS feed