Menu
Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση των Γάλλων

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση τ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Τ...

Να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

Να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

ΗΠΑ: Ο «κομμουνιστής» και ο Πομπέο

ΗΠΑ: Ο «κομμουνιστής» και ο Πομπέο

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Μνημείο βαθύτερης εμπλοκής της Ελλά…

• Ο “Στρατηγικός Διάλογος...

Ναζί και «μακεδονομάχος» γίνεται;

Ναζί και «μακεδονομάχος» γίνεται;

Δεν χρειάζονται πολλά λόγ...

Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου

Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύ…

• Από 62 Κομμουνιστικά κα...

Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα

Κάλεσμα της 20ής Διεθνούς Συνάντηση…

• Για την ενίσχυση της πά...

Prev Next

ΗΠΑ: Ο «κομμουνιστής» και ο Πομπέο

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας*

H «αριστερή» ελληνική κυβέρνηση σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού έστειλε στις ΗΠΑ τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κύριο Γεώργιο Κατρούγκαλο, ο οποίος -όπως είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο- αυτοπροσδιορίζεται ως «κομμουνιστής».

Ο «κομμουνιστής» Κατρούγκαλος είχε πολιτικό τετ α τετ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο

(«ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά» είχε γράψει στο twitter ο Τραμπ όταν είχε ανακοινώσει τον Πομπέο).

Read more...

Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου

• Από 62 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο

 

Στο πλαίσιο της ετήσιας 20ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, (23-25 Νοεμβρίου 2018) 62 Κόμματα συνυπέγραψαν Δήλωση Αλληλεγγύης με το λαό της Κύπρου με τίτλο: "Η ελευθερία και η επανένωση της Κύπρου αποτελεί ορόσημο ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα". Το ΑΚΕΛ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το κείμενο της Δήλωσης και τα Κόμματα που συνυπογράφουν:

«Η ελευθερία και η επανένωση της Κύπρου αποτελεί ορόσημο ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Δηλώνουμε ότι το σημερινό αδιέξοδο σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο πρέπει να ξεπεραστεί. Οι προηγούμενες αποτυχίες για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στη συμφωνημένη βάση δεν μπορεί να είναι το τέλος όλων των προσπαθειών για την απελευθέρωση της Κύπρου από την παράνομη κατοχή της Τουρκίας και για την επανένωση της χώρας και του λαού της. Λυπούμαστε που, 44 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή, η κατοχή του 37% της Κύπρου συνεχίζεται με το διεθνές δίκαιο να παραβιάζεται κατάφωρα. Αναμένουμε ότι η κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα επαναρχίσει το συντομότερο δυνατό.

• Υπενθυμίζουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα ξένων επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Το πραξικόπημα του 1974, το οποίο σχεδίασαν η ΣIA, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους και εκτελέστηκε από την Ελληνική χούντα και τους ντόπιους φασιστές συνεργάτες τους της ΕΟΚΑ Β, χρησίμευσε ως το πρόσχημα για την υλοποίηση των επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας στην Κύπρο.

• Επαναλαμβάνουμε ότι μέσω της λύσης του Κυπριακού πρέπει να επιλυθεί η διεθνής παρανομία που συντελέστηκε με την εισβολή η οποία συνεχίζεται με την παράνομη κατοχή, και να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

• Επαναλαμβάνουμε ότι η συμφωνημένη βάση της λύσης είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και βέβαια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Υπενθυμίζουμε ότι η ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι ένα ενωμένο κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια, ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος όπου κανένας τρίτος δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει· πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τερματιστεί η αναχρονιστική Συνθήκη Εγγύησης του 1960, να αποκλείεται κάθε δικαίωμα ξένης επέμβασης και να αποχωρήσουν πλήρως οι κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας. Η λύση πρέπει να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, ατομικά και συλλογικά.

• Υπογραμμίζουμε ότι το στάτους κβο ενισχύει τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες και στόχους της Τουρκίας κατά της Κύπρου και το μόνιμο διαχωρισμό της Κύπρου και του λαού της. Υπενθυμίζουμε παράλληλα ότι η συνολική λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, για κοινούς ταξικούς αγώνες και ένα μελλοντικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν την παρούσα Δήλωση:

1. Εκφράζουν την ισχυρή υποστήριξή τους για την επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, στη συμφωνημένη βάση και από εκεί που έμειναν στην τελευταία Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κράν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο έχουν ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν.

2. Καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη μακρόχρονη αδιάλλακτη στάση της έναντι της Κύπρου και να δεσμευτεί για την απόσυρση του στρατού της από την Κυπριακή Δημοκρατία, την κατάργηση των ξένων εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, όπως καθορίζεται μέσα στο Πλαίσιο του  Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο οποίο γίνεται αναφορά στις πρόσφατες Εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

3. Απαιτούν την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη συμφωνημένη βάση και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το συντομότερο δυνατόν. Η διαιώνιση του στάτους κβο ή η απομάκρυνση από τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία όπως αυτή συμφωνήθηκε, θα οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου.

4. Καλούν τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να ανέχεται τη συνεχιζόμενη παρανομία που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο και να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία ώστε να τερματίσει τις διχοτομικές της πολιτικές επί του εδάφους και να συμβάλει εμπράκτως στην επίλυση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση λύσης.

5. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και στηρίζουν τον αγώνα του Κυπριακού λαού για απελευθέρωση και επανένωση της χώρας του. 

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν, 2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, 3. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου, 4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, 5. Κομουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, 6. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, 7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, 8. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, 9. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, 10. Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, 11. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, 12. Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, 13. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, 14. Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ, 15. Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας, 16. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ, 17. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, 18. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), 19. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, 20. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, 21. Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν - Ιράκ, 22.  Τουντέχ Ιράν, 23. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, 24. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, 25. Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, 26. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, 27. Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, 28. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), 29. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, 30. Κόμμα Κομμουνιστών Κιργισίας, 31. Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, 32. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, 33. ΑΚΕΛ Κύπρου, 34. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, 35.  Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας, 36. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου, 37. Κόμμα του Κογκρέσου για την Ανεξαρτησία της Μαδαγασκάρης, 38. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, 39. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές, 40. Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν, 41.  Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, 42. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, 43. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, 44. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, 45. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, 46. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν, 47. Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, 48. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, 49. Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα, 50.  Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, 51. Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα, 52.  Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, 53. Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, 54. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, 55.  Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης, 56. Κομμουνιστές Σερβίας, 57.  Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης, 58. Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, 59. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα, 60. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, 61. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας, 62. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδία»

Read more...

Έτοιμος για εποικοδομητική συνεργασία με τη Λουτ ο Αναστασιάδης

• Σύμφωνα με δηλώσεις Προδρόμου στο ΚΥΠΕ • Αύριο στις 10 το πρωί η συνάντηση Προέδρου - Λουτ

 

Γράφει: Μαρία Κονιώτου*

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσβλέπει στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, «προκειμένου να μπούμε στην καθαυτή διαδικασία συνομολόγησης των όρων αναφοράς, επειδή στόχος μας είναι και να ξεκινήσει ξανά, το συντομότερο δυνατό, η διαπραγμάτευση, και να μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική λύση», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος για εποικοδομητική συνεργασία με την κ. Λουτ.

Read more...
Subscribe to this RSS feed