Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Πανδημία: Κέρδη, ανταγωνισμοί και εμπορευματοποίηση της Υγείας αφήνουν εκτεθειμένους τους λαούς

  • Written by 
Πανδημία: Κέρδη, ανταγωνισμοί και εμπορευματοποίηση της Υγείας αφήνουν εκτεθειμένους τους λαούς

Με την παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε όλο τον πλανήτη και να οδηγεί σε νέα αύξηση κρουσμάτων, ακόμα και σε χώρες με σχετικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα τα εμπόδια που θέτουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην προστασία των λαών η εμπορευματοποίηση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, η υποταγή της παραγωγής και της κατανομής των εμβολίων στα κέρδη κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας και στους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας που να συμπληρώνουν τους αναγκαίους μαζικούς εμβολιασμούς.

Αναδεικνύεται η ανάγκη ολόπλευρων μέτρων προστασίας μαζί με τα εμβόλια

Στη Βρετανία, όπου η παραλλαγή «Δέλτα» αντιπροσωπεύει ήδη το 95% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ανακοινώθηκαν χτες 27.334 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, διαμορφώνοντας μια εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων κατά 53% το τελευταίο 7ήμερο σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Ο αριθμός των νέων θανάτων παραμένει συγκριτικά χαμηλός - χτες ανακοινώθηκαν 9 - επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη σημασία των εμβολιασμών, ωστόσο ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες.

Ταυτόχρονα, την ανάγκη ολόπλευρης προστασίας του πληθυσμού με όλα τα αναγκαία μέτρα πέραν των εμβολιασμών αναδεικνύουν στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το διάστημα 1η Φλεβάρη - 21 Ιούνη. Στο εν λόγω διάστημα σημειώθηκαν 117 θάνατοι μεταξύ των 92.029 κρουσμάτων που έφεραν την παραλλαγή «Δέλτα». Από αυτούς τους θανάτους οι 50, δηλαδή το 43%, αφορούσαν ανθρώπους που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου (όλοι τους άνω των 50 ετών).

Πέρα από την υπενθύμιση ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν φτάνει στο 100%, επιστήμονες υπογραμμίζουν πως και μετά τον εμβολιασμό τους ηλικιωμένοι ή όσων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι φθαρμένο από κάποια άλλη ασθένεια (διαβήτη, υπέρταση, πνευμονικές παθήσεις κ.ά.) εξακολουθούν να είναι περισσότερο ευάλωτοι στον ιό.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή και από αυτήν την πλευρά ότι αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, χωρίς μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία κ.ο.κ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζει την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων από τις 19 Ιούλη, χωρίς βέβαια να παίρνει κανένα από τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού. Στις δηλώσεις του μάλιστα, πηγαίνοντας την «ατομική ευθύνη»... στο επόμενο επίπεδο, σημείωσε: «Θα απομακρυνθούμε από τους νομικούς περιορισμούς και θα επιτρέπουμε στους ανθρώπους να λαμβάνουν τις δικές τους πληροφορημένες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούν τον ιό»...

Ισραήλ: Κινδυνεύουν να καταστραφούν 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων!

Την ίδια ώρα, σε άλλο ένα προκλητικό παράδειγμα για την τεράστια ανισομετρία στους εμβολιασμούς, ενώ σε δεκάδες χώρες του πλανήτη δεν υπάρχουν επαρκή εμβόλια ούτε για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στο Ισραήλ κινδυνεύουν να λήξουν και να αχρηστευτούν πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της «Pfizer»!

Οι εν λόγω δόσεις λήγουν στα τέλη Ιούλη και το Ισραήλ διαπραγματευόταν ανταλλαγή τους με τη Βρετανία (η οποία «καίγεται» να επιταχύνει άμεσα τους εμβολιασμούς), με εμβόλια που θα λήγουν αργότερα. Ωστόσο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν εξαιτίας «τεχνικών λόγων».

Μόνο την τελευταία στιγμή η ισραηλινή κυβέρνηση «θυμήθηκε» την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στο Ισραήλ, ωστόσο η Παλαιστινιακή Αρχή απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να πάρει εμβόλια που είναι τόσο κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι ενώ κινδυνεύουν να καταστραφούν 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων, παραμένει αβέβαιη η συνέχιση με νέους εμβολιασμούς μετά τις 9 Ιούλη στο Ισραήλ, καθώς τότε θα υπάρχει ανεπαρκής αριθμός εμβολίων που να μπορούν να χορηγηθούν για τη δεύτερη δόση χωρίς να έχουν λήξει...

Στο μεταξύ, ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της χώρας, αναφέρουν ότι ενώ λόγω της παραλλαγής «Δέλτα» διαπιστώθηκε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, παρέμεινε ισχυρή η προστασία έναντι νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας.

Ετσι, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάνει το 55% στα νέα κρούσματα και το ποσοστό αποτελεσματικότητας (σε ό,τι αφορά τη μετάδοση) από το 94,3% μεταξύ 2 Μάη και 5 Ιούνη έπεσε στο 64% στη συνέχεια, το ποσοστό αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της νοσηλείας από 98,2% κρατήθηκε στο 93% στη συνέχεια.

Προειδοποιήσεις για νέο κύμα χωρίς μέτρα προστασίας των λαών

Στο μεταξύ, στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας Ολ. Βεράν επεσήμανε ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται ξανά λόγω της παραλλαγής «Δέλτα», ενώ προειδοποίησε ότι «ένα τέταρτο κύμα είναι πιθανό από τα τέλη Ιούλη».

Στις ΗΠΑ δεν πιάστηκε ο στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων ως τις 4 Ιούλη, αφού και στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού, με τη μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, καθοριστικό ρόλο στο «φρενάρισμα» των ρυθμών εμβολιασμού παίζουν η ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι μεγάλες ταξικές ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, έδαφος που ευνοεί και την ανάπτυξη ανορθολογικών θεωριών, δισταγμών κ.ο.κ. Με την έξαρση της παραλλαγής «Δέλτα», μάλιστα, και ενώ μόνο το 48% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αξιωματούχοι Υγείας προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία γεμίζουν ξανά σε Πολιτείες όπως το Μιζούρι και η Γιούτα.

Στη Βραζιλία, όπου οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από κορονοϊό ξεπερνούν τις 523.000, δημοσίευμα εφημερίδας επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι πόλεις είχαν χορηγήσει τουλάχιστον 26.000 ληγμένες δόσεις εμβολίων της «AstraZeneca». Δημοτικές αρχές διέψευσαν το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι οι δόσεις φαίνονταν ληγμένες σε κρατικές βάσεις δεδομένων λόγω καθυστέρησης στην καταχώριση νέων δεδομένων στο σύστημα του υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες τριών γερουσιαστών σε βάρος του Βραζιλιάνου Προέδρου Ζ. Μπολσονάρο, σύμφωνα με τις οποίες παρέλειψε να αναφέρει απόπειρα διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο της αγοράς εμβολίων για την COVID-19.

πηγή: Ριζοσπάστης

back to top