Menu
Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά …

• Αεροπορικά πλήγματα του...

Λουκίνο Βισκόντι: θεμελιωτής και βασικός εκφραστής του ρεύματος του ιταλικού νεορεαλισμού

Λουκίνο Βισκόντι: θεμελιωτής και βα…

• Έφυγε από τη ζωή σαν σή...

Ελληνοτουρκικά: Προετοιμάζεται το παζάρι για τα «δύσκολα»

Ελληνοτουρκικά: Προετοιμάζεται το π…

Τα επόμενα βήματα στα Ελλ...

Νικόλας Άσιμος: «Έχω και αγαλματάκια, χάρτινο πρωθυπουργό»

Νικόλας Άσιμος: «Έχω και αγαλματάκι…

Ο Νικόλαος Ασημόπουλος -τ...

Η αποστολή Ολγκίν δεν είναι στο κενό

Η αποστολή Ολγκίν δεν είναι στο κεν…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ο ΓλυκαΝΑλαΤΟς…

Ο ΓλυκαΝΑλαΤΟς…

Του Ελισαίου Βαγενά* Η μ...

Έγκλημα διαρκείας από το Ισραήλ: Ένα στα τρία παιδιά κάτω των 2 ετών στη Γάζα αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό

Έγκλημα διαρκείας από το Ισραήλ: Έν…

• ΟΗΕ: Στη Γάζα δεν υπάρχ...

Πορνοκουλτούρα

Πορνοκουλτούρα

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Η να...

4 μύθοι για την Ισότητα των φύλων

4 μύθοι για την Ισότητα των φύλων

Του Γιώργου Γεωργίου * Σ...

«Μόνο η Ελλάδα και η Κούβα δεν έχουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια»

«Μόνο η Ελλάδα και η Κούβα δεν έχου…

Από Νίκος Μπογιόπουλος* ...

Prev Next

Εξελίξεις στις ΗΠΑ: «Καθρέφτης» τεράστιων αντιθέσεων και μεγάλων ανακατατάξεων

Εξελίξεις στις ΗΠΑ: «Καθρέφτης» τεράστιων αντιθέσεων και μεγάλων ανακατατάξεων

Τα βίαια επεισόδια που έγιναν το βράδυ της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ (αυτά που αν είχαν γίνει σε κάποια χώρα - ανταγωνιστή των ΗΠΑ, η «διεθνής κοινότητα» θα ζητούσε «πάραυτα» κυρώσεις και θα σκάρωνε σχέδια για επεμβάσεις), δείχνουν πως η αντιπαράθεση που εδώ και χρόνια οξύνεται ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης των ΗΠΑ και εκδηλώθηκε έντονα την εκλογική περίοδο, πάει πολύ πέρα από τις ίδιες τις προεδρικές εκλογές, έχει βαθιά αίτια και σίγουρα «πολλά ακόμα επεισόδια» μπροστά.

Συνδέεται άμεσα με τα μεγάλα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, αυτά που οξύνει παραπέρα η νέα καπιταλιστική κρίση, με τις ανακατατάξεις και τις αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου με διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες, όπως δείχνει π.χ. η σφοδρή αντιπαράθεση για το περιβόητο «πράσινο» New Deal, και όλα αυτά στο έδαφος της αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από ανερχόμενες δυνάμεις, κυρίως την Κίνα.

Οι «τεκτονικές» αυτές αλλαγές και τα αδιέξοδα αποτυπώνονται και στο διχασμό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά και στα λόγια του νεοεκλεγέντος Προέδρου Μπάιντεν, που με την παρέμβασή του την ίδια μέρα έθεσε - σε μελοδραματικούς τόνους - την ανάγκη «ανασυγκρότησης» του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ, την ανάγκη να επιτευχθεί «εθνική ενότητα» ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

Και βέβαια οι αντιθέσεις αυτές «σπάνε» και αναδιατάσσουν «συμμαχίες» δεκαετιών της αστικής τάξης, επιδρούν σε όλα τα «μήκη και πλάτη» της αμερικανικής κοινωνίας, όπως αποτυπώνουν π.χ. δημοσκοπήσεις που είδαν τη δημοσιότητα αμέσως μετά τα γεγονότα της Τετάρτης και καταγράφουν ξανά το βαθύ ρήγμα μέσα στον αμερικανικό λαό με το ένα πέμπτο του να στηρίζει την εισβολή στο Καπιτώλιο ή τις γνώμες να μοιράζονται για τις ευθύνες του Τραμπ, όπως άλλωστε φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές. Εξάλλου, της εισβολής στο Καπιτώλιο είχαν προηγηθεί μαζικές συγκεντρώσεις οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ με ομιλητή τον ίδιο, που είχε «ανάψει το φιτίλι» επαναλαμβάνοντας τα περί κλεμμένης εκλογικής νίκης.

Με αυτήν την έννοια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα που θέλουν να περάσουν τα αστικά επιτελεία και στη χώρα μας ότι η επίθεση στη Βουλή ήταν μια αυθόρμητη κίνηση κάποιων «γραφικών» που καθοδηγούνται από έναν «απομονωμένο Πρόεδρο».

Οι περίπου 2.000 που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, εισβολή στην οποία πρωταγωνίστησαν οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες, δεν κινήθηκαν μόνοι τους αλλά με την καθοδήγηση και τη στήριξη τμημάτων της αστικής τάξης και των αστικών κρατικών μηχανισμών, στέλνοντας μήνυμα ότι η αντιπαράθεση διαφορετικών αστικών σχεδιασμών στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική θα είναι σκληρή και μπορεί να πάρει και άλλες μορφές, πέρα από τα «δημοκρατικά θεσμικά πλαίσια».

Αυτό «απηχεί» και η δήλωση Τραμπ, την Πέμπτη, που την ώρα που έκανε έναν ελιγμό διαβεβαιώνοντας πως στις 20 του μήνα θα γίνει «συντεταγμένη» μετάβαση της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, επαναλάμβανε τα περί νοθείας στις εκλογές και σημείωνε πως «πρόκειται για τη λήξη μιας από τις καλύτερες πρώτες προεδρικές θητείες και δεν είναι παρά η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά».

Δήλωση που οδήγησε στο να υποβάλουν παραιτήσεις δεκάδες αξιωματούχοι της απερχόμενης κυβέρνησης, ενώ φούντωσε και τα σενάρια ακόμα και για καθαίρεση του απερχόμενου Προέδρου δύο βδομάδες πριν παραδώσει την εξουσία στη νέα κυβέρνηση.

Ο βαθύς διχασμός στο εσωτερικό της αστικής τάξης φαίνεται άλλωστε και στη στάση των δυνάμεων καταστολής, που δείχνει ότι οι αντιθέσεις ακουμπάνε τον ίδιο τον «σκληρό πυρήνα» του αστικού κράτους.

Οπως κατέγραψαν βίντεο, τμήματα των δυνάμεων καταστολής είτε κράτησαν μια πολύ χαλαρή στάση απέναντι στους εισβολείς είτε τους διευκόλυναν, την ίδια στιγμή που άλλοι εφάρμοσαν μέτρα καταστολής ή και πυροβόλησαν. Χαρακτηριστικό είναι το ότι η διαδηλώτρια που έπεσε νεκρή από σφαίρα αστυνομικού την ώρα που εισβάλλει στο κτίριο είναι περιτριγυρισμένη από ένοπλους αστυνομικούς που δεν την εμποδίζουν. Θυμίζουμε ανάλογες εικόνες την περίοδο των διαδηλώσεων ενάντια στη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ, όπου τμήματα των αστυνομικών δυνάμεων ενώνονταν με τους διαδηλωτές (υπό την «καθοδήγηση» διοικητών αστυνομικών τμημάτων και δημάρχων που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα), την ίδια στιγμή που σημειωνόταν γενικευμένη βάρβαρη καταστολή.

Ενώ δεν περνάει απαρατήρητη και η επιστολή, τις προηγούμενες μέρες, 10 πρώην υπουργών Αμυνας, εκλεγμένων τόσο με τους Ρεπουμπλικανούς όσο και τους Δημοκρατικούς, με την οποία ζητούσαν από το στρατό των ΗΠΑ να μην εμπλακεί στη διαδικασία της κυβερνητικής μετάβασης.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου πως την περασμένη Τετάρτη αρχικά υπήρξε άρνηση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να συνδράμει η Εθνοφρουρά την προστασία του Καπιτωλίου, παρά το αίτημα της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι. Τελικά επενέβη ύστερα από παρέμβαση του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ο οποίος παρέκαμψε τον Πρόεδρο Τραμπ, ενώ προήδρευσε της συνεδρίασης του Κογκρέσου που τελικά αναγνώρισε τη νίκη Μπάιντεν. Στις συγκρούσεις στο Καπιτώλιο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι, εκτός της γυναίκας που χτυπήθηκε από σφαίρα αστυνομικού, κατέληξε και ένας αστυνομικός που είχε τραυματιστεί σοβαρά και άλλοι τρεις άνθρωποι, που ο θάνατός τους αποδίδεται σε παθολογικά αίτια.

Δικτατορία του κεφαλαίου μέσα και έξω

Τα επεισόδια στην αμερικανική πρωτεύουσα και άλλες πόλεις δεν αποτελούν κάποιο «κακέκτυπο» αλλά την αυθεντική εικόνα της καπιταλιστικής κοινωνίας σε παρακμή, των τεράστιων αντιθέσεων, των κρίσεων και των αδιεξόδων της που φορτώνονται στην πλάτη των λαών.

Η «δημοκρατία» που εκθειάζουν οι διάφοροι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στις ΗΠΑ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, οι οποίοι τώρα τάχα «ξαφνιάζονται» για την κατάντια της, ευθύνεται για δεκάδες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, τα πραξικοπήματα και τις «αλλαγές κυβερνήσεων», το αιματοκύλισμα λαών, τον ξεριζωμό τους, τη φτώχεια, την προσφυγιά.

Είτε με Δημοκρατικούς είτε με Ρεπουμπλικανούς είτε με νεοφιλελεύθερους είτε με σοσιαλδημοκράτες στο τιμόνι, όπου και να κοιτάξει κανείς θα βρει τη σφραγίδα του βάρβαρου συστήματος, της δικτατορίας του κεφαλαίου. Από το πυρηνικό ολοκαύτωμα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το αιματοκύλισμα του Ιράκ και του Αφγανιστάν για τον ενεργειακό τους πλούτο, έως τις μέρες μας στην Ουκρανία, στη Συρία, στη Λιβύη, την Παλαιστίνη...

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, σε μια εποχή σημαντικής προόδου της επιστήμης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, κυριαρχούν η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και φυλετικές διακρίσεις, όπου το 5%, μια χούφτα καπιταλιστών, κατέχει το 80% του πλούτου που παράγουν εκατομμύρια εργαζόμενοι. Ειδικά η πανδημία ανέδειξε σε όλο της το «μεγαλείο» τη βαρβαρότητα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, όπου πάνω από 370.000 άνθρωποι έως τώρα, κυρίως φτωχοί, βρήκαν το θάνατο, όπου ομαδικοί τάφοι δημιουργήθηκαν στις μεγαλουπόλεις.

Αυτή είναι η στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου για εκατομμύρια εργαζόμενους και αυτήν καλούν τα αστικά κόμματα και στην Ελλάδα να «υπερασπιστούν» και να «εξανθρωπίσουν».

Οι έξωθεν αντιδράσεις

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, στην πρώτη δύναμη στο καπιταλιστικό σύστημα και βασικό πυλώνα του «ευρωατλαντικού» στρατοπέδου, προκάλεσαν βέβαια ποικίλες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με τους «συμμάχους και εταίρους» να εκφράζουν ανησυχία και τους ανταγωνιστές να εκφράζονται σκωπτικά για τις εξελίξεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για «σοκαριστικές σκηνές» ζητώντας «το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών να γίνει σεβαστό».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τους εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο «επιτιθέμενους και ταραξίες», ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ανένδοτος σε παρόμοιες πιέσεις λέγοντας πως «δεν θα εκχωρήσουμε τίποτε στη βία μερικών, που θέλουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατία» και παρατηρώντας με νόημα πως «αυτό που συνέβη σήμερα στην Ουάσιγκτον ασφαλώς δεν είναι αμερικανικό»...

Οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ, με πρώτους τους Κινέζους, έσπευσαν να καταδείξουν την τακτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» θυμίζοντας τα περσινά σοβαρά επεισόδια από την εισβολή διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, τόνισε πως «η αντίδραση ορισμένων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων Μέσων Ενημέρωσης, είναι εντελώς διαφορετική». «Τότε, όταν περιέγραφαν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τι λέξεις χρησιμοποιούσαν; (...) "Ενα ωραίο θέαμα"».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της ρωσικής Κάτω Βουλής, Κονσταντίν Κοσατσγιόφ, δήλωσε σκωπτικά: «Οι εορτασμοί για τη δημοκρατία τελείωσαν. Ατυχώς χτύπησε πάτο... Η Αμερική πλέον δεν είναι αυτή που χαράζει την πορεία και έχασε κάθε δικαίωμα να συνεχίσει να το κάνει. Πολύ δε περισσότερο να την επιβάλλει στους άλλους». Πιο ήπια αντίδραση επιφύλαξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Η Μόσχα, είπε, «θεωρεί ότι τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου είναι εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ και εύχεται στον αμερικανικό λαό να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τη δραματική αυτή στιγμή στην ιστορία του».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, εκτίμησε ότι «η δυτική δημοκρατία είναι ευάλωτη», προειδοποιώντας «όλο τον κόσμο» για την «άνοδο του λαϊκισμού». Και πρόσθεσε: «Ενας λαϊκιστής ανήλθε στην εξουσία και προκάλεσε μια καταστροφή στη χώρα του μέσα σε 4 χρόνια... Ελπίζω όλος ο κόσμος και οι επόμενοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο να πάρουν το μάθημα».

Φωτογραφία: Μετά την εισβολή στη Βουλή των ΗΠΑ (πάνω) και κάτω οι εσβολείς εντός του Καπιτωλίου

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top