Menu
Ναι, υπάρχουν άστεγοι και η ευθύνη σας βαραίνει!

Ναι, υπάρχουν άστεγοι και η ευθύνη …

του Γιώργου Γεωργίου* Πρ...

Χάρι Μπελαφόντε: Ο μεγάλος ερμηνευτής και πολιτικός ακτιβιστής

Χάρι Μπελαφόντε: Ο μεγάλος ερμηνευτ…

Ο Χάρι Μπελαφόντε αποτέλε...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αστρονομικό ποσό των 98 δις ευρώ έχει δαπανήσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αστρονομι…

• Γερμανία και Βρετανία θ...

Ελληνική κυβέρνηση: Χωμένη μέχρι τα μπούνια στον πόλεμο

Ελληνική κυβέρνηση: Χωμένη μέχρι τα…

• Δύο φρεγάτες και μία πυ...

Το ΚΚΕ για τη «μαύρη» επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967

Το ΚΚΕ για τη «μαύρη» επέτειο από τ…

«Η 21η Απρίλη θυμίζει πάν...

Πως κατασκευάζονταν οι βασανιστές της χούντας

Πως κατασκευάζονταν οι βασανιστές τ…

• 57 χρόνια από την επιβο...

Γιατί χαίρονται και αφαλιάζονται;

Γιατί χαίρονται και αφαλιάζονται;

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Σωστοί άνθρωποι εκτός προϋπολογισμού

Σωστοί άνθρωποι εκτός προϋπολογισμο…

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Κρού...

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και το ΔΗΚΟ

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Το...

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε εκδοχή Κασσελάκη

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ε…

Ήταν Νοέμβριος του 2023 ό...

Prev Next

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αστρονομικό ποσό των 98 δις ευρώ έχει δαπανήσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αστρονομικό ποσό των 98 δις ευρώ έχει δαπανήσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας

• Γερμανία και Βρετανία θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο «για όσο χρειαστεί», διεμήνυσαν Σολτς και Σούνακ

 

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να εντείνει την στήριξή της στην Ουκρανία ακόμα και μετά την έγκριση του στρατιωτικού πακέτου - μαμούθ από τις ΗΠΑ, τόνισε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, υποδεχόμενος στο Βερολίνο τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρ. Σούνακ.

Οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές στρατιωτικής βοήθειας της Ευρώπης στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία και υποσχέθηκαν να τη συνεχίσουν «για όσο χρειαστεί».

Η έγκριση του στρατιωτικού πακέτου των 61 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ «δεν μας απαλλάσσει εδώ στην Ευρώπη από το καθήκον να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», σημείωσε ο Σολτς και απηύθυνε νέα έκκληση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν «Patriot» και λοιπά συστήματα αεράμυνας να τα στείλουν στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πάντως, ο Σολτς απέκλεισε εκ νέου την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» στο Κίεβο, ακόμα και μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διαθέσουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. «Σχετικά με τους πυραύλους "Taurus" η απόφασή μου δεν θα αλλάξει», τόνισε.

Σολτς και Σούνακ ανακοίνωσαν εξάλλου την από κοινού ανάπτυξη τηλεκατευθυνόμενου οβιδοβόλου για μελλοντικές χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε συνέντευξή του στον «Guardian» ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία εντόπισε 7 συστήματα αεράμυνας «Patriot» που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την προστασία μεγάλων πόλεων. Το ένα είναι από τη Γερμανία, άλλα τέσσερα έχουν εντοπιστεί και πραγματοποιούνταν διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις χώρες που παζαρεύουν την αποστολή «Patriot» στο Κίεβο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, βαθαίνοντας την εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η Δύση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή της ειρήνης στην Ευρώπη τελείωσε» και «να οικοδομήσει την αμυντική της βιομηχανία», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά το στρατιωτικό πακέτο των 61 δισ. δολαρίων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επικυρώνοντας τον σχετικό νόμο, δήλωσε ότι το στρατιωτικό υλικό θα αρχίσει να αποστέλλεται στην Ουκρανία «εντός των προσεχών ωρών».

Τα πακέτα που ενέκρινε το Κογκρέσο «θα καταστήσουν πιο ασφαλή την Αμερική και τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν, για να προσθέσει: «Πρόκειται για μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια (...) Δεν θα υποκλιθούμε σε κανέναν και σίγουρα όχι στον Πούτιν. Δεν εγκαταλείπουμε τους συμμάχους μας, τους στηρίζουμε. (...) Δεν παρακολουθούμε ως θεατές τις εξελίξεις στον κόσμο, εμείς τις διαμορφώνουμε (...) Αυτό σημαίνει να είσαι παγκόσμια υπερδύναμη».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επεσήμανε ότι η νέα βοήθεια «θα βασιστεί στις πιο επείγουσες ανάγκες» του Κιέβου και θα περιλαμβάνει «δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας», καθώς και «πυρομαχικά για το πυροβολικό».

Σύμφωνα με δηλώσεις δύο αξιωματούχων στο «Reuters», οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ένα πακέτο 1 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το πρώτο που θα προέλθει από το νομοσχέδιο εξωτερικής βοήθειας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο θα λάβει σύντομα περισσότερα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, ως μέρος του πακέτου.

Ρωσία: Προειδοποιεί για ένταση των χτυπημάτων και μεγαλύτερη «ζώνη ασφαλείας»

Η Ρωσία θα επεκτείνει περαιτέρω τη «ζώνη ασφαλείας» εντός της Ουκρανίας αν το Κίεβο παραλάβει πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ, που θα του επιτρέψουν να χτυπήσει βαθύτερα μέσα στη Ρωσία, απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

«Η Ρωσία θα εντείνει τα πλήγματα σε ουκρανικές βάσεις αποθήκευσης οι οποίες φιλοξενούν όπλα που παρέχονται από τη Δύση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού.

«Αναλογικά με τις απειλές που θέτουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη σύνθεση και τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεών μας και να αυξάνουμε την παραγωγή των πιο δημοφιλών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε.

«Θα αυξήσουμε την ένταση των επιθέσεων σε κέντρα εφοδιασμού και βάσεις αποθήκευσης δυτικών όπλων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «διέλυσε τον μύθο της υπεροχής των δυτικών όπλων» και οι δυνάμεις της έχουν κερδίσει την πρωτοβουλία κατά μήκος του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων.

Ο ρωσικός στρατός θα παραλάβει φέτος μεταξύ άλλων τις πρώτες εκδόσεις των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων νέας γενιάς S-500, όπως ανακοίνωσε ο Σοϊγκού, διευκρινίζοντας ότι θα τα παραλάβει σε δύο τροποποιήσεις: Αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους σε έναν στενό διάδρομο στην ανατολική Ουκρανία και εισήλθαν στο στρατηγικής σημασίας εγκαταλελειμμένο χωριό Ocheretyne, βορειοδυτικά της Αβντιίβκα, αφού προέλασαν περίπου 5 χλμ. σε 10 μέρες.

Στο μεταξύ, για δωροληψία κατηγορείται ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής. Ο Ιβάνοφ τέθηκε από το δικαστήριο υπό κράτηση για δύο μήνες και κατηγορείται ότι ήταν σε θέση να επωφελείται από την πρόσληψη εργολάβων για λογαριασμό του υπουργείου, όταν επέβλεπε κατασκευαστικές δραστηριότητες.

98 δις ευρώ η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε χθες τη δεύτερη δόση 1,5 δισ. ευρώ της έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΕ προς το Κίεβο, στο πλαίσιο της «Διευκόλυνσης για την Ουκρανία», συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ.

Η συνολική χρηματοδότηση από την ΕΕ στον πόλεμο με τη Ρωσία στην Ουκρανία από τον Φλεβάρη του 2022 ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 98,5 δις ευρώ.

Η εκταμίευση έρχεται μετά τη θετική αξιολόγηση, από την Κομισιόν, «των συμφωνημένων όρων πολιτικής που συνδέονται με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του δικαστικού συστήματος, της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της γεωργίας, καθώς και των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των χρηματοδοτήσεων».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η Ουκρανία φέρει στους ώμους της ένα βαρύ φορτίο για όλους μας». Εξήγησε ότι το πρόσθετο 1,5 δις ευρώ που εκταμιεύεται τώρα θα διασφαλίσει πως η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί το κράτος και τις βασικές υπηρεσίες σε λειτουργία.

Τον Μάρτη η ΕΕ αποδέσμευσε την πρώτη δόση της έκτακτης χρηματοδότησης - «γέφυρας» ύψους 4,5 δις ευρώ προς το Κίεβο. Με τη χθεσινή πληρωμή η ΕΕ έχει εκταμιεύσει 6 δις ευρώ στην Ουκρανία για να στηρίξει τη μακροοικονομική της σταθερότητα.

Το Κίεβο πιέζει για στράτευση τους άντρες που κατέφυγαν στο εξωτερικό

Εκτός από την έλλειψη πυρομαχικών και αεράμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε στρατιωτικό δυναμικό και το Κίεβο επιχειρεί να ενισχύσει τη στρατολόγηση για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη στρατολογία, όπως και τη μείωση του ορίου ηλικίας στράτευσης, η Ουκρανία ανέστειλε τις προξενικές υπηρεσίες για τους άρρενες πολίτες της σε στρατεύσιμη ηλικία οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι έδωσε εντολή «να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί η δίκαιη μεταχείριση» των ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα μας είναι σε πόλεμο».

Και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα διευκρινίσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία ώστε να εξασφαλίσουν προξενικές υπηρεσίες σύντομα, όπως έκδοση διαβατηρίων.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Eurostat, περίπου 4,3 εκατ. Ουκρανοί είχαν καταχωριστεί σε χώρες της ΕΕ μέχρι τον Γενάρη του 2024, από τους οποίους περίπου το 20% είναι ενήλικες άνδρες, δηλαδή γύρω στους 860.000.

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και χθες τα ξημερώματα ουκρανικά drones έπληξαν δύο αποθήκες πετρελαίου που ανήκουν στη «Rosneft» στην περιοχή Σμολένσκ της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η πηγή ανέφερε ότι οι αποθήκες περιείχαν 26.000 κυβικά μέτρα καυσίμων, καθώς επίσης ότι η επίθεση προκάλεσε μεγάλες πυρκαγιές και εκκένωση του προσωπικού.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταστρέφουν αποτελεσματικά τις στρατιωτικές υποδομές και τις εφοδιαστικές αλυσίδες που παρέχουν καύσιμα στον ρωσικό στρατό», δήλωσε η ουκρανική πηγή, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτές οι εγκαταστάσεις είναι και θα παραμείνουν απολύτως νόμιμοι στόχοι μας».

Πολίτες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε περιοχή της περιφέρειας Λιπέτσκ, στα νοτιοδυτικά, αφού drone έπεσε σε βιομηχανικό πάρκο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

«Ως αποτέλεσμα της επίθεσης του εχθρού εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων καυσίμων, ξέσπασαν πυρκαγιές στις περιοχές Σμολένσκ και Γιάρτσεβο», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Μολδαβία: Κατάσχεση χρημάτων από τη «φιλορωσική» αντιπολίτευση

Στο μεταξύ εντείνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στο εσωτερικό της Μολδαβίας.

Με τη Μάγια Σάντου στην προεδρία η Μολδαβία έχει κάνει στροφή προς τη «Δύση», ενώ παραμένει ισχυρή και η «φιλορωσική» πλευρά.

Η αστυνομία της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε πάνω από 1 εκατ. ευρώ από περίπου 150 υποστηρικτές της «φιλορωσικής» αντιπολίτευσης, οι οποίοι επέστρεψαν από τη Μόσχα και θεωρούνται ύποπτοι για «συμμετοχή σε παράνομο δίκτυο χρηματοδότησης» ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Οπως ανακοινώθηκε, χρήματα «άγνωστης προέλευσης», που προορίζονταν «για τα συμφέροντα εγκληματικής ομάδας», κατασχέθηκαν από Μολδαβούς πολίτες στους οποίους έγινε έρευνα, κυρίως στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κισινάου.

Προηγουμένως οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στη Ρωσία είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία ενός συνασπισμού «φιλορωσικών» κομμάτων στη Μολδαβία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτώβρη. Η Εισαγγελία εξετάζει το ενδεχόμενο έρευνας σε βάρος τους για «εσχάτη προδοσία».

Ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία θα διοργανωθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, καθώς έχει ανάψει το «πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι κάτοικοι της Γκαγκαουζίας - αυτόνομης εδαφικής μονάδας της Μολδαβίας - βλέπουν το μέλλον της Μολδαβίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (ΕΑΕU), στην οποία ηγείται η Ρωσία, όπου «οι σχέσεις οικοδομούνται στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε η ηγέτης της Γκαγκαουζίας, Γ. Γκούτσουλ.

«Είναι προφανές για εμάς ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ συνεπάγεται παραίτηση από τα κρατικά συμφέροντα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία», επεσήμανε. Από την άλλη - συνέχισε - τα μέλη της EAEU «ενισχύουν με επιτυχία την οικονομική συνεργασία, χτίζουν νέες αλυσίδες εφοδιασμού, ανταλλάσσουν τεχνολογίες και γνώση».

Η ηγεσία της Γκαγκαουζίας «προειδοποιεί» ότι η προώθηση σχεδίων για ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ, ή και για ένωση της Ρουμανίας με τη Μολδαβία, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απόσχιση της επαρχίας.

Φωτογραφία: Από τη χθεσινή συνάντηση του Γερμανού
καγκελάριου με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Βερολίνο

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top