Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

«Κράτος εν κράτει» η Εκκλησία παντού...

«Κράτος εν κράτει» η Εκκλησία παντού...

• Απίστευτη και εγκληματική επιπολαιότητα

 

Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι, λαϊκοί και κληρικοί, μαζεύτηκαν από το πρωί χθες στο Βελιγράδι, στον ιερό ναό του Αγίου Σάββα, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου.

Ο 90χρονος Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ειρηναίος, είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό στις 4 Νοέμβρη, εισήχθη με ήπια συμπτώματα σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Μέχρι πριν δυο μέρες τα επίσημα ανακοινωθέντα ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία στις 18 Νοέμβρη, διασωληνώθηκε, και δύο ημέρες αργότερα δεν τα κατάφερε. Ο πατριάρχης πέθανε από κορονοϊό.

Χθες (Σάββατο) το πρωί τελέστηκε λειτουργία στον καθεδρικό ναό των Αρχαγγέλων με την συμμετοχή πολλών ιεραρχών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την παρουσία εκατοντάδων πιστών, εντός και εκτός του ναού. Αν και οι Αρχές απηύθυναν έκκληση σε όσους προσέρχονται να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, κανένα μέτρο δεν τηρήθηκε, ελάχιστοι φορούσαν μάσκες, στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο.

Οι πιστοί φιλούν το σκήνωμα πάνω από τζάμι, το οποίο όμως είναι ανοιχτό από το πάνω μέρος και πολλοί βάζουν το χέρι τους από μέσα για να ακουμπήσουν τον αρχιερέα. (φωτογραφίες πάν καικέντρο)

Την Κυριακή 1η Νοέμβρη ο Πατριάρχης Σερβίας είχε χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία του 83χρονου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας Αμφιλόχιου, ο οποίος και αυτός πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη κηδεία, όπως μετέδωσαν πολλά διεθνή ΜΜΕ στις αρχές του μήνα, επικράτησε αδιανόητος συνωστισμός, με πολλούς από τους εκατοντάδες πιστούς που παρευρέθησαν να επιλέγουν να μη φορέσουν μάσκα, και κάποιους μάλιστα να… προσκυνούν τη σορό του Μητροπολίτη  μέσα από το ανοιχτό φέρετρο.

Ο Σερβίας βρέθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες πιστούς και ιεράρχες κοντά στο φέρετρο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας υποτιμώντας τους κινδύνους, παρά τη μεγάλη έκρηξη  των κρουσμάτων κορονοϊού τόσο στη Σερβία (με σύνολο 116.125 κρούσματα και 1.168 θανάτους είχε σήμερα 5.774 νέα κρούσματα) όσο και στο Μαυροβούνιο (με σύνολο 30.653 κρούσματα και 574 θανάτους είχε σήμερα 434 νέα κρούσματα) και τις προειδοποιήσεις των Αρχών ότι η τελετή μπορεί να έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. (φωτογραφίες κάτω)

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου απέφευγε να φορέσει μάσκα και είχε αποκαλέσει τα προσκυνηματικά ταξίδια «το εμβόλιο του Θεού».

Η εξόδιος ακολουθία τελείτα σήμερα Κυριακή στις 9:00 η ώρα το πρωί στον ναό του Αγίου Σάββα ενώ το σκήνωμα θα τοποθετηθεί σε κρύπτη εντός του ναού που κατασκευάστηκε ειδικά για την ταφή Σέρβων αρχιερέων με τον Ειρηναίο να είναι ο πρώτος Πατριάρχης που θα ταφεί στην κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα.

Εμείς εκφράζουμε την ελπίδα, ίσως μάταια, αύριο να μην επαναληφθούν τέτοιες εικόνες ανευθυνότητας και να επικρατήσει η λογική και η αγάπη για τους ανθρώπους…

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top