Oκτώ νέα κρούσματα ανακοίνωσαν χθες οι αρχές, μεταξύ αυτών και ένα τρίμηνο βρέφος
- Written by eKypros
• Στα 47 τα κρούσματα στα κατεχόμενα, πέντε νέα χθες
Οκτώ είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Λεόντιος Κωστρίκκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Συγκεκριμένα:
- Δύο άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
- Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
- Δύο άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Μεταξύ των τεσσάρων επαφών είναι και ένα τρίμηνο βρέφος το οποίο νοσηλεύεται στο Μακάρειο σε καλή κατάταση για προληπτικούς λόγους.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 132, (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Τα 69 από τα 132 προέρχονται από επαφές.
Ο Καθηγητής Κωστρίκκης τόνισε πως "ό,τι κτίζουμε τώρα, θα το επωφεληθούμε σύντομα, και το αντίθετο".
Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνση Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως ένα 3μηνο βρέφος νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.
"Αποτελεί επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 17 άτομα, δύο εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Πέντε άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρία στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη αλλά σταθερή", ανέφερε.
Ο Δρ Λοίζου είπε πως η δυνατότητα διασωλήνωσης και σωστής υποστήριξης σε ΜΕΘ των ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια είναι αυτή που αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσής τους και γι` αυτό και ο αγώνας που γίνεται για να δημιουργηθούν όσο το δυνατό περισσότερες κλίνες εντατικής και να εξοπλιστούν κατάλληλα.
"Ταυτόχρονα, είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στο προσωπικό μας όλο τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό για να μπορέσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του με όσο το δυνατό περισσότερη ασφάλεια", ανέφερε.
Πρόσθεσε πως κάτι το οποίο μας συγκινεί ιδιαίτερα είναι η μεγάλη εθελοντική προσφορά δωρεών προς τα νοσοκομεία ειδικά για εξοπλισμούς.
"Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, και είναι γνωστό. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των απαραιτήτων λόγω της τρομακτικά μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης, σαν αποτέλεσμα της ταχύτατης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκόσμια σχεδόν 450,000 κρούσματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα. Για αυτό, όπως είπα και χθες χρειαζόμαστε χρόνο. Μένουμε σπίτι, προστατευόμαστε, κερδίζουμε χρόνο", κατέληξε.
Στα 47 τα κρούσματα στα κατεχόμενα, πέντε νέα χθες
Στο μεταξύ, ακόμη τρία κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα κατεχόμενα να ανέρχονται στα 47.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Πιλλί έκανε δήλωση στον παράνομο «Μπαϊράκ» ότι από τα τεστ (ΣΣ: τα γρήγορα τεστ που έκαναν χθες σε προσωπικό και «αστυνομικούς» στο υπό καραντίνα ξενοδοχείο Σάλαμις) τα 3 ήταν θετικά. Ετσι, τα συνολικά χθεσινά κρούσματα στα κατεχόμενα ήταν πέντε.
Ο κ. Πιλλί είπε ότι ο αριθμός των «πολιτών» του ψευδοκράτους που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα έχει φτάσει πλέον στους 15 ενώ η κατάσταση των δύο Γερμανών πολιτών που νοσηλεύονται στον ειδικό χώρο του γενικού νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία έχει επιδεινωθεί και η αναπνοή τους υποστηρίζεται μηχανικά.
ΚΥΠΕ









