Αύριο Σάββατο η Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση Χρίστου Κουρτελλάρη
- Written by eKypros
Πραγματοποιείται αύριο Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία, η Επιστημονική Ημερίδα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Χρίστου Κουρτελλάρη. Την Επιστημονική Ημερίδα, με τίτλο «1919-2019: Εκατόν χρόνια από τη γέννηση του Χρίστου Κουρτελλάρη • Η συμβολή του στην Κοινωνία και στους αγώνες του κυπριακού λαού και όχι μόνο», διοργανώνουν η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), η Συνεργατική Έπαυλη Ονίσιας και η οικογένειά του. Οι εργασίες της Ημερίδας θα διεξαχθούν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αμφιθέατρο Βήτα, και θα αρχίσει στις 9:45 π.μ.
Εισηγητές θα είναι τέσσερις πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, ενώ κατά την έναρξη των εργασιών της θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Γ.Γ. της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας.
Κατά σειρά θα γίνουν Εισηγήσεις/Ανακοινώσεις στις πάρα κάτω θεματικές ενότητες:
1. Η Κύπρος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - εισηγητής: Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
2. Το Αγροτικό Ζήτημα και οι Αγροτικοί Αγώνες - εισηγητής: Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
3. Συνεργατική Έπαυλη Ονίσιας - Έργο ζωης. Μια πρωτοπόρα δάσταση και εφαρμογή στην πράξη των Αρχών του Συνεργατισμού - εισηγητής: Κωστάκης Κωνσταντίνου, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Frederick
4. Βουλή των Αντιπροσώπων και Κοινοβουλευτική Δράση - εισηγητής: Γιαννάκης Ομήρου, τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
5. Λαϊκός Πολιτισμός και Λαογραφία - εισηγητής: Μιχάλης Πιερής, καθηγητής, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019, Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
• Καλωσόρισμα από μέρους των οργανωτών θα απευθύνει ο Κύπρος Κουρτελλάρης, πρόεδρος της Συνεργατικής Έπαυλης Ονίσιας.









