Σε πορεία παραίτησης ο υπουργός Δικαιοσύνης
- Written by eKypros
“Έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου και ενημερώνω την Πέμπτη -αύριο- τον πρόεδρο”, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Ιωνάς Νικολάου • Φεύγει “πυροβολώντας” την Αστυνομία
Σε πορεία παραίτησης βρίσκεται ο Ιωνάς Νικολάου. Αυτό προκύπτει από τη σημερινή γραπτή του δήλωση, στην οποία αναφέρει ότι έχει λάβει τις προσωπικές του αποφάσεις, για τις οποίες θα ενημερώσει την Πέμπτη τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επεξηγώντας του τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτές. Κάτι που σαφώς παραπέμπει σε επικείμενη παραίτησή του, υπό το βάρος των έντονων πιέσεων της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και της τεράστιας πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας. Παραίτηση που αν υποβληθεί, έστω και πολύ καθυστερημένα, θα μεγαλώσει τις πιέσεις και προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, για παραίτηση, όπως απαιτούν η πλειοψηφία των πολιτικών δυναμεων και της κοινής γνώμης.
Πάντως ο Ιωνάς Νικολάου ξεκινά τη δήλωσή του εκφράζοντας -όπως λέγει- “αγανάκτηση για το πρωτοφανές έγκλημα με τις στυγερές δολοφονίες”, ενώ, ακολουθώντας προφανώς την χθεσινή δήλωση του βουλευτή του ΔΗΣΥ και προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Γιώργου Γεωργίου, αναφέρει, στη δήλωσή του: “θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας και συμμετοχής μου στη πολιτική ζωή υπήρξα αυστηρός αναφορικά με τις αρχές που καθορίζουν την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ακόμη και αν δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη”...
Σημειώνεται ότι χθες, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Γεωργίου, απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου του ΡΙΚ τι θα έπραττε, ο ίδιος αν ήταν στη θέση του κ. Νικολάου, ανέφερε πως θα υπέβαλλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για τις ενέργειες της Αστυνομίας, αφού όμως πρώτα δήλωνε πως ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη για αυτές.
Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Νικολάου λέει πως «παρακολουθώντας τις δηλώσεις με τις οποίες τις τελευταίες ημέρες με καλούν σε παραίτηση, αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς από μέρους της Αστυνομίας των καταγγελιών για τα δηλωθέντα ως ελλείποντα πρόσωπα, θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας και συμμετοχής μου στη πολιτική ζωή υπήρξα αυστηρός αναφορικά με τις αρχές που καθορίζουν την ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ακόμη και αν δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη».
Βολές κατά της Αστυνομίας για τους χειρισμούς...
Στη δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης βάλλει κατά της Αστυνομίας για τους χειρισμούς της στις υποθέσεις των ελλειπόντων προσώπων, σημειώνοντας ότι “πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας”. Παράλληλα τοποθετεί τον εαυτό του εκτός της όλης διαδικασίας, αναφέροντας πως: οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία... Η εκτελεστική εξουσία, αναφέρει, δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές.
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο Ιωνάς Νικολάου λέγει αναφέρει ότι με συγκλονισμό προς τα θύματα του στυγερού εγκλήματος που έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες, από την επομένη των γνωστοποιήσεων για πιθανούς ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για τα ελλείποντα πρόσωπα και παρά το γεγονός ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, και με περίσκεψη για το όλο ζήτημα και αγανάκτηση ως προς το πρωτοφανές αυτό έγκλημα «έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανέμενα να ενημερώσω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό».
«Η μη γνωστοποίηση των αποφάσεων μου μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι καθηκόντως είχα υποχρέωση να ενημερώσω πρώτα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά την αυριανή συνάντηση, που έχω ζητήσει και θα έχω με τον πρόεδρο, θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές, παρά το γεγονός ότι ως υπουργός και ως υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών» συμπληρώνει.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει τέλος ότι οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές, καταλήγει.
Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ









