Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Η θυσία τους φάρος επανένωσης

Η θυσία τους φάρος επανένωσης

• Πενήντα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη

 

Πριν 54 χρόνια -11 Απριλίου 1965- πέρασαν αγκαλιασμένοι στην αθανασία οι ηρωομάρτυρες της ελληνο-τουρκικής φιλίας Αλί Ντερβίς Καβάζογλου και Κώστας Μισιαούλης, δολοφονημένοι από σωβινιστές της ΤΜΤ. Η δολοφονία του Καβάζογλου αποτελεί κρίκο στη μακρά αλυσίδα πολιτικών δολοφονιών Τουρκοκυπρίων πατριωτών, που στήριζαν και αγωνίζονταν για τη φιλία και συνεργασία των δυο Κοινοτήτων στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ. Ε. του ΑΚΕΛ γα την επέτειο της δολοφονίας των Καβάζογλου και Μισιαούλη, αναφέρει, σχετικά:

«Ο διαχωρισμός του λαού μας και οι συγκρούσεις μεταξύ Ε/κ και Τ/κ εξυπηρετούσαν τα αντικυπριακά σχέδια ξένων κέντρων, που επιδίωκαν με κάθε τίμημα την κατάργηση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους και τη μετατροπή του νησιού μας σε αβύθιστο νατοϊκό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών ραδιουργιών και σχεδιασμών συνέβαλαν με πράξεις και έργα ακραίοι εθνικιστικοί και σοβινιστικοί κύκλοι και στις δυο Κοινότητες.

Η δολοφονία των στελεχών του ΑΚΕΛ -Καβάζογλου και Μισιαούλη- μέσα σ’ εκείνη την κρίσιμη για την Κύπρο περίοδο αποτελούσε προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής, που μιλούσε ενάντια στο διαχωρισμό, τη μισαλλοδοξία και την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Η θυσία των ηρωομαρτύρων Καβάζογλου και Μισιαούλη πάντα είχε διαχρονική σημασία στον αγώνα του λαού για επανένωση της πατρίδας μας, υπέρβασης του αναχρονιστικού διαχωρισμού και της ντε φάκτο διχοτόμησης, που επιβλήθηκε με το ιμπεριαλιστικό έγκλημα του 1974 – το φασιστικό πραξικόπημα της αθηναϊκής Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ και της τούρκικης εισβολής και κατοχής που ακολούθησαν.

Σήμερα, όταν η ακροδεξιά ένθεν και ένθεν της κατοχικής διαχωριστικής γραμμής ανασηκώνει κεφάλι και αρχίζει πάλι να απειλεί υπέρτατο καθήκον του κάθε Κύπριου πατριώτη -Ε/κ και Τ/κ- είναι η κοινή πάλη για το σπάσιμο των αδιεξόδων και τη σωτηρία της πατρίδας μας, για την επανένωση του λαού μας, για δημιουργία προϋποθέσεων ειρηνικής συμβίωσης και ισότιμης οικονομικής ανέλιξης μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και αλληλοσεβασμού.

Ενάντια σε εθνικιστικές εξάρσεις και σοβινιστικές μισαλλοδοξίες η Αριστερά, πιστή στα ιδανικά της ειρηνικής συμβίωσης των δυο Κοινοτήτων συνεχίζει να αγωνίζεται για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας, για την επανένωση του Κράτους, για απαλλαγή από τους όποιους προστάτες, για μια πατρίδα ευημερούσα για όλους της τους πολίτες. Αυτήν την ιστορική παρακαταθήκη υπηρετεί το ΑΚΕΛ, για την οποία αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους εκατοντάδες και χιλιάδες αγνοί πατριώτες, συμπεριλαμβανομένων των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, η θυσία των οποίων αποτελεί φάρο παραδείγματος και αυτοθυσίας για όλους.»

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top