Menu
Η κρίση του πολιτικού συστήατος και το ΔΗΚΟ

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Το...

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε εκδοχή Κασσελάκη

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ε…

Ήταν Νοέμβριος του 2023 ό...

Ε.Ε. του πολέμου

Ε.Ε. του πολέμου

Με «πολεμικό ανακοινωθέν»...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Prev Next

Βουλή και Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένουν αντικατάσταση του Nicholson στον ΟΚΥπΥ

Βουλή και Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένουν αντικατάσταση του Nicholson στον ΟΚΥπΥ

• Λόγω ασυμβίβαστου • Kαταθέτει στοιχεία στο Υπουργικό για Νίκολσον ο yπουργός Υγείας

 

Την επόμενη Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα τεθεί το θέμα του διορισμού και το ασυμβίβαστο του Sir David Nicholson στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, διευκρινίζοντας πως αν ο διορισμός ανακληθεί, από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αναμένει η Επιτροπή, δεν θα υφίσταται θέμα προς συζήτηση.

Σε δήλωση του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε πως σαφώς διαπιστώνει ασυμβίβαστο και αναμένει από το Υπουργικό Συμβούλιο  να αντικαταστήσει άμεσα τον κ. Nicholson, προσθέτοντας ότι από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχε εκφράσει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σε μια άλλη εξέλιξη στοιχεία που αφορούν τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον προτίθεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου εξέδωσε το απόγευμα γραπτή δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και της απαντητικής επιστολής από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Ελεγκτή, με τίτλο «Θέματα σχετικά με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)».

Δηλώσεις Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Ο Γενικός Ελεγκτής παρέστη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τη συζήτηση του τρόπου λειτουργίας του βιολογικού σταθμού στην κοινότητα των Αγίων Βαβατσινιάς. Ο κ. Μιχαηλίδης κοινοποίησε επιστολή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο και σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σχετικά με το ασυμβίβαστο του διορισμού του Sir Nicholson.

Σε δηλώσεις στη Βουλή μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε ότι το θέμα του διορισμού του Sir Nicholson είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου στις 6 Δεκεμβρίου του 2018 και τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν τα έξοδα που υφίσταται η Δημοκρατία ως αποζημιώσεις και αμοιβές για τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ και τη διαδικασία διορισμού του ατόμου που είχε τότε επιλεγεί για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού.

Πρόσθεσε πως εξετάζοντας το θέμα αυτό διαπιστώθηκε πως προέκυπταν πολύ σοβαρά θέματα, ενδεχόμενου ασυμβίβαστου για τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΥπΥ και υπενθύμισε πως η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή και την οποία στην πορεία τροποποίησε κατόπιν απαίτησης της Κυβέρνησης ώστε να μην απαιτείται από τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΥπΥ να υποβάλλουν γενική δήλωση πόθεν έσχες, αλλά να υποβάλλουν μόνο τις ιδιότητες τους που είναι συναφείς με τον Οργανισμό, προβλέπει ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ αν ο ίδιος ή σύζυγος του έχει οποιοδήποτε άμεσο, έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχίζοντας είπε πως εξετάζοντας το θέμα διαπιστώσαμε ότι ο  ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΣ στη δήλωση του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, είχε ο ίδιος καταγράψει δύο ιδιότητες του ως συναφείς με τις δραστηριότητες του Οργανισμού, που με μια απλή ανάγνωση της νομοθεσίας αντιλαμβάνεται κάποιος ότι δεν επιτρέπεται.

Εξετάζοντας περαιτέρω το θέμα, κάτι που αναμέναμε ότι έπρεπε να κάνει το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, διαπιστώσαμε πως είχε και άλλες ιδιώτες, τις οποίες δεν δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν υπέβαλε τη δεύτερη φορά τη δήλωση του στις 10 Μαϊου 2018 .

Γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα

«Μετά τη συνεδρία στείλαμε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος μεταβίβασε τη γνωμάτευση του στις 9 Ιανουαρίου, την οποία στείλαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε ο Γενικός Ελεγκτής, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σας πω ότι η γνωμάτευση, και θα σχολιάσω το δημοσίευμα που βγήκε από το ΚΥΠΕ, το οποίο έκανε πολύ καλή δουλειά, είναι σαφής για δύο θέματα και δεν είναι εκ πρώτης όψεως που ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστώνει ασυμβίβαστο, αλλά διαπιστώνει ασυμβίβαστο».

Διευκρίνισε περαιτέρω πως η μία ιδιότητα του συγκεκριμένου προσώπου είναι η ιδιότητα του να είναι Πρόεδρος ενός συγκεκριμένου ιδρύματος, του Worcestershire Acute Hospitals NHS Trust, το οποίο είναι ίδρυμα που διαχειρίζεται  3 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και για το συγκεκριμένο θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας είναι σαφής, από τη στιγμή που μέσα στους σκοπούς του ΟΚΥπΥ είναι οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας, μπορεί να λεχθεί ότι οι νοσοκομειακές υπηρεσίες σε 3 βρετανικά νοσοκομεία αποτελούν, συναφείς δραστηριότητες με τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

«Κατά την άποψη μου, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας, όσα αναφέρονται στο σημείο αυτό απαντούν στο τέταρτο ερώτημα σας και συνεπώς, καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας, αυτό δημιουργεί κατά την άποψη μου ασυμβίβαστο», είπε ο κ. Μιχαηλίδης προσθέτοντας πως  αυτή η διαπίστωση του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι εκ πρώτης όψεως διαπίστωση. Είναι η γνωμάτευση του».

Περαιτέρω ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως «ο Γενικός Εισαγγελέας, επίσης καταλήγει οριστικά πως το γεγονός ότι η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου είναι εκτελεστική διευθύντρια σε 2 βρετανικά νοσοκομεία στην πόλη Birmingham, επίσης δημιουργεί ασυμβίβαστο και αφήνει μόνο το ερωτηματικό ότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι είναι εκτελεστική διευθύντρια, κάτι που φαίνεται να είναι προφανές από τις ίδιες τις υπεύθυνες δηλώσεις που υπάρχουν δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα στο διαδίκτυο».

Άλλες ιδιότητες του Sir David Nicholson

Ακολούθως ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε σε άλλες ιδιότητες του Sir David Nicholson, λέγοντας ότι «για τις ιδιότητες αυτές πράγματι ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά περαιτέρω στοιχεία για να αποφανθεί κατά πόσο οι άλλες του αυτές ιδιότητες είναι και αυτές συναφείς με τις δραστηριότητες του ΟΚΥπΥ».

Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως «και μία και μόνο ιδιότητα να δημιουργούσε ασυμβίβαστο το πρόβλημα θα υπήρχε».

«Είναι σημαντικό ότι για μία εκ των ιδιοτήτων που έχει το συγκεκριμένο πρόσωπο, ως ανώτερος σύμβουλος σε μεγάλο ελεγκτικό γραφείο, το οποίο μάλιστα παρείχε συγκεκριμένες υπηρεσίες στο Υπουργείο Υγείας κατά την περίοδο του πρώτου διορισμού του προσώπου αυτού ως Προέδρου του ΟΚΥπΥ, ναι εκ πρώτης όψεως, αποφαίνεται ο Γενικός Εισαγγελέας, διαπιστώνοντας ότι φαίνεται να προκύπτει θέμα δραστηριότητας συναφούς με τις δραστηριότητες του Οργανισμού», είπε ο Γενικός Ελεγκτής.

Η γνωμάτευση επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Συνοψίζοντας θεωρώ ότι η γνωμάτευση επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που θα έπρεπε να είναι και ανησυχίες οποιουδήποτε ασχολείτο στοιχειωδώς με αυτό το θέμα, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Είπε επίσης ότι ήταν προφανές για εμάς ότι κάποιος ο οποίος διορίζεται ως Πρόεδρος ενός Οργανισμού που θα έχει υπό την αρμοδιότητα του όλα τα κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου δεν μπορεί να έχει ιδιότητες Προέδρου άλλων νοσοκομείων.

Είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία μεταξύ τους συνεργάζονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο, είτε με μετάκληση ιατρών, είτε με άλλου είδους συνεργασία και για αυτό υποθέτω και ο νομοθέτης απαγόρευσε ρητά, άμεσα ή έμμεσα ή με συγκρουόμενο συμφέρον την κατοχή αυτών των διπλών ιδιοτήτων και καθόρισε το ασυμβίβαστο και για αυτό από χθες, διαβιβάσαμε την επιστολή μας στο Υπουργικό Συμβούλιο, από το οποίο αναμένουμε να λάβει μέτρα προς συμμόρφωση με τη θέση, την οποία ξεκάθαρα έχει καταγράψει ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος, τονίζω, με βάση το Σύνταγμα είναι ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η ευθύνη για τον διορισμό αυτό πρώτιστα βαραίνει τον τέως υπουργό Υγείας

Απαντώντας σε ερώτηση ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως η ευθύνη για τον διορισμό αυτό πρώτιστα βαραίνει τον τέως Υπουργό, ο οποίος είχε επιλέξει και εισηγηθεί το πρόσωπο αυτό στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017, και τον νυν Υπουργό Υγείας, ο οποίος τον Απρίλιο επέλεξε εκ νέου το πρόσωπο αυτό και το εισηγήθηκε ξανά στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόσθεσε πως με βάση τη νομοθεσία η τελική ευθύνη παραμένει στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέροντας ότι η προεργασία και η έρευνα σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται από το οικείο Υπουργείο που είναι αρμόδιο για την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αφού τόνισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας έχει τοποθετηθεί, αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, είπε πως η οποία εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να λέγεται υπεύθυνα ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αυτονόμησης των κρατικών μας νοσηλευτηρίων εξαρτάται μόνο από ένα πρόσωπο, το οποίο βρήκαμε στη γη και είναι το μόνο κατάλληλο για να διεκπεραιώσει αυτή την ευθύνη.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο πρόσωπο,  ανέφερε επισημαίνοντας επίσης τη θέση της ελεγκτικής υπηρεσίας που εκφράστηκε από τις 6 Δεκεμβρίου, ότι σε ένα τέτοιο οργανισμό, ο οποίος είναι νεοσύστατος, που ξεκινά με ένα τεράστιο όγκο προβλημάτων και τρομερές δυσλειτουργίες, ο μη εκτελεστικός, αλλά πολύ απαιτητικός ρόλος του Προέδρου του ΔΣ, δεν μπορεί να επιτελείται παρεμπιπτόντως εξ αποστάσεως.

Η εξ αποστάσεως διοίκηση δεν μπορεί να αποδώσει

«Τονίζω, να διοικεί ένα τόσο απαιτητικό οργανισμό, εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της σύστασης του, δεν μπορεί να αποδώσει. Ίσως μετά από 10 ή 20 χρόνια, ναι να μπορεί όπως σε ιδιωτικές εταιρείες να διοικεί χωρίς να διαμένει στην Κύπρο», συνέχισε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης πως ενδεχομένως αυτό να εξηγεί γιατί στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΟΚΥπΥ ουσιαστικά το μόνο έγινε ήταν κάποιοι διορισμοί πριν περίπου ένα μήνα. «Δηλαδή φάγαμε τους πρώτους 12 μήνες για να κάνουμε κάποιους διορισμούς και αυτό μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν φαίνεται να υπήρχε πλήρης δέσμευση κάποιων μελών του ΔΣ ως θα αναμενόταν από ένα τέτοιο ρόλο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο είναι «η άμεση αντικατάσταση».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες ότι οι αποφάσεις του ΔΣ λόγω του ασυμβίβαστου του Προέδρου του είναι ελαττωματικές, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί, και αναμένουμε πως αν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει, όπως αναμένουμε,  να υιοθετήσει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, το νέο ΔΣ θα πρέπει να πάρει δικές του γνωματεύσεις από τους νομικούς συμβούλους του, για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το γεγονός ότι διαπιστώθηκε εκ των υστέρων πως ο Πρόεδρος του ΔΣ είχε θέμα με το ασυμβίβαστο.

Είναι νομικό υπαρκτό θέμα και θα πρέπει να εξεταστεί από τον ΟΚΥπΥ με τους νομικούς του συμβούλους, συμπλήρωσε.

Ο Κουλίας

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στη δήλωση του, είπε ότι η Επιτροπή έτυχε γραπτής ενημέρωσης από τον Γενικό Ελεγκτή, ότι αναφορικά με τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ υπάρχει θέμα ασυμβιβάστου κατόπιν και γραπτής απάντησης από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο κ. Κουλίας πρόσθεσε πως το θέμα αφορά άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο που διόρισε τον συγκεκριμένο κύριο, καθότι έχει αποδειχθεί ότι έχει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον με νοσοκομειακές μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευελπιστώ πως όσα είπε ο Γενικός Ελεγκτής θα τύχουν καλής ακροάσεως από το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ο κ. Κουλίας προσθέτοντας ότι «καλού – κακού έχουμε εγγράψει το θέμα για συζήτηση την Πέμπτη και έδωσα οδηγίες να κληθεί ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας μαζί με τον Ελεγκτή για να δούμε τι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα».

Ο κ. Κουλίας διευκρίνισε πως αν λυθεί μέχρι τότε το θέμα και ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τότε θα ακυρωθεί η συνεδρία, πλην όμως θα εξακολουθεί να εκκρεμεί μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα των αποφάσεων που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου.

Ξεκάθαρα υπάρχει παραβίαση του νόμου περί ασυμβιβάστου, επιβεβαιωμένο από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή και ευελπιστώ ότι το θέμα θα λυθεί μέχρι την Πέμπτη θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου, είπε τέλος.

Kαταθέτει στοιχεία στο Υπουργικό για τον Νίκολσον ο Υπουργός Υγείας

Στο μεταξύ, στοιχεία που αφορούν τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον προτίθεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου εξέδωσε το απόγευμα γραπτή δήλωση μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και της απαντητικής επιστολής από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Ελεγκτή, με τίτλο «Θέματα σχετικά με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)».

Ο Υπουργός αναφέρει ότι με αφορμή τα πιο πάνω και σε συνέχεια σημερινών δηλώσεων του Γενικού Ελεγκτή, προτίθεται να υποβάλει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του σε σχέση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, παρόλο που η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή απευθύνεται στον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

"Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την εξέταση από το Υπουργικό Συμβούλιο των σχετικών στοιχείων, και πέραν από την παρούσα δήλωση, δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος", καταλήγει ο Υπουργός.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top