Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Ελλάδα: Έκαναν 30 περικοπές στις συντάξεις και ζητάνε «ευχαριστώ» που αναβάλλουν την 31η

Ελλάδα: Έκαναν 30 περικοπές στις συντάξεις και ζητάνε «ευχαριστώ» που αναβάλλουν την 31η

Με την κυβερνητική κοροϊδία, για τα «καλύτερα» που τάχα «έρχονται», να χτυπάει «κόκκινο», συνεχίστηκε την Παρασκευή και η δεύτερη μέρα της συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σήμερα Τρίτη με τη διαδικασία του επείγοντος.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε και αυτήν τη φορά να προσδώσει πανηγυρικό τόνο, με την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου να διακηρύττει: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να απαλλάξουμε τους πολίτες από βάρη που φορτώθηκαν την περίοδο των μνημονίων, αλλά και από χρόνιες στρεβλώσεις και αδικίες». Ο δε υφυπουργός Εργασίας Αν. Πετρόπουλος, κορυφώνοντας τον εμπαιγμό, παραλίγο να ζητήσει από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να ευχαριστήσουν κιόλας την κυβέρνηση που ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου που μετατρέπει της συντάξεις σταδιακά σε φιλοδώρημα και βάζει την ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, λέγοντας ότι έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν ότι «οι συντάξεις που παράγονται από το νόμο 4387, είναι καλύτερες και πιο αυξημένες απ' αυτές που παράγονταν με τον προηγούμενο νόμο» και πως «έχω τονίσει το παράπονο των παλιών συνταξιοδοτικών οργανώσεων, γιατί δεν έχουν πολλές απ' αυτές τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα έχουν οι νέοι ασφαλισμένοι»!

Από την πλευρά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην ουσία με την κριτική που άσκησαν, λειτούργησαν αβανταδόρικα στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Βλάχος βρήκε ότι η κυβέρνηση «έχει ξεκινήσει η ίδια το ξήλωμα του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου». Κάπως έτσι κινήθηκαν οι τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων.

Κι ενώ η συζήτηση εστιάζεται από όλα τα αστικά κόμματα μόνο στο άρθρο 1, που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων», το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για τη «διανομή ασφαλιστικών προϊόντων» που ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για τη δράση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Για παράδειγμα, προβλέπει τις διαδικασίες ώστε να διευκολύνεται μία εταιρεία «προκειμένου να δραστηριοποιηθεί με ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη» και το αντίστροφο, δηλαδή ο λόγος είναι για τα παραρτήματα των μεγάλων ομίλων ιδιωτικής ασφάλισης.

Πραγματική ανάσα είναι η αύξηση των συντάξεων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, αναδεικνύοντας το μέγεθος του εμπαιγμού και της προσπάθειας ενσωμάτωσης των εργαζομένων από την πλευρά της κυβέρνησης, σημείωσε ότι ο τίτλος του άρθρου 1 θα είχε σχέση με την πραγματικότητα αν καταργούσε τις αντιασφαλιστικές διατάξεις από το 2010 έως σήμερα, που έχουν μειώσει τις συντάξεις πάνω από 30 φορές και το εισόδημα των συνταξιούχων πάνω από το 50%, αν καταργούσε τις ρυθμίσεις της χηρείας και βέβαια καταργούσε τις νέες μειώσεις από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου. «Δηλαδή το ότι δεν μειώνετε για μια ακόμα φορά τις συντάξεις προσωρινά και με βάση τις ρυθμίσεις που η κυβέρνηση είχε ψηφίσει, λέτε ότι είναι ανάσα για το λαό; Μην τρελαθούμε!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έδειξε με στοιχεία ότι και χωρίς τη νέα μείωση οι συντάξεις είναι ήδη στον πάτο, προσθέτοντας: «Εχετε θράσος να λέτε ότι πρέπει να κριθείτε από τώρα και πέρα, ενώ βυθίσατε την εργατική, τη λαϊκή οικογένεια στη φτώχεια και την εξαθλίωση για να στηρίξετε τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους», σημειώνοντας ότι είναι εμφανής η επιδίωξη της κυβέρνησης να ρίξει τον πήχη των απαιτήσεων στους εργαζόμενους όσο γίνεται πιο κάτω.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον σφαγιασμό των συντάξεων από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ενώ τα όσα αναφέρει η ΝΔ για «μοντέλο Πινοσέτ», στην ουσία είναι «πάσα για να κρύψει η κυβέρνηση ότι ο νόμος του Κατρούγκαλου δεν διαφέρει».

Εξάλλου, δείχνοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα έχουν κοινή στρατηγική, που είναι οι αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, η Ασφάλιση να είναι «ατομική ευθύνη», αναφέρθηκε στη συμφωνία όλων με την Οδηγία 2016/97 που είναι το κύριο μέρος του νομοσχεδίου.

«Στις 15 Δεκέμβρη να βγείτε να δείτε τους χιλιάδες συνταξιούχους»

Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της περ. Πέμπτης, στις αρμόδιες Επιτροπές η ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Εκεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Κουμπούρης, σημείωσε πως «όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν τσακίσει τις συντάξεις, συντάξεις που τις πληρώσαμε σε όλη μας τη ζωή, δεν τις χρωστάμε σε κανέναν δανειστή. Οι κυβερνήσεις άρπαξαν τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να ζούμε στην ανέχεια», κάνοντας σαφές ότι όσο και να θέλει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «να μας πείσει ότι πρέπει να αποδεχθούμε τη λογική "ο γέγονε γέγονε", δεν μπορεί να την αποδεχτούμε».

Διεμήνυσε ότι οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον δρόμο του αγώνα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση από τους χιλιάδες συνταξιούχους που αναμένεται να διαδηλώσουν στις 15 του μήνα, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, «να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, όπως ανακεφαλαιοποιήσατε τις τράπεζες και να καταργηθεί και ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και όλη η αντιασφαλιστική νομοθεσία που έχει ψηφιστεί αυτά τα χρόνια».

Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top