Δεν πρέπει να ξεχνούμε τον ηρωισμό όσων πολέμησαν στον Β Παγκόσμιο
- Written by eKypros
• Ομιλία Α’ Γραμματέα της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Κύπρο, Βίκτωρα Στεφάνοβιτς, σε εκδήλωση για την Ημέρα της Νίκης στη Λάρνακα
Γράφει: Φανίτσα Ζαννέττου*
Δεν πρέπει να ξεχνούμε τον ηρωισμό των ανθρώπων που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Α` Γραμματέας της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Κύπρο Βίκτωρ Στεφάνοβιτς σε εκδήλωση για την Ημέρα της Νίκης που διοργανώθηκε στη Λεωφόρο Αθηνών στη Λάρνακα από τη Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο.
Στην ομιλία του ο κ. Στεφάνοβιτς είπε μεταξύ άλλων ότι η 9η Μαίου «ένωνε πάντα όλους τους λαούς των κρατών της Σοβιετικής Ενωσης σαν μια παρακαταθήκη από το παρελθόν. Η μνήμη για τον άθλο όλων των ηρώων που έπεσαν κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο θα μείνει για πάντα στις μνήμες εκατομμυρίων των χωρών της Σοβιετικής Ενωσης, των χωρών της Ευρώπης και γενικά όλου του κόσμου».
Πρόσθεσε ότι «οι γιορτές που γίνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης ενώνουν όλους τους λαούς και δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της Ρωσίας που στόχο έχει την ενότητα, την ειρήνη και την ευημερία σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα λόγω των προσπαθειών που γίνονται για διαστρέβλωση της Ιστορίας και για παραποίηση όλων όσων έγιναν την εποχή εκείνη».
Είμαστε πάντοτε ευγνώμονες σ’ αυτό τον κόσμο...
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνοβιτς «κάθε χρόνο απομακρυνόμαστε από την Ημέρα της Νίκης, ωστόσο αυτό δεν μας αφήνει να ξεχνούμε τον ηρωισμό που έδειξαν οι άνθρωποι τότε. Είμαστε πάντοτε ευγνώμονες σ’ αυτό τον κόσμο και είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε αυτή τη μνήμη και να τη μεταφέρουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας».
Η τραγωδία του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του φασισμού, συνέχισε «είναι ένα δίδαγμα για όλη την ανθρωπότητα για να δούμε τι μπορεί να προκαλέσει η συμμετοχή και η φιλία με τους φασίστες».
Στη δική του ομιλία ο Μίκης Φιλανιώτης, Εκπρόσωπος του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου είπε ότι «για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των εορτασμών προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης εκτός των συνόρων της Ρωσίας, πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα αρχηγού ξένου κράτους, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη».
Πρόσθεσε ότι «το σύνολο των εκδηλώσεων τυγχάνει υποστήριξης από τα πιο διαφορετικά στρώματα της κυπριακής κοινωνίας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απλούς πολίτες της Κύπρου, Ρώσους πολίτες και επιχειρηματίες, κρατικές και εκκλησιαστικές δομές, κομματικές και δημοσιο-κοινωνικές δομές της χώρας».
Μοναδικό δείγμα ενότητας και αλληλεγγύης που ενώνει όλο τον κόσμο
Οι εκδηλώσεις συνέχισε «είναι ένα μοναδικό δείγμα ενότητας και αλληλεγγύης που ενώνει όλο τον κόσμο γύρω από τις αξίες της ειρηνικής ανάπτυξης, της αποτροπής του πολέμου, της ευημερίας και του προσεκτικού μη-πολιτικοποιημένου σεβασμού προς την ιστορία» και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή «εις μνήμη όλων των ηρώων, ενηλίκων και παιδιών, ανδρών και γυναικών που θυσίασαν τον εαυτό τους για χάρη των επόμενων γενεών».
Ο Δήμαρχος Λάρνακας
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι ««οι καταστροφικές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έπληξαν ολόκληρη την ανθρωπότητα και ενώ έδωσε το έναυσμα για την ανοικοδόμησή της και την εδραίωσή της πάνω σε πιο στέρεες βάσεις, οι πανάρχαιες οικουμενικές αξίες της Δημοκρατίας, της ισότητας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης, δεν αναζωπυρώθηκαν από τα συντρίμμια ενός πολέμου που είχε ένα τραγικό απολογισμό».
Πρόσθεσε ότι «ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και η τρομοκρατία αποτελούν ένα ορατό κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο. Η σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία, για να μπορέσει να προοδεύσει και να ανελιχθεί, απαιτεί την υπεύθυνη και ουσιαστική συμμετοχή όλων των κρατών, αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά, προκειμένου να καταπολεμηθούν και να εξαλειφθούν τα στοιχεία που υπονομεύουν τη Δημοκρατία, την Ασφάλεια και την Ευημερία».
Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ακόμα ότι «αναλογιζόμενοι την ευθύνη που έχουμε όλοι μας στη διάπλαση δημοκρατικών, ελεύθερων και ενεργών πολιτών, στοχεύουμε στην υιοθέτηση πρακτικών που προωθούν την αποδοχή της διαφορετικότητας και συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ρατσισμού και ανθρώπινων δικαιωμάτων».
Χαιρετισμός ΓΓ ΑΚΕΛ
Εξάλλου σε ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ που ανέγνωσε η Επαρχιακή Γραμματέας του κόμματος Χρυστάλλα Αντωνίου, ανέφερε πως «το βράδυ της 8ης προς την 9η Μαΐου, η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων και η 9η του Μάη καθιερώθηκε ως ημέρα αντιφασιστικής νίκης, η μέρα νίκης των λαών που αντιστάθηκαν στη ναζιστική θηριωδία. Στις 16 Ιουνίου 1943 το ΑΚΕΛ κάλεσε τα μέλη του σε εθελοντική κατάταξη στις ένοπλες συμμαχικές δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση του αγώνα της Ελλάδας ενάντια στη χιτλερική τυραννία και για απελευθέρωση των υπόδουλων χωρών» είπε και σημείωσε πως συνολικά «11 από τα 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κατετάγησαν για να πολεμήσουν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ως ΑΚΕΛ σημείωσε «κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και υποκλινόμαστε μπροστά στο μέγεθός της θυσίας του Σοβιετικού λαού» και ανέφερε πως «αυτοί οι αριθμοί είναι και το δικό μας χρέος έναντι της Ιστορίας, γιατί πρώτα επιχειρείται σήμερα να αποϊδεολογικοποιηθεί η ιστορία, να ταυτιστεί ο φασισμός με τον κομμουνισμό, να πλαστογραφηθεί δηλαδή η Ιστορία».
Ανέφερε επίσης ότι «ως ΑΚΕΛ θα είμαστε πάντοτε στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, με πείσμα και με πίστη στο δίκιο, αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση και του κυπριακού λαού αλλά και για τη δικαίωση όλων των λαών, μέχρι την τελική νίκη».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την Υποδειγματική Ορχήστρα των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Συνταγματάρχη Βλαντιμίρ Βασιάκ.
* ΚΥΠΕ









