Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Συμβαίνει στην Ελλάδα: Δικάζουν τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη...

  • Written by 
Συμβαίνει στην Ελλάδα: Δικάζουν τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη...

* ...Για “παράβαση καθήκοντος”, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην εργασία!

 

Την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο Δήμαρχος Πατρέων για το αδίκημα της …«παράβασης καθήκοντος».

Έτσι «βάφτισε» η αστική δικαιοσύνη την αγωνιστική στάση του Κώστα Πελετίδη, ο οποίος πριν τρία χρόνια, πράττοντας ως κομμουνιστής Δήμαρχος, απέτρεψε τις απολύσεις εργαζομένων. Ο Πελετίδης το 2014 αρνήθηκε να παραδώσει τους ατομικούς φακέλους 324 εργαζόμενων ΙΔΑΧ, για επανέλεγχο. Αρνήθηκε να δώσει βορά στην «αξιολόγηση» της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, τους εργαζόμενους του δήμου. Αν «συμβιβαζόταν» και ακολουθούσε το «αστικό δίκαιο» και τις κυβερνητικές εντολές θα συνυπέγραφε τις απολύσεις τους. 

Δεν το έπραξε. Επέλεξε να προστατέψει το δικαίωμα στην εργασία. Την επόμενη εβδομάδα δικάζεταικατηγορούμενος για «παράβαση καθήκοντος». Καλείται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να …απολογηθεί επειδή προστάτεψε εργατικά δικαιώματα, επειδή αντιστάθηκε στις απολύσεις. Η ταξική στάση του δημάρχου γίνεται «κατηγορητήριο». Ένα «κατηγορητήριο» που αποτελεί «τίτλο τιμής»…

Σε ανακοίνωση του, ο δήμος Πάτρας σημειώνει:

«Ο Κ. Πελετίδης κατηγορείται γιατί υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζόμενων του Δήμου, το δικαίωμά τους στην εργασία. 

Με σχετικό νόμο, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 Θυμίζουμε ότι Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την 405/24-9-2014 απόφασή του, σημείωνε: «(…)κανένα στοιχείο και φάκελοι εργαζόμενων να μη δοθούν με οποιοδήποτε τρόπο και να μην αποσταλούν ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις (…) στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζόμενων (…)»

Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε νέες αντιλαϊκές εξελίξεις, που αφορούν το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέσω της λεγόμενης «αξιολόγησης», ανοίγει το δρόμο για νέες απολύσεις και τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στο Δημόσιο Τομέα.

Απαίτηση δανειστών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) και ΣΕΒ για να διευκολυνθεί η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται το περαιτέρω χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, βάζοντας νέα εμπόδια στην απεργία, την πλήρη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Την ίδια στιγμή βγάζουν στο σφυρί την λαϊκή κατοικία μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει και αυτή τη δίκη μαζί με τους δημότες και τους εργαζόμενους του Δήμου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και στο δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.»

Ημεροδρόμος

back to top