Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Το ζήτημα δεν είναι απλά να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά να μην ξεκινήσει!

  • Written by 
Το ζήτημα δεν είναι απλά να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά να μην ξεκινήσει!

• Ο ρόλος του κινήματος ειρήνης παγκόσμια - ο χαρακτήρας και η δράση του Παγκύπριου Συβουλίου Ειρήνης

 

Γράφει: Χρίστος Κουρτελλάρης*

Το ζήτημα της ειρήνης για εμάς είναι το πιο φλέγον. Δεν το προσεγγίζουμε όμως σαν κάτι αόριστο και αφηρημένο, για αυτό και εμείς σαν ΠΣΕ ποτέ δεν συνθηματολογούμε, αλλά αναλύουμε διαλεκτικά, αποκαλύπτουμε την αλήθεια, καταγγέλλουμε και αγωνιζόμαστε για μόνιμη και πραγματικά δίκαιη ειρήνη.

Σωστά λέγεται ότι ειρήνη είναι και να έχει ο άνθρωπος ένα πιάτο φαγητό, το μωρό ένα ποτήρι γάλα, το παιδί δικαίωμα στο παιχνίδι. Ποιος όμως παίρνει το φαγητό από το πιάτο, ποιος στερεί το γάλα από το μωρό, ποιος ανταλλάζει την μπάλα του αγοριού με τις έξυπνες βόμβες και διαχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με την εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση και καταγωγή τους; Το ζήτημα δεν είναι απλά να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά να μην ξεκινήσει, το ζήτημα δεν είναι απλά να γεμίσουμε το πιάτο φαγητό, αλλά να μην επιτρέψουμε να το αδειάσουν αυτοί που το αδειάζουν. Όσο η τροφή, το νερό, η ενέργεια βρίσκονται στα πλαίσια ενός συστήματος που τα θέτει ως προϊόντα απόλυτης εκμετάλλευσης και κέρδους και όχι ως βασικά αγαθά-δικαίωμα για όλους, όσο οι νόμοι της ανθρωπότητας θα στηρίζονται στο δίκαιο του ισχυρού και όχι στο δίκαιο των πιο ευγενών ανθρώπινων ιδανικών, η ανθρωπότητα θα υποφέρει.

Ο Ιμπεριαλισμός γεννά και αναπαράγει τους άδικους, τυχοδιωκτικούς και εγκληματικούς πολέμους. Προκαλεί συγκρούσεις και διαμάχες και αποτελεί τον κύριο εχθρό της ειρήνης. Ποιος είναι ο ιμπεριαλισμός; Είναι μια αόρατη ύπαρξη, μια αποκρουστική λέξη, μιας ξύλινης γλώσσας κάποιας ξεπερασμένης ιδεολογικής θεώρησης των πραγμάτων; Ο μαζικός θάνατος και η αθλιότητα που σπέρνουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων και οι πολιτικές των εκπροσώπων τους, δεν είναι αποκρουστικές; Ενοχλούν οι λέξεις αλλά όχι οι πράξεις, ενοχλεί η ασυμβίβαστη ειλικρίνεια, αλλά όχι η υποκρισία αυτών που είναι και ο φονιάς και ο δικαστής; Ο ιμπεριαλισμός είναι πολύ συγκεκριμένος όπως και το πώς εκφράζεται. Εκφράζεται μέσα από το πρόσωπο και τις πολιτικές των ΗΠΑ, των συμμάχων της, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Η ιστορία διδάσκει ότι όσο σκύβουν οι λαοί το κεφάλι, τόσο πιο βαθιά χώνονται στο χώμα τα όνειρα, τα δικαιώματα, οι ψυχές, αλλά και τα κορμιά τους!

Το κλινημα Ειρήνης και ο ρόλος του

Το κίνημα ειρήνης κάτω από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, όπως διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του 1960 με την ανεξίτηλη σφραγίδα του αλησμόνητου πολύτιμου φίλου της Κύπρου, Ρόμες Σιάντρα, διαφέρει στην ανάλυση, διαφέρει και στη δράση του από τα πασιφιστικά κινήματα. Δεν επιζητούμε μέσα από αυταπάτες και συνεχείς συμβιβασμούς να βρούμε τρόπο να συμφιλιώσουμε τον ασυμβίβαστο αδίστακτο ιμπεριαλισμό, αλλά επιδιώκουμε να τον στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι λαοί αξίζουν πολύ περισσότερα από το σημερινό και αυριανό σκοτάδι ή ημίφως.

Σε όσους εκφράζουν την άποψη ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες, έχει εκλείψει ο ρόλος κινημάτων όπως το Παγκόσμιο και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, απαντούμε ότι  τέτοιου είδους προσεγγίσεις οδηγούν τους λαούς στην αδράνεια, στη μοιρολατρική αποδοχή και ανοχή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, που αιματοκυλεί και υποτάσσει κυρίαρχα Κράτη, που προσφυγοποιεί εκατομμύρια, που καταδικάζει στην ανέχεια και την εξαθλίωση δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μέσα στις σημερινές συνθήκες της στρατιωτικής, πολιτικής και κοινωνικής βαρβαρότητας, η ύπαρξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που συνενώνει πέραν των εκατό εθνικών κινημάτων και εκατομμύρια αντιιμπεριαλιστές, φιλειρηνιστές προοδευτικούς ανθρώπους κάθε εθνικότητας, θρησκευτικής ταυτότητας, αλλά και ευρύτερων ιδεολογικών προελεύσεων, αποκτά ξεχωριστή σημασία και αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, ο χαρακτήρας και η δράση του

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης έχει το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα ανάλογα με τις συνθήκες της χώρας μας, όμως λειτουργεί στα ίδια πλαίσια με το Παγκόσμιο και δεσμεύεται από τις αποφάσεις και το πλαίσιο δράσης του, όντας όχι μόνο ιδρυτικό του μέλος, αλλά και ηγετικό. Μέλη στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης μπορούν να γίνουν όσοι κατοικούν στην Κύπρο, Τουρκοκύπριοι, Ελληνοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι και ξένοι πρόσφυγες ή μετανάστες. Γυναίκες ή άντρες, ανεξαρτήτου ηλικίας ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης απευθύνεται σε κόσμο σχεδόν από όλους τους κομματικούς χώρους. Το ΠΣΕ αφού ο αγώνας για την ειρήνη είναι αέναος έτσι και αυτό πρέπει να επιδιώκει συνεχώς να ανανεώνεται και να μαζικοποιείται, ούτως ώστε στη βάση διακηρυγμένων αταλάντευτων αρχών και ιδανικών να συνεχίσει να παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό για ειρήνη με δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης έχει να επιδείξει μεγάλη προσφορά και δράση στον αγώνα για ειρήνη, τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Ο ρόλος και η αναγκαιότητα ύπαρξης και ενίσχυσης του ΠΣΕ δεν χρειάζονται περαιτέρω λόγια για να τεκμηριωθεί η σημασία τους. Αυτό που χρειάζεται είναι κάνοντας τον απολογισμό να βάλουμε κάτω το χρόνο, το όραμα, τους τρόπους, αλλά και την πίστη και αυταπάρνηση, για να καταστήσουμε το κίνημα αντάξιο της ιστορικής του αποστολής.

Από το προηγούμενο Συνέδριο μέχρι και αυτό, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες προσπάθησε να διατηρήσει, αλλά και να αναβαθμίσει τη δράση του. Σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα που θα μπορούσε να κάνει και αυτό δεν είναι μια εκτίμηση μόνο όσων σκέφτονται το Συμβούλιο Ειρήνης ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 50, του 60, του 70 και του 80. Είναι και δική μας εκτίμηση, δικός μας στόχος και μεγάλη επιθυμία. Την ίδια ώρα όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε και ότι παρ’ όλες τις αδυναμίες μας καταφέραμε να κάνουμε.

Τα τελευταία χρόνια από εκεί που είχαμε ένα οργανωτικό μητρώο της τάξης των 100 και κάτι ατόμων το μεγαλώσαμε τουλάχιστον κατά 300 άτομα. Αναφέρομαι σε οργανωτικό μητρώο με συνδρομές και όχι για το ποιοι απαντούν παρών σε εκδηλώσεις ή ξέρουν το ΠΣΕ. Έχουμε αυξήσει σημαντικά τη διαδικτυακή μας παρέμβαση, ενώ έχουμε επίσης κατά πολύ αυξήσει τη ραδιοφωνική μας παρέμβαση, αλλά και την έντυπη με ανακοινώσεις και δελτία τύπου, ενώ εκδώσαμε και διακινήσαμε και αντιπολεμική αφίσα παγκύπρια. Αξίζει να σημειωθεί ως ένδειξη αναβάθμισης στον τομέα της δημόσιας επικοινωνίας και παρέμβασης, ότι, όταν το Ισραήλ το 2014 δολοφονούσε αδιάκριτα επιτιθέμενο λυσσαλέα κατά της Γάζα, το ΠΣΕ είχε έντονη και ραδιοφωνική και έντυπη παρέμβαση και όχι μόνο στη ΧΑΡΑΥΓΗ που πάντοτε στεκόταν δίπλα μας. Στο Ραδιόφωνο και συγκεκριμένα στον ΑΣΤΡΑ μάλιστα, είχαμε πλουραλισμό εκπροσώπησης, δεν ήταν μόνο η Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας.

Τα τρία χρόνια που ανασκοπούμε διοργανώσαμε 2 μεγάλες κινητοποιήσεις για την Παλαιστίνη, μια για την Ουκρανία, μια διεθνή ενάντια στις αγγλικές βάσεις, δύο ενάντια στο ΝΑΤΟ, εκ των οποίων η μια ήταν και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που καθημερινά χάνονται στα νερά της Μεσογείου. Για τους πρόσφυγες βρεθήκαμε δύο και τρεις φορές οργανωμένα στους καταυλισμούς και μεταφέραμε σε αυτούς την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας, αλλά και μεταδώσαμε και από εκεί προς τα έξω την αλήθεια για το δράμα τους. Το ΠΣΕ το διάστημα που ανασκοπούμε προχώρησε και σε συλλογή χρημάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού για την Παλαιστίνη, ενώ συμμετείχαμε και σε διεθνή αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη το καλοκαίρι του 2014 όταν μαινόταν η επίθεση του Ισραήλ. Ήμασταν οι πρώτοι που επισκεφθήκαμε τότε την Παλαιστίνη και η αποστολή ήταν των κινημάτων ειρήνης Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου κάτω από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και η πρωτοβουλία ανήκε σε εμάς.

Φιλοξενήσαμε επίσης μια περιφερειακή διάσκεψη κινημάτων ειρήνης Ευρώπης και Μέσης Ανατολής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και μια τριμερή συνάντηση των κινημάτων ειρήνης Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας. Στα πλαίσια των δύο αυτών γεγονότων το ΠΣΕ διοργάνωσε ποικιλόμορφες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, αλλά και ξένων που κατοικούν στην Κύπρο. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν μια επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία με συμμετοχή και Τουρκοκύπριας Ακαδημαϊκού, αλλά και μια μαζικότατη εκδήλωση που έγινε στο Σωματείο ΑΕΛ Λακατάμειας με τη Συμμετοχή του ΓΓ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και της Προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας. Και στις δύο εκδηλώσεις το θέμα ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή μας, τα ενεργειακά ζητήματα και πως επηρεάζουν την ειρήνη, την  Κύπρο και το Κυπριακό.

Αυτές ήταν οι κυριότερες κεντρικές δράσεις του ΠΣΕ τα τελευταία 3 χρόνια. Πέραν αυτών διοργανώθηκαν και εκδηλώσεις σε Επαρχιακό επίπεδο. Και μιας και η αναφορά στις Επαρχίες, ενώ κατά καιρούς έγιναν φιλότιμες προσπάθειες για ενεργοποίηση των Επαρχιακών μας Συμβουλίων, δυστυχώς εδώ το κίνημα παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία, αφού τα Επαρχιακά Συμβούλια βρίσκονται ουσιαστικά κάτω μόνο στα χαρτιά. Ευθύνη για αυτό έχει πρώτιστα η Κεντρική Γραμματεία η οποία θα έπρεπε να παρακολουθεί, να καθοδηγεί και να στηρίζει πιο στενά τα επαρχιακά Συμβούλια. Εδώ σίγουρα αναλαμβάνω και εγώ το δικό μου μερίδιο ευθύνης σαν Γενικός Γραμματέας.

Είναι πολύ σημαντικό το κίνημα να ανανεωθεί να μπουν μέσα περισσότεροι  άνθρωποι που δεν θα έχουν ακόμα πέντε έξι άλλες χρεώσεις και όταν βρίσκουν χρόνο θα ασχολούνται και με το κίνημα ειρήνης, άνθρωποι που να είναι έτοιμοι με αγάπη για το ΠΣΕ και τα ιδανικά του να αφιερώσουν χρόνο και όρεξη. Συναγωνίστριες συναγωνιστές, πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια που άρχισε και έμεινε ημιτελής για πιο ενεργή εμπλοκή ανθρώπων των γραμμάτων των τεχνών, εργατών και αγροτών, νεολαίων και γυναικών. Κομβικής σημασίας είναι όμως και να επιστρατεύσουμε περισσότερους συμπατριώτες μας τουρκοκύπριους. Αν δεν μπορούμε να έχουμε ένα ενωμένο κίνημα ειρήνης όλων των κυπρίων πως θα μπορέσουμε να έχουμε μια ενωμένη πατρίδα;     

Το ΠΣΕ χρειάζεται να στηριχτεί και οικονομικά και να αναβαθμιστεί οργανωτικά. Μια οικονομική αυτοτέλεια και βιωσιμότητα θα μπορέσει να αναβαθμίσει και τη δράση του. Έχω την ισχυρή άποψη -μετά από σχεδόν δέκα χρόνια ως Γενικός Γραμματέα- ότι το κίνημα πρέπει επιτέλους να έχει τουλάχιστον ένα έμμισθο στέλεχος που θα έχει ως αποκλειστικό καθήκον αυτό το κίνημα. Ένας ικανός έμμισθος θα μπορέσει και να βγάζει το μισθό του, αλλά και να δώσει αυτή την οργανωτική ενίσχυση που θα κάνει τη σημαντική διαφορά.

Η διεθνής παρουσία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης

Τελευταία άφησα τη διεθνή παρουσία του ΠΣΕ και το θεσμό των Τριμερών Συναντήσεων. Το ΠΣΕ δηλώνει "παρών" με στελέχη της Γραμματείας και του Γενικού Συμβουλίου σε πολλές διεθνείς αποστολές και δράσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και συμμετέχει παραγωγικά σε όλες τις Συνεδρίες της Γραμματείας και της Εκτελεστικής του Παγκοσμίου Συμβουλίου. Η εκτίμηση που έχει το κίνημα μας είναι τεράστια και αυτό μας επανεξέλεξε στη Γραμματεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στο πρόσφατο συνέδριο που έγινε στη Βραζιλία, το περασμένο Φθινόπωρο.

Σε σχέση με το θεσμό των Τριμερών Συναντήσεων μεταξύ των κινημάτων ειρήνης Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας, αναφέρουμε ότι ο θεσμός αυτός διάγει τον όγδοο χρόνο του. Το ΠΣΕ προσδίδει στην κοινή αυτή πρωτοβουλία μεγάλη σημασία λόγω και των εξελίξεων στη γειτονιά μας, των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, αλλά και την ιστορική διαδρομή των λαών των χωρών μας. Ο θεσμός αυτός συνέβαλε τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη της ελληνοτουρκικής φιλίας, δυνάμωσε την αλληλεγγύη μεταξύ των κινημάτων, ενίσχυσε το συντονισμό της πάλης των τριών κινημάτων και αποτελεί παράδειγμα και για άλλα κινήματα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ο θεσμός αυτός πρέπει και να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, αφού αποτελεί αγκάθι σε αυτούς που θέλουν τους λαούς μας υποτελείς στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα, διαιρεμένους και σε μια διαρκή σύγκρουση μεταξύ τους.

Το ΠΣΕ είναι το κίνημα του αγώνα για τη ζωή, γιατί χωρίς ειρήνη δεν υπάρχει συνέχιση της ζωής στον πλανήτη. Ο κάθε λαός έχει το δικό του μερτικό στην αντίσταση, το δικό του μερτικό στην πάλη για την ειρήνη, το ίδιο και ο δικός μας, όσο μικρός και αν είναι στον αριθμό. Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποτασσόμαστε, μπορούμε να νικήσουμε, δεν είναι ουτοπία η νίκη των λαών, θα νικήσουμε, θα φέρουμε την ειρήνη!

 

  • Ομιλία Χρίστου Κουρτελλάρη, ως Γενικός Γραμματέας Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, στο τελευταίο συνέδριο του Συμβουλίου, το Σαββάτο, 8 Ιουλίου 2017.
  • Στην φωτογραφία ο Χρίστος Κουρτελλάρης με τον Ρόμες Σιάντρα, στο σπίτι του δεύτερου, όταν η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης τον επισκέφθηκε, με αφορμή συνεδρία της Ε.Ε. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης -τον Νοέμβρη 2014- στην Ινδία.
back to top