Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα

  • Written by 
Η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Είναι γεγονός πως τον αιώνα που διανύουμε αντιμετωπίσουμε ποικίλες κρίσεις που οφείλονται στην διατήρηση του πολιτικού συστήματος, δημοκρατίας, οικονομίας και της πανδημίας Covid-19 που απειλεί τους πάντες και τα πάντα σε όλο τον κόσμο.

Αυτές οι κρίσεις έφεραν τοξικότητα σε όλες τις χώρες που τις βιώνουν στους τομείς πολιτικής οικονομίας, κοινωνίας, βιωσιμότητας κράτους, επιχειρήσεων, λαού, απειλούν δημοκρατία και τρίζουν οι δομές τους σε μεγάλο βαθμό όπου οδηγούν στην ανεξέλεγκτη πόλωση και στα δεξιά λαϊκίστικα ρεύματα που είναι η ανερχόμενη δύναμη της εποχής με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και εκλογές όπως ήταν η εκλογή Donald Trump.

Όλες οι καπιταλιστικές δημοκρατίες βιώνουν μια πολύπλευρη κρίση και απειλή που αποτελούν βόμβα στα θεμέλια των δημοκρατικών τους και έλκονται από μια τεράστια αδυναμία να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που διοχετεύονται από τα δικτατορικά καθεστώτα Κίνας, Ρωσίας, Τουρκίας, τρομοκρατία, με τις άνομες πολιτικές τους που απειλούν την πολιτική τους σταθερότητα και δημιουργούν άνισες κοινωνίες και πολιτικούς με ακραίες θέσεις και απειλούν και την ίδια πολιτισμική τους ταυτότητα.

Τα αίτια που γέννησαν αυτή την τοξικότητα σύμφωνα με τον Γιάννη Πουλή, Επικοινωνιολόγο – πολιτικό αναλυτή- συγγραφέα πολλών βιβλίων και εκείνου «Άνομος Κόσμος» οφείλονται στην οικονομική κρίση του 2008, στην εξαχρείωση των ελευθέρων αγορών, την απαξίωση του νεοφιλελεύθερου δόγματος, την παγκόσμια ανομία της υπέρβασης και επέμβασή της των ΗΠΑ σε Ιράκ, την ποδοπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, την επιθετική δράση των drones, την στήριξη των διδακτοριών, των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, των πολύπλευρων ανταγωνισμών σε διάφορους τομείς, την απραξία Διεθνών Οργανισμών κλπ.

Από την πλευρά του ο κορυφαίος Αμερικανός κοινωνιολόγος Κρίστοφερ Λας στο βιβλίο του «Ο αληθινός και μοναδικός Παράδεισος. Η πρόοδος και οι επικριτές της». Αναφέρει πως ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα εποχή των ορίων και την παρακμή των ιδεολογιών που βασίζονται στο όνειρο της οικουμενικής αφθονίας, στην διάβρωση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Δύσης και στην ανάδυση κινημάτων που αντιτίθεται στην παράδοση του Διαφωτισμού και αναγγέλλουν το επερχόμενο τέλος της φιλελεύθερης περιοχής.

Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις των κρίσεων επιδεικνύεται εφησυχασμός και απορρίπτεται η ανάγκη συμβιβασμού επειδή όλοι σκέπτονται πως η δημοκρατία τρέχει από μόνη της παραγνωρίζοντας το γεγονός πως η δημοκρατία διαχρονικά δέχθηκε σοβαρά πλήγματα σε χώρες της Ευρώπης και παγκόσμια και πως η επιβίωση της δημοκρατίας σ’ αυτές τις χώρες χρειάζεται ανανέωση και αναβίωση της με νέους θεσμούς και μια νέα καινοτομία για να επιβιώσει.

Δυστυχώς παρά τα πολλαπλά προβλήματα που κυριαρχούν στις δυτικές χώρες κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή αυτών των χωρών μετριότητες πολιτικών και ανακύκλωση των οικείων τους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα της εποχής.

Όλες αυτές οι μετριότητες των πολιτικών δεν διαθέτουν σοβαρότητα, ικανότητα, πυγμή, προβληματισμό, διορατικότητα, διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες για έξοδο από τέτοιες κρίσεις.

Η εποχή που διανύουμε απαιτεί μια νέα πολιτική που να είναι συνεπής με του εαυτό της και σύμφωνα με τον βιβλιογραφο του Κέινς Λόρδο Skidelsky αυτή είναι η Κεντρο-αριστερά που εκφράζει συνετές ριζοσπαστικές θέσεις και έχουν μεγάλη απήχηση στην εποχή μας και στον κόσμο.

Για να βαδίζουμε στη νέα εποχή των προκλήσεων απαιτείται μια ριζοσπαστική νέα γενιά που θα φέρει πολιτικές αλλαγές και ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο και έκαστο κράτος να αναλάβει πρωτοβουλίες και ενεργό πολιτική για εξίσωση στην οικονομία που θα εκτοπίσει τον ασύδοτο καπιταλισμό χωρίς να θυσιάζονται οι παραδοσιακοί πολιτισμοί και να δημιουργά ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

back to top