Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

  • Written by 
Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

• Παζάρια για την υποδοχή των Αφγανών που φεύγουν από τη χώρα

 

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά μέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη χώρα και την εκ νέου κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Στον παραπάνω υπολογισμό ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται - χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται κάτι τέτοιο - και οι 7 Αφγανοί πολίτες, που σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, έχασαν το Σάββατο τη ζωή τους μέσα στο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο.

Επιπλέον, αφγανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι παιδιά χάνονται και έκτοτε αγνοούνται εν μέσω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ariana» μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου. Παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους γονείς του παιδιού, λέει η οικογένεια. Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

Υπενθυμίζεται ότι από χτες η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του, «λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας», ενώ ελικόπτερα «Chinook» αναπτύχθηκαν εκτός του αεροδρομίου, για να παραλάβουν 169 Αμερικανούς από κοντινό αεροδρόμιο. Αντίστοιχη σύσταση στους πολίτες της έχει κάνει και η Γερμανία.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν κατηγορούν τις ΗΠΑ για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Η Αμερική, με όλη τη δύναμή της και τους εξοπλισμούς της, απέτυχε να αποκαταστήσει την τάξη στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε ολόκληρη τη χώρα, όμως επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό πρέπει να σταματήσει όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε ο Αμίρ Καν Μουτακί, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι άλλοι δύο Ελληνες πολίτες που εργάζονταν στο Αφγανιστάν επέστρεψαν στην Ελλάδα, ο πρώτος μέσω Λονδίνου και ο δεύτερος μέσω Ντόχας, μετά από επιχειρήσεις απομάκρυνσης από τις βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις αντίστοιχα.

Παζάρια για την υποδοχή των Αφγανών που φεύγουν από τη χώρα

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα παζάρια για τις χώρες που θα υποδεχθούν Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί με τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, όπως και οι «ανησυχίες» για το νέο κύμα ξεριζωμένων προσφύγων που αναμένεται εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων που έφεραν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στη χώρα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συμφώνησαν ότι δύο στρατιωτικές βάσεις στη νότια Ισπανία (Μορόν ντε λα Φροντέρα κοντά στη Σεβίλλη και στη Ρότα κοντά στην Κάδιθ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δεχτούν Αφγανούς που έχουν εργαστεί για την αμερικανική κυβέρνηση, εν αναμονή της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

Ο Τζο Μπάιντεν θα κάνει απόψε (στις 10 μ.μ. ώρα Ελλάδας) νέο διάγγελμα για την πορεία της επιχείρησης απομάκρυνσης Αμερικανών και συνεργατών τους από την Καμπούλ, καθώς και για τις εξελίξεις με τον κυκλώνα «Χένρι» που πλήττει τη χώρα.

Το αποψινό διάγγελμα Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί στο φόντο της νέας επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας ότι χειρίστηκε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με τρόπο που αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη ταπείνωση» στην ιστορία των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν που υλοποιεί η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε υπογραφεί επί κυβέρνησης Τραμπ, με τον πρώην Πρόεδρο ωστόσο στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης να κάνει λόγο για «τσαπατσούλικο» χειρισμό της εξόδου των ΗΠΑ από τον νυν Πρόεδρο. «Αυτό δεν ήταν απόσυρση» δυνάμεων, «αυτό ήταν παράδοση άνευ όρων», ισχυρίστηκε, αναφέροντας ότι «έπρεπε να είχαμε φύγει με τιμή. Και αντί γι' αυτό, φύγαμε με το διαμετρικά αντίθετο της τιμής».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο «Reuters», η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ πως ενδέχεται να διαταχθούν να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν. Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, αναφέρεται ότι πιθανότατα οι αεροπορικές εταιρείες θα παραλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν μεταφερθεί σε αμερικανικές αεροπορικές βάσεις σε διάφορες τοποθεσίες, όπως στη Μέση Ανατολή ή στη Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε ότι αντιτίθεται στην υποδοχή άλλων Αφγανών. «Αντιτίθεμαι ξεκάθαρα στην εκούσια υποδοχή από εμάς περισσότερων ανθρώπων και αυτό δεν θα συμβεί κατά τη διάρκεια της καγκελαρίας μου», ανέφερε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Puls 24». Εκανε λόγο για «δυσανάλογα μεγάλη» συμβολή της Αυστρίας (η χώρα έχει δεχτεί περίπου 40.000 Αφγανούς πρόσφυγες), ενώ ανέφερε ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν θα πρέπει να παραμείνουν στην περιοχή.

Αναδημοσίευση από 902.gr / Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

back to top