Menu
Η βία ως παραγώμενο “προϊόν”

Η βία ως παραγώμενο “προϊόν”

του Γιάννη Ιωαννίδη Η Κο...

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Prev Next

Σύνοδος ΥπΑμ ΝΑΤΟ: «Ακονίζουν μαχαίρια» απέναντι σε Κίνα - Ρωσία

Σύνοδος ΥπΑμ ΝΑΤΟ: «Ακονίζουν μαχαίρια» απέναντι σε Κίνα - Ρωσία

Όλο και πιο μέσα στο «στόχαστρο» των ανταγωνισμών ο ελληνικός λαός

 

«Επικαιροποίηση» των ευρωατλαντικών δογμάτων για προσαρμογή στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με το «στόχαστρο» σε Κίνα και Ρωσία. Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για αναπτύξεις στρατιωτικών δυνάμεων. Επέκταση και σε άλλες ζώνες του πλανήτη. Πρόσθετα μέτρα στο εσωτερικό των κρατών - μελών κόντρα στη διείσδυση αντίπαλων κέντρων και επιτάχυνση στη λήψη επικίνδυνων αποφάσεων.

Αυτά τα θέματα μπήκαν μεσοβδόμαδα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στρώνοντας το έδαφος για κρίσιμες αποφάσεις το καλοκαίρι, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, με την «υπογραφή» και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Επικαιροποιημένη» στρατηγική για την «αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων»

Χαρακτηριστικά, για την αντιμετώπιση των «προκλήσεων» που προκύπτουν από την όξυνση των ανταγωνισμών και τις ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε στα κράτη - μέλη την ανάγκη υιοθέτησης των στόχων που έχουν μπει με τη στρατηγική για το «ΝΑΤΟ 2030», κείμενο - μπούσουλας για τις αναπροσαρμογές στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας στη νέα δεκαετία.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω στρατηγική καταρτίστηκε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, δημοσιοποιήθηκε αρχές Δεκέμβρη και βάζει τους άξονες ώστε «το ΝΑΤΟ (...) να προσαρμοστεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός πιο απαιτητικού στρατηγικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή της συστημικής αντιπαλότητας, την επίμονα επιθετική Ρωσία, την άνοδο της Κίνας».

Προειδοποιεί ότι «την επόμενη δεκαετία, η Κίνα θα αμφισβητήσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ (...) να διασφαλίσει τις κρίσιμες υποδομές και αναδυόμενες τεχνολογίες όπως τα 5G, όπως και να προστατέψει ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων ανεφοδιασμού. Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Κίνα είναι ολοένα πιο πιθανό να προβάλει στρατιωτική ισχύ παγκόσμια, συμπεριλαμβανομένης δυνητικά και της ευρωατλαντικής περιοχής».

Σε αυτό το πλαίσιο ζητάει «το ΝΑΤΟ (...) να σκιαγραφήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για την καλύτερη αξιοποίηση των συνεργασιών του για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων του», βάζοντας στόχο να «εμβαθύνει τη συνεργασία» μέχρι και «με τους εταίρους στην Ινδία και τον Ειρηνικό».

Εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας ενημέρωσε ότι στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει «επικαιροποίηση» της λεγόμενης «Στρατηγικής Αντίληψης» (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ, ακριβώς «για να είμαστε έτοιμοι απέναντι στις νέες συνθήκες», όπως είπε.

Θύμισε ότι το τωρινό κείμενο συντάχθηκε το 2010, ωστόσο έκτοτε «το περιβάλλον ασφαλείας άλλαξε δραματικά. Δεν είχαμε τότε την τωρινή αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων και την άνοδο της Κίνας», είπε, όπως και ότι «τότε χαρακτηρίζαμε τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο, όμως έκτοτε η στάση της άλλαξε...».

Σημείωσε ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και με άλλους «εταίρους» (μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία), «δημοκρατίες με παρόμοιο τρόπο σκέψης», όπως τις χαρακτήρισε, «για να προασπίσουμε τις αξίες μας απέναντι σε χώρες όπως η Ρωσία και Κίνα».

Ενώ τόνισε πως με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπάρχει πλέον μια «μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του», την ώρα που και ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, έστελνε «ξεκάθαρο μήνυμα» - όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε - ότι «θα πρέπει να συσκεπτόμαστε μαζί, να αποφασίζουμε μαζί και να δρούμε μαζί», καθώς «οι ΗΠΑ είναι δυνατότερες όταν ενεργούν ως μέλος μιας ομάδας».

Με δυο λόγια, οι αποφάσεις της Συνόδου επιβεβαιώνουν όσα καταγράφονται στο 2ο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο, πως «στοιχείο που πιο έντονα χαρακτηρίζει τις διεθνείς σχέσεις είναι η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που εκτός του οικονομικού υπόβαθρου έχει άμεση αντανάκλαση σε πολιτικό - διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο», όπως και ότι «η στρατηγική του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται από τη σχεδιασμένη επέκταση σε όλη την υδρόγειο, τη διεύρυνση με νέα μέλη και τη σύναψη εταιρικών σχέσεων με δεκάδες κράτη, τη συγκρότηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών μονάδων. Προωθείται σχέδιο που στοχεύει Ρωσία, Ιράν και Κίνα» και ότι «την ίδια ώρα, στους ΝΑΤΟικούς κόλπους εκδηλώνονται όλο και περισσότερο αντιθέσεις» που αν και διευθετούνται με προσωρινούς συμβιβασμούς, «το κουβάρι τους περιπλέκεται όλο και περισσότερο».

«Ανθεκτικότητα» και κίνητρα απέναντι στους ανταγωνισμούς

Το πλαίσιο της παραπέρα όξυνσης των ανταγωνισμών αποτυπώνεται και στις υπόλοιπες αποφάσεις της Συνόδου:

-- Για παροχή και «κινήτρων» στα κράτη - μέλη, και συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει κεντρικά την κάλυψη εξόδων μονάδων που τα κράτη - μέλη θα κληθούν να στείλουν στα συγκροτήματα μάχης («battlegroups») της λυκοσυμμαχίας σε Βαλτική και Πολωνία, των αεροσκαφών που θα περιπολούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, των πλοίων που θα μπουν στις ΝΑΤΟικές αρμάδες στη Μαύρη Θάλασσα και αλλού, ανάμεσά τους και ελληνικά.
Ο γγ του ΝΑΤΟ άλλωστε χαιρέτισε το γεγονός ότι φέτος θα είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων στρατιωτικών δαπανών. Οτι 9 κράτη - μέλη αναμένεται να πιάσουν τις ΝΑΤΟϊκές νόρμες δαπανώντας φέτος το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα τους και 24 να ξοδέψουν τουλάχιστον το 20% των στρατιωτικών δαπανών τους σε νέο εξοπλισμό.
Ενώ προωθείται και «μια πρωτοβουλία για την αμυντική καινοτομία του ΝΑΤΟ, προκειμένου να προωθήσουμε τη διαλειτουργικότητα και την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας», κάτι που συνεπάγεται νέες κούρσες εξοπλισμών, χρυσοπληρωμένων από τους λαούς, αλλά και νέους κινδύνους.

- Τέθηκε επίσης στόχος για τη διασφάλιση της λεγόμενης ανθεκτικότητας (resilience) των κρατών - μελών, να καθιερωθεί «ετήσια επισκόπηση των τρωτών σημείων σε κρίσιμες υποδομές και τεχνολογίες της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από ξένη ιδιοκτησία και επιρροή», να τεθούν «σαφέστεροι και πιο μετρήσιμοι εθνικοί στόχοι ανθεκτικότητας». Θυμίζουμε ότι η «ανθεκτικότητα» αφορά την απαίτηση του ΝΑΤΟ λιμάνια, οδικά, σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να μην εξαγοράζονται από επιχειρηματικούς ομίλους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, προσπάθεια η οποία ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών που πληρώνουν οι λαοί.

- Παράλληλα, για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» κι ενώ οι ανταγωνισμοί οξύνονται και αντανακλούν και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, στη Σύνοδο συζήτησαν «τρόπους αύξησης του πολιτικού συντονισμού μεταξύ των συμμάχων. Με περισσότερες διαβουλεύσεις για περισσότερα θέματα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια». «Εχουμε τις διαδικασίες για να το κάνουμε ήδη από σήμερα. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη πολιτική βούληση για να τις χρησιμοποιήσουμε», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, σε μια σαφή αναφορά ότι τα πράγματα σφίγγουν ακόμα περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται ...λοξοκοιτάγματα ή αμφισβήτηση της συνοχής της λυκοσυμμαχίας εκ των έσω.

- Επί του πεδίου, αποφάσισαν τον οκταπλασιασμό των δυνάμεων στο Ιράκ, με την αύξηση των ΝΑΤΟικών στελεχών από 500 σε 4.000, «σε περιοχές και πέραν της Βαγδάτης», και με «επέκταση του αντικειμένου (scope) της αποστολής του NATO» (πέρα από την «εκπαίδευση» των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων) «προκειμένου να στηρίξει τις ιρακινές δυνάμεις καθώς καταπολεμούν την τρομοκρατία και να διασφαλίσουν ότι ο ISIS δεν θα επιστρέψει».
Ενώ συμφώνησαν στη συνέχιση και εντατικοποίηση των κοινών ασκήσεων, εκπαιδεύσεων και συνεκπαιδεύσεων με χώρες - «εταίρους», όπως η Ουκρανία και η Γεωργία.

Στο πρώτο «θρανίο» των επικίνδυνων σχεδιασμών η ελληνική κυβέρνηση

Οι εν λόγω ΝΑΤΟικοί στόχοι μπαίνουν με φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο τόνισε πως «η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες» - με το λαό να ματώνει με πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο ενώ η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει και νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ - επικαλούμενος τις απειλές που αντιμετωπίζει, οι οποίες βέβαια έρχονται από τη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία.

Ο Ελληνας υπουργός υπογράμμισε «τη σημασία της διαδικασίας "ΝΑΤΟ 2030" ως μέσου ενίσχυσης του ελλείμματος συνοχής», ενώ επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην «ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ σε περισσότερους τομείς, ζητώντας «μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας, προκειμένου να υπερκεραστούν υφιστάμενα εμπόδια που αφορούν τη συμπερίληψη όλων των μελών και των δύο Οργανισμών στη συνεργασία αυτή», θέλοντας να βάλουν και την Κύπρο βαθύτερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης φέρει και η απόφαση για αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Ιράκ, με τον υπουργό Αμυνας να σπεύδει να πει ότι η αποστολή «θα απαιτήσει περισσότερους πόρους και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει, εντός των δυνατοτήτων της».

Εξάλλου, η κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται το διάστημα αυτό και την πολυετή «ανανέωση» της κατάπτυστης συμφωνίας για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, παραχωρώντας πάνω από 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα, δηλώνει «πρόθυμη να συνεισφέρει» σε κάθε βρωμοδουλειά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Από την αποστολή δυνάμεων στον Περσικό και το Μάλι, έως τα ΝΑΤΟικά σχήματα - αναχώματα σε Κίνα και Ρωσία που στήνονται προς ανατολάς με χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως έδειξε και το πρόσφατο «Φόρουμ Φιλία».

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top