Menu
«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δασκάλα σου... Εγώ σου έμαθα τραγουδάκια, εσύ κι η οικογένεια σου με διδάξατε μαθήματα ζωής»

«Σ’ ευχαριστώ Γιάννη που ήμουν η δα…

• Το αξιοσημείωτο μήνυμα ...

Τα ορφανά της πανδημίας...

Τα ορφανά της πανδημίας...

•Μέχρι τέλη Απριλίου 2021...

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου …

Τις τελευταίες μέρες έχει...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια οι νεκροί παγκόσμια!

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρ…

• Στα 194,4 εκ. τα κρούσμ...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντόπας, μίζας…

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτή μάσας, ντ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι …

Του Γιάννη Πρωτούλη* Τον...

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκτικά, μια ανάσα μακριά από το να είμαι ένα ακόμα όνομα στην λίστα των γυναικοκτονιών»

Χρ. Κατσαρίνη: «Έχω βρεθεί κυριολεκ…

• Η συγκλονιστική ανάρτησ...

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα κι αυτά που... κάποιοι αρνούνται να δουν και να γράψουν!

Οι δισεκατομμυριούχοι στο διάστημα …

• ...Και σερβίρουν στον κ...

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορωνοϊό

Τόκιο: Η Coca-Cola πάει και με …κορ…

Η τελετή έναρξης των ολυμ...

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την οριστική διχοτόμηση με ευρωΝΑΤΟική χορηγία

Κυπριακό: Νέα τετελεσμένα προς την …

• Τον εφησυχασμό για τον ...

Prev Next

Στην τελική φάση δοκιμών μπαίνει τον Μάρτη το κουβανέζικο εμβόλιο

Στην τελική φάση δοκιμών μπαίνει τον Μάρτη το κουβανέζικο εμβόλιο

Στην τρίτη και τελική φάση δοκιμών πρόκειται να εισέλθει τον Μάρτιο το ένα από τα τέσσερα εμβόλια που αναπτύσσονται στην Κούβα κατά της CoViD-19, με την ονομασία Soberana 2.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες στην προμήθεια μηχανημάτων και υλικών που προκαλεί ο αμερικανικός αποκλεισμός της Κούβας, το εμβόλιο, του οποίου το όνομα σημαίνει «Κυρίαρχος», πέρασε με επιτυχία τη δεύτερη φάση δοκιμών και πρόκειται να δοθεί σε 150.000 ανθρώπους στην Κούβα και στο Ιράν. Την επιθυμία να συμμετάσχει στην τρίτη φάση δοκιμών έχει εκδηλώσει και το Μεξικό.

Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που περιέχει ανενεργό τμήμα του νέου κορονοϊού και παρέχεται σε τρεις δόσεις με διάστημα δύο εβδομάδων. Αντίθετα με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, δεν απαιτεί βαθιά κατάψυξη για την αποθήκευσή του, κάτι που θα το καταστήσει ιδανικό για τις φτωχότερες χώρες με έλλειψη υποδομών αποθήκευσης.

Οι Κουβανοί επιστήμονες λένε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει έναν αριθμό δόσεων δωρεάν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σε συνέχεια της παράδοσης της χώρας να σφυρηλατεί διεθνείς σχέσεις μέσω της παροχής φαρμάκων και ιατρικού προσωπικού. «Η Κούβα πάντα δώριζε εμβόλια. Βοηθάμε τις άλλες χώρες», δήλωσε στους New York Times ο Γκεράρδο Γκιγιέν, μέλος της επιστημονικής ομάδας που αναπτύσσει δύο από τα τέσσερα εμβόλια στο κρατικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας.

Η Κούβα εξάγει εμβόλια σε 30 χώρες και παράγει οκτώ από τα 12 εμβόλια που απαιτούνται για τον εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού της χώρας. Αν οι δοκιμές της τρίτης φάσης είναι επιτυχείς και αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του Soberana 2, πρωταρχικός στόχος θα είναι ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της Κούβας.

«Το σχέδιό μας είναι, φυσικά, να ανοσοποιήσουμε πρώτα τον πληθυσμό μας», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολίων Φίνλεϊ της Αβάνας, δρ. Βισέντε Βέρεζ Μπενκόμο. «Προχωρώντας στην εμπορική παραγωγή του Soberana 2, σχεδιάζουμε την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2021 και θα αφιερώσουμε σημαντικό τμήμα αυτών των δόσεων στην πλήρη ανοσοποίηση της χώρας».

Η Κούβα σχεδιάζει επίσης να προσφέρει το εμβόλιο και στους τουρίστες που θα την επισκέπτονται. Όμως ο στόχος της παραγωγής 100 εκατομμυρίων δόσεων ίσως είναι ακατόρθωτος με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό λόγω του εμπάργκο και η Κούβα στοχεύει σε συνεργασία με άλλες χώρες για την παραγωγή του.

Πέρα από το Ιράν, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν δοκιμές της τρίτης φάσης, και το Μεξικό, που έχει εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχει, η Κούβα βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλες χώρες. «Οι κύριες επαφές μας είναι με την Ευρώπη και τον Καναδά και έχουμε την συμμετοχή ανθρώπων από την Ιταλία και τη Γαλλία», εξήγησε ο δρ. Βέρεζ, προσθέτοντας πως «δυστυχώς» δεν υπάρχει συμμετοχή των ΗΠΑ. «Ελπίζουμε στο μέλλον να είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα συνεργασίας».

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο / ΠΗΓΗ: info-war.gr - Με πληροφορίες από: New York Times, BBC, Bloomberg

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top