Menu
Μακρόνησος: Η μεγάλη σφαγή του Α' ΕΤΟ

Μακρόνησος: Η μεγάλη σφαγή του Α' Ε…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης...

Πανδημία Covid-19 και ταξικές ανισότητες στην Υγεία

Πανδημία Covid-19 και ταξικές ανισό…

• Ένας χρόνος από το ξέσπ...

Η υγεία του ανθρώπου θα εξαρτηθεί από την υγεία του περιβάλλοντος

Η υγεία του ανθρώπου θα εξαρτηθεί α…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτ…

«Με μια λέξη, οι κομμουνι...

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και η συζήτηση για τις ποινές

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και η συζ…

Γράφει: Μαρίνα Λαβράνου* ...

Ένας χρόνος κορωνο-καπιταλισμός

Ένας χρόνος κορωνο-καπιταλισμός

Ένας χρόνος πέρασε από τι...

«Όταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά, ρώτησέ τον: "Τίνος;"»*

«Όταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε…

Γράφει: Αλέξης Ζορμπάς** ...

Υπόθεση Λιγνάδη: Προφανώς… εξαπατήθηκαν

Υπόθεση Λιγνάδη: Προφανώς… εξαπατήθ…

• Από τον Επστάιν στον Μπ...

«Πότε θα κάνει ξαστεριά»…

«Πότε θα κάνει ξαστεριά»…

• 48 χρόνια από την κατάλ...

Η «περεστρόικα» και οι εξελίξεις στην ΕΣΣΔ

Η «περεστρόικα» και οι εξελίξεις στ…

• 30 χρόνια από το 13ο Συ...

Prev Next

Στην τελική φάση δοκιμών μπαίνει τον Μάρτη το κουβανέζικο εμβόλιο

Στην τελική φάση δοκιμών μπαίνει τον Μάρτη το κουβανέζικο εμβόλιο

Στην τρίτη και τελική φάση δοκιμών πρόκειται να εισέλθει τον Μάρτιο το ένα από τα τέσσερα εμβόλια που αναπτύσσονται στην Κούβα κατά της CoViD-19, με την ονομασία Soberana 2.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες στην προμήθεια μηχανημάτων και υλικών που προκαλεί ο αμερικανικός αποκλεισμός της Κούβας, το εμβόλιο, του οποίου το όνομα σημαίνει «Κυρίαρχος», πέρασε με επιτυχία τη δεύτερη φάση δοκιμών και πρόκειται να δοθεί σε 150.000 ανθρώπους στην Κούβα και στο Ιράν. Την επιθυμία να συμμετάσχει στην τρίτη φάση δοκιμών έχει εκδηλώσει και το Μεξικό.

Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που περιέχει ανενεργό τμήμα του νέου κορονοϊού και παρέχεται σε τρεις δόσεις με διάστημα δύο εβδομάδων. Αντίθετα με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, δεν απαιτεί βαθιά κατάψυξη για την αποθήκευσή του, κάτι που θα το καταστήσει ιδανικό για τις φτωχότερες χώρες με έλλειψη υποδομών αποθήκευσης.

Οι Κουβανοί επιστήμονες λένε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει έναν αριθμό δόσεων δωρεάν στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σε συνέχεια της παράδοσης της χώρας να σφυρηλατεί διεθνείς σχέσεις μέσω της παροχής φαρμάκων και ιατρικού προσωπικού. «Η Κούβα πάντα δώριζε εμβόλια. Βοηθάμε τις άλλες χώρες», δήλωσε στους New York Times ο Γκεράρδο Γκιγιέν, μέλος της επιστημονικής ομάδας που αναπτύσσει δύο από τα τέσσερα εμβόλια στο κρατικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας.

Η Κούβα εξάγει εμβόλια σε 30 χώρες και παράγει οκτώ από τα 12 εμβόλια που απαιτούνται για τον εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού της χώρας. Αν οι δοκιμές της τρίτης φάσης είναι επιτυχείς και αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα του Soberana 2, πρωταρχικός στόχος θα είναι ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της Κούβας.

«Το σχέδιό μας είναι, φυσικά, να ανοσοποιήσουμε πρώτα τον πληθυσμό μας», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολίων Φίνλεϊ της Αβάνας, δρ. Βισέντε Βέρεζ Μπενκόμο. «Προχωρώντας στην εμπορική παραγωγή του Soberana 2, σχεδιάζουμε την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στο 2021 και θα αφιερώσουμε σημαντικό τμήμα αυτών των δόσεων στην πλήρη ανοσοποίηση της χώρας».

Η Κούβα σχεδιάζει επίσης να προσφέρει το εμβόλιο και στους τουρίστες που θα την επισκέπτονται. Όμως ο στόχος της παραγωγής 100 εκατομμυρίων δόσεων ίσως είναι ακατόρθωτος με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό λόγω του εμπάργκο και η Κούβα στοχεύει σε συνεργασία με άλλες χώρες για την παραγωγή του.

Πέρα από το Ιράν, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν δοκιμές της τρίτης φάσης, και το Μεξικό, που έχει εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχει, η Κούβα βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλες χώρες. «Οι κύριες επαφές μας είναι με την Ευρώπη και τον Καναδά και έχουμε την συμμετοχή ανθρώπων από την Ιταλία και τη Γαλλία», εξήγησε ο δρ. Βέρεζ, προσθέτοντας πως «δυστυχώς» δεν υπάρχει συμμετοχή των ΗΠΑ. «Ελπίζουμε στο μέλλον να είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα συνεργασίας».

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο / ΠΗΓΗ: info-war.gr - Με πληροφορίες από: New York Times, BBC, Bloomberg

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top