Menu
Δεκαπενταύγουστος - ΕΟΚΑ Β’ - β’ φάση τουρκικής εισβολής και Αναστασιάδης...

Δεκαπενταύγουστος - ΕΟΚΑ Β’ - β’ φά…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Κύπρος: Δεκατρία νέα περιστατικά κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα

Κύπρος: Δεκατρία νέα περιστατικά κο…

Δεκατρία νέα κρούσματα το...

14 Αυγούστου 1954: Απόψε, που σκοτώνουν τον Πλουμπίδη…

14 Αυγούστου 1954: Απόψε, που σκοτώ…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Οι ΗΠΑ ψάχνουν επίμονα αντι-κινεζικές συμμαχίες στις χώρες Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού

Οι ΗΠΑ ψάχνουν επίμονα αντι-κινεζικ…

• «Η "πρόκληση Κίνα" απαι...

Ο Ακιντζί καταγγέλλει κατευθυνόμενη δημοσκόπηση εναντίον του

Ο Ακιντζί καταγγέλλει κατευθυνόμενη…

• Από εταιρεία ερευνών στ...

1974: Ο «Αττίλας 2» χτυπάει στην Κύπρο...

1974: Ο «Αττίλας 2» χτυπάει στην Κύ…

Στις 3.30 τα χαράματα της...

Μπέρτολτ Μπρεχτ: Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια

Μπέρτολτ Μπρεχτ: Πέντε δυσκολίες γι…

«Όποιος θέλει να πολεμήσε...

Νίκος Πλουμπίδης: «Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του Κόμματος»

Νίκος Πλουμπίδης: «Τιμή μου εγώ πάν…

• Σαν σήμερα, πριν από 66...

Κορωνοϊός: Στις 753,5 χιλιάδες οι θανάτοι διεθνώς

Κορωνοϊός: Στις 753,5 χιλιάδες οι θ…

• Τα κρούσματα ξεπέρασαν ...

Προς παπαγαλίζοντες και λοιπά τρολ

Προς παπαγαλίζοντες και λοιπά τρολ

Όπως στο θέμα του Λιβάνου...

Prev Next

Συμβαίνει στην Ελλάδα: «Ιερές» διεκδικήσεις 53.000 στρεμμάτων δάσους με τίτλους από το... Βυζάντιο!

Συμβαίνει στην Ελλάδα: «Ιερές» διεκδικήσεις 53.000 στρεμμάτων δάσους με τίτλους από το... Βυζάντιο!

Κινήσεις της Μονής Δουσίκου σε βάρος εκατοντάδων μικροϊδιοκτητών προκειμένου να κατοχυρώσει δικαίωμα σε δασική έκταση

 

Κλιμακώνει τις εξοργιστικές διεκδικήσεις της η Μονή Δουσίκου, η οποία εμφανίζεται να διεκδικεί μια έκταση 53.000 περίπου στρεμμάτων δάσους από τα δημόσια και κοινοτικά δάση στην Ελάτη, στο Περτούλι, στο Νεραϊδοχώρι, στα Στουρναρέικα κ.α. του νομού Τρικάλων. Ταυτόχρονα, η Μονή κινείται και σε βάρος των μικροϊδιοκτητών οικοπεδικών εκτάσεων που υπάρχουν στην περιοχή, επικαλούμενη τίτλους προηγούμενων αιώνων...!

Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ κατέθεσε προχτές σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί γι' αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Μονή, στην ουσία επιβεβαιώνει όχι μόνο τις διεκδικήσεις, αλλά επιπλέον επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, η Μονή ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«...Η Ιερά Μονή είναι ιδιοκτήτρια μιας συγκεκριμένης δασικής έκτασης με ισχυρούς και νόμιμους τίτλους από τα χρόνια του Βυζαντίου που όμως έχουν αναγνωρισθεί τόσο από τους Οθωμανούς όσο και από το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος και μάλιστα με τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας το 1929. Οσοι αμφισβητούν τους τίτλους ιδιοκτησίας μας δεν σέβονται την Ελληνική Δικαιοσύνη. Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο και ο δήμος Πύλης αμφισβητούν τα όρια αυτής της έκτασης και μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο μετέρχεται κάθε τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο, για να εμποδίσει την αναγνώριση και οριοθέτηση της ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής». Δηλαδή, η Μονή επιδιώκει να διεκδικήσει και να σφετεριστεί ένα από τα ομορφότερα δάση ελάτης στη χώρα μας. Είναι μια περιοχή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει μπει στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι όλη η έκταση του δάσους του Περτουλίου, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, έκτασης 30.000 και πλέον στρεμμάτων, έχει παραχωρηθεί με τον νόμο 6320/1934, ως προς τη νομή και μόνο, στη Δασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, ενώ η κυριότητα του δάσους παρέμεινε στο Ελληνικό Δημόσιο και το δάσος αυτό αποτελεί πραγματικό στολίδι και πρότυπο στη χώρα μας.

Στη συνέχεια η Μονή, προκλητικά, αναφέρει: «Η αμφισβήτηση αφορά δασικές εκτάσεις και η αντιδικία είναι μεταξύ του Δημοσίου, του δήμου Πύλης και της Ιεράς Μονής. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα εξόδων και ταλαιπωρίας για κανέναν ιδιώτη που έχει ιδιοκτησία στην επίμαχη περιοχή, καθώς αντιθέτως η Ιερά Μονή, όπως έχει δηλώσει, θα βοηθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο (...) Η Ιερά Μονή δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση. Ζητά να εφαρμόζεται το δίκαιο και το νόμιμο όπως το αξίζει και το δικαιούται κάθε πολίτης αυτής της χώρας».

Δηλαδή, τι λένε; Οτι προτίθενται να ...βοηθήσουν οικονομικά ιδιοκτήτες εκτάσεων που προφανώς θα συναινέσουν στην παράδοση της ιδιοκτησίας τους. Αυτό αποκαλύπτει στην πραγματικότητα τα σχέδιά τους. Και τα λένε αυτά όταν ήδη η Μονή έχει καταθέσει ενστάσεις σε βάρος εκατοντάδων μικροϊδιοκτητών κατά τη σύνταξη του κτηματολογίου, επιδιώκοντας βήμα το βήμα να κατοχυρώσει δικαιώματα. Ετσι, από τη μια, καταθέτει ενστάσεις προφασιζόμενη δική της ιδιοκτησία - που όμως ποτέ δεν είχε προβάλει από το 1881 μέχρι σήμερα - και, από την άλλη, τους υπόσχεται ότι αν οι εκτάσεις αυτές περάσουν στην ιδιοκτησία της Μονής, τότε θα τους ανταμείψει και θα τους αναγνωρίσει κάποια δικαιώματα. Μέσα από την τακτική αυτή επιδιώκεται η αναγνώριση των απαιτήσεών της σε όλη την έκταση των 53.000 περίπου στρεμμάτων των δημόσιων και κοινοτικών δασών.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ στην Ερώτησή του επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να μη γίνει - με ηθελημένες ή αθέλητες παραλείψεις - συμμέτοχος στο "έγκλημα". Το ΚΚΕ επανέρχεται και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο λαός μας δεν θα νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τις απαράδεκτες αυτές διεκδικήσεις και τα σουλτανικά φιρμάνια».

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top