Menu
Υεμένη: Πόλεμος, πείνα και κορωνοϊός συναγωνίζονται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο

Υεμένη: Πόλεμος, πείνα και κορωνοϊό…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης...

Τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου: Επιπρόσθετα εργαλεία καταστολής στην υπηρεσία του αστικού κράτους

Τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου: Ε…

Υπό την πίεση που άσκησαν...

Κορωνοϊός: Πάνω από 12,8 εκ. κρούσματα διεθνώς

Κορωνοϊός: Πάνω από 12,8 εκ. κρούσμ…

• Ξεπερνούν τις 567 χιλιά...

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Τι είπε (και σε ποιους) ο Ερντογάν...

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Τι είπε (και σε…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Περαστικά σας!

Περαστικά σας!

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Η...

Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Γράφει: Μάκης Παπαδημητρί...

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειος: Νέα ορμή στις εκκλήσεις για διάλογο μετά τις επαφές Μπορέλ

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγει…

Καθημερινά είναι τα μηνύμ...

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με τις μηχανές σε μπλοκ διαδηλωτών!

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με…

Στο προχθεσινό ντελίριο κ...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας: Καλεσμένοι στα «γενέθλια» οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρα…

Με «καλεσμένους» τους επι...

Prev Next

Κύπρος: Ανησυχία πολιτών για την αύξηση του εγκλήματος

Κύπρος: Ανησυχία πολιτών για την αύξηση του εγκλήματος

• Τι καταγράφεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Γράφει: Γιώργος Μιχαήλ*

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έγκλημα και τα ΜΜΕ δήλωσε ότι ανησυχούν πολύ για τον ρυθμό αύξησης του εγκλήματος στην Κύπρο, με τους μισούς να θεωρούν ότι ο τρόπος που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν το έγκλημα δεν είναι αντικειμενικός.

Η έρευνα στόχευε τις αντιλήψεις δείγματος του κοινού (Ν=150) για το έγκλημα με ζωντανές συνεντεύξεις με δομημένο ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 22 ερωτήσεις. Το δείγμα αποτελούσαν 60% άνδρες και 40% γυναίκες, τα δύο τρίτα ήσαν ηλικίας 20-29 και 25% 40-49% ετών, ένα τρίτο φοιτητές και 30% αστυνομικοί αλλά και 20% επαγγελματίες, οι  μισοί ήσαν απόφοιτοι πανεπιστημίου και 20% κάτοχοι Μάστερ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι (30%) πληροφορούνται για την επικαιρότητα μέσω του διαδικτύου ή ηλεκτρονικών εφημερίδων και από εφημερίδες μόνο το 1%.

Οι μισοί δεν θεωρούν ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι ένας βάσιμος δείχτης για την εγκληματικότητα στον τόπο μας, η μέγιστη πλειοψηφία (90%) πιστεύουν ότι το έγκλημα στη Κύπρο αυξάνεται και  94% ανησυχούν πολύ για τον ρυθμό αύξησης του εγκλήματος.  

Περισσότεροι από τους μισούς (57%) λαμβάνουν μέτρα για να μη θυματοποιηθούν, ενώ 18% έχουν σύστημα συναγερμού.

Τα εγκλήματα που τους ανησυχούν ιδιαίτερα είναι πρώτιστα τα ναρκωτικά (26%) και ακολουθούν οι ληστείες (18%), το οργανωμένο έγκλημα (10%) και το ηλεκτρονικό έγκλημα (6%).

Όσο αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Κύπρο, ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι για αυτά ευθύνονται νεαροί, 23% ότι το εγκληματείν κατανέμεται σε όλες τις ηλικίες, 12% ότι είναι χρήστες ναρκωτικών και 7% οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Για 25% η πηγή πληροφόρησης για το έγκλημα είναι τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 19% το ράδιο και μόνο για 3% η τηλεόραση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων ( 84%) πιστεύει ότι τα ΜΜΕ διαμορφώνουν τις απόψεις του κοινού για το έγκλημα με τον τρόπο που το παρουσιάζουν και 53% θεωρούν ότι ο τρόπος αυτός δεν είναι αντικειμενικός. Το ίδιο ποσοστό (53%) είναι της άποψης ότι ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία δημοσιοποιεί το έγκλημα είναι δεοντολογικά ορθός.

Μεταξύ των ερωτηθέντων ήταν και αριθμός αστυνομικών από τους οποίους οι πλείστοι (80%) θεωρούν ότι ο τρόπος που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν το έγκλημα βοηθά την αστυνομία στην αποστολή της. Όμως, μόνο οι μισοί από τους αστυνομικούς είναι της γνώμης ότι το κοινό εμπιστεύεται την αστυνομία σε σχέση με το έγκλημα στη βάση της παρουσίασης του από τα ΜΜΕ.

Συμπερασματικά, για άτομα μέχρι 50 ετών, η πρωτοποριακή αυτή έρευνα, όπως αναφέρεται, τεκμηριώνει τον μείζονα ρόλο του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών εφημερίδων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πληροφόρηση του πολίτη για το έγκλημα σήμερα, κάτι που αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι ερωτηθέντες πολίτες.

Η πλειοψηφία θεωρεί δεοντολογικά ορθό τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία δημοσιοποιεί το έγκλημα.

Οι περισσότεροι πιστεύουν το σοβαρό έγκλημα αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς ιδίως όσον αφορά τα ναρκωτικά και τις ληστείες με δράστες νεαρά άτομα και νοιώθουν την ανάγκη να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Τέλος, οι ερωτηθέντες αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο τρόπος που τα ΜΜΕ στη Κύπρο αναφέρουν το έγκλημα, βοηθά την αστυνομία.

Την έρευνα διεξήγαγε ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εγκληματολογίας Άντρος Καπαρδής, μαζί με τη συνεργάτιδά του Γαβριέλα Χριστοδούλου.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top