Menu
«Διαμοιρασμός» της καταστολής και των απελάσεων

«Διαμοιρασμός» της καταστολής και τ…

• Στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφω...

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ διαπομπεύουν την ιστορία….

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ διαπομπε…

Γράφει: Γιώργος Μαργαρίτη...

ΝΑ Μεσόγειος: Ορθάνοιχτος ο δρόμος για «εποικοδομητικές» διευθετήσεις με σφραγίδα ΕΕ - ΝΑΤΟ

ΝΑ Μεσόγειος: Ορθάνοιχτος ο δρόμος …

• Χαρακτηριστική η τηλεφω...

«Οι Τούρκοι είναι φίλοι σας»...

«Οι Τούρκοι είναι φίλοι σας»...

• ...Ένας απίστευτος αμερ...

“Έφυγε” χθες σε ηλικία 67 χρονών ο γιατρός Χάρης Κυριακίδης

“Έφυγε” χθες σε ηλικία 67 χρονών ο …

• Πρώην Επαρχιακός Γραμμα...

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» κάνει λόγο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία

Για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περι…

Την ώρα που η ελληνική κυ...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμα»...

Ο Πομπέο έρχεται και ζητά «ξεβράκωμ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορονοϊό εποχή

Ο Κυπριακός τουρισμός στη μετά κορο…

Γράφει: Σάββας Περδίος* ...

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνους συμβιβασμούς με «αέρα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Με φόρα για επώδυνο…

• Στην Ελλάδα τις επόμενε...

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Ένας Πινοσέτ μάς χρειάζεται;

Γράφει: Δημήτρης Κούλαλης...

Prev Next

Κύπρος: Τέσσερα νέα περιστατικά κορωνοϊού από 1.970 διαγνώσεις το τελευτάιο 24ωρο

Κύπρος: Τέσσερα νέα περιστατικά κορωνοϊού από 1.970 διαγνώσεις το τελευτάιο 24ωρο

• Ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 927

 

Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κύπρο από σύνολο 1.970 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, από σύνολο 380 ελέγχων από το πρόγραμμα ελέγχου 10.000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης υπήρξαν δύο κρούσματα από χώρο εστίασης, που δεν έχει επαναλειτουργήσει.

Από το σύνολο 171 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων εντοπίστηκε ένα κρούσμα και από σύνολο 558  από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων εντοπίστηκε ένα κρούσμα.

Από το πρόγραμμα ελέγχου 20.000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια υπήρξαν αποτελέσματα για 217 εργαστηριακές εξετάσεις.

Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διεκπεραιώθηκαν 101 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 298 εργαστηριακές διαγνώσεις και από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών μονάδων μέσω των ιατρείων δημόσια υγείας διεκπεραιώθηκαν 17 διαγνώσεις.

Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες υπήρξε αποτέλεσμα από 228 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Μετά και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 927.

Μια νέα κατάσταση πραγμάτων...

Μιλώντας στην καθιερωμένη καθημερινή διάσκεψη Τύπου, ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι η ενεργοποίηση του πλάνου σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων, η οποία απαιτεί αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καλώντας όλους να ακολουθούν τις διαδικασίες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων όπως είχαν  καταγραφεί και τον Μάρτιο και Απριλίο, δεδομένου και της σημερινής ανακοίνωσής, που έγινε από τον Υπουργό Μεταφορών για άνοιγμα των αεροδρομίων, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε: «Όχι. Στα δικά μας τα μάτια δεν υπάρχει καμιά ανησυχία, διότι το άνοιγμα των αεροδρομίων θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων της Κύπρου».

«Όλοι όσοι θα έρχονται από το αεροδρόμιο», είπε, «θα είναι με τον α’ ή β’ τρόπο διασφαλισμένοι  ότι δεν μεταφέρουν τον ιό, είτε με τεστ που θα κάνουν πριν την αναχώρηση τους, είτε με τεστ κατά την άφιξη τους. Θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως το γεγονός ότι δεν θα έχουμε μεγάλες εισαγωγές ή καθόλου εισαγωγές λοιμώξεων στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Θα έρθει εν καιρώ...

Σε σχέση με τα παράπονα που εκφράστηκαν από γυμναστές γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν τα γυμναστήρια από τη στιγμή που έχει επιτραπεί στα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν από 1η Ιουνίου, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι «η επιστημονική επιτροπή εξετάζει όλα τα επαγγέλματα και όλους τους χώρους, για τους οποίους η άρση τους θα έρθει εν καιρώ».

Ανέφερε ότι «όλοι πρέπει να κάνουν υπομονή», για να προσθέσει ότι «δεν μπορούν να ανοίξουν όλα ταυτόχρονα πριν να γίνει σταδιακή μελέτη άρσης των μέτρων».

Δεν πιστεύει να έρθει δεύτερο κύμα...

Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την εκτίμηση της Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων  που χαρακτήρισε βέβαιη την επάνοδο του κορωνοϊού, ο κ. Κωστρίκης είπε πως ο ίδιος δεν τη συμμερίζεται, εξηγώντας ότι είναι  μεταξύ της άποψης ότι θα υπάρχει ένα καλό σενάριο, δηλαδή το πρώτο κύμα μπορεί να συνεχίσει με κάποιες αναζωπυρώσεις σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, είπε πως δεν πιστεύει να έρθει δεύτερο κύμα, βασιζόμενος στο επιστημονικό γεγονός των δύο προηγουμένων επιδημιών παρομοίου ιού, όπως ήταν το SARS και το Mers.

«Σε σχέση με τον SARS-CoV-2 πιστεύω ότι θα συνεχίσει για λίγο χρονικό διάστημα να αναζωπυρώνεται, αλλά προσωπικά δεν αναμένω δεύτερο κύμα», σημείωσε.

Δεν έχουν στόχο να φοβίσουν τον κόσμο...

Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ. Μάριος Λοΐζου, ανέφερε με τη σειρά του ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 5.233 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 336.000, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι 2.104 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Όπως πρόσθεσε στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 5 άτομα, το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Εξάλλου, σημείωσε ότι διασωληνωμένοι παραμένουν δύο ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ στην ίδια Μονάδα νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς, για να συμπληρώσει ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε αναφορά τόσο από τον ΠΟΥ όσο και από Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων στη σχεδόν σίγουρη πιθανότητα επανόδου του ιού στο κοντινό μέλλον με ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων.

«Οι αναφορές αυτές», ανέφερε ο Δρ. Λοΐζου «δεν έχουν στόχο να φοβίσουν τον κόσμο ή να σταθούν τροχοπέδι στην επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά στηρίζονται στα πραγματικά γεγονότα που μας λένε ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ, κάτι που φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία, εμβόλιο δεν υπάρχει και τα επίπεδα ανοσίας στον γενικό πληθυσμό είναι πολύ χαμηλά».

Επίσης, είπε ότι τις τελευταίες επίσης μέρες γίνεται εκτεταμένη αναφορά σαν αποτέλεσμα πολλαπλών δημοσιεύσεων σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, προσθέτοντας ότι «ως τέτοιοι χώροι αναφέρονται κρουαζιερόπλοια, οίκοι ευγηρίας, εργοστάσια, νοσοκομεία, νυχτερινά κέντρα ή γενικότερα χώροι με μαζικό συνωστισμό ακόμα κι αν οι χώροι αυτοί είναι ανοιχτοί. Υπάρχει μάλιστα δημοσίευση που δείχνει ότι πέραν του 99% των μεταδόσεων οφείλεται σε τέτοιους χώρους».

Να μην αφήσουμε τον ενθουσιασμό να μας παρασύρει...

Στο μεταξύ, αναφέρθηκε στην χθεσινή 2η φάση άρσης των μέτρων στην Κύπρο, λέγοντας ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην αφήσουμε τον ενθουσιασμό να μας παρασύρει».

«Η ανάγκη διατήρησης των απαραίτητων αποστάσεων και της αποφυγής του συνωστισμού είναι καθοριστική. Η εικόνα που παρουσιάστηκε χθες, ειδικά σε χώρους εστίασης δεν ήταν η ιδανική. Είναι απόλυτη ευθύνη των υπεύθυνων αυτών των χώρων να φροντίσουν για την εφαρμογή των οδηγιών που αφορούν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Είναι όμως και απόλυτη ευθύνη του κάθε ενός από εμάς να φροντίζει να προστατεύει τον εαυτό του και τους γύρω του», είπε.

Συμπλήρωσε πως «δεν έχει καμία σημασία να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών,  αλλά τα άτομα να κινούνται μεταξύ των τραπεζιών και να μιλούν, χωρίς μάσκα ο ένας με τον άλλο», τονίζοντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που το προσωπικό αυτών των χώρων επιβάλλεται να κάνει χρήση μάσκας, ακριβώς διότι κινείται μεταξύ του κόσμου».

«Ένα άτομο φορέας σε τέτοιους χώρους είναι αρκετό αν δεν τηρούνται οι κανόνες να αρχίσει μια αλυσίδα μετάδοσης. Ας αναλογιστούμε λοιπόν όσα πετύχαμε. Είναι κρίμα να πάνε χαμένες οι προσπάθειές μας. Κρατάμε τις αποστάσεις, φοράμε σωστά τη μάσκα εκεί που χρειάζεται, είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση», κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την εκτίμηση της Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων,  που χαρακτήρισε βέβαιη την επάνοδο του κορωνοϊού, ο Δρ, Λοΐζου διαβεβαίωσε ότι «ως σύστημα υγείας προετοιμαζόμαστε για ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων», ωστόσο, ευχήθηκε να μην χρειαστεί.

Σημείωσε, τέλος, ότι προσπαθούν με τα νοσοκομεία, αν έρθει δεύτερο κύμα, να είναι έτοιμα να το αντιμετωπίσουν.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top