Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Κύπρος: Στα 29 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

  • Written by 
Κύπρος: Στα 29 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

• Από σύνολο 1.353 εργαστηριακών διαγνώσεων

 

Στα 29 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 1.353 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις αρχές σήμερα το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 22 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 3 άτομα που εντοπίστηκαν από τη δειγματοληψία της Πάφου από το σύνολο 371 εργαστηριακών διαγνώσεων, που διεξήχθησαν χθες και σήμερα και 4 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 494, περιλαμβανομένων των δέκα, που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σε σχέση με τα 10 περιστατικά, που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα 9 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και ένα που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από ταξίδι.

Τα 494 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 13.017 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ),  το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα 364 περιστατικά από τα 494 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

47 άτομα που διαγνώστηκαν θετικά και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι 47 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Σημείωσε ότι με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι την περασμένη Τετάρτη, 1η Απριλίου, από τις 779 εργαστηριακές διαγνώσεις καταγράφηκαν 58 κρούσματα, που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε μέχρι τώρα.

Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη, 2 Απριλίου, καταγράφηκαν 36 κρούσματα από 603 αναλύσεις, την Παρασκευή, 3 Απριλίου, καταγράφηκαν 40 κρούσματα σε 668 αναλύσεις, το Σάββατο 4 Απριλίου, από σύνολο 698 αναλύσεων καταγράφηκαν 30 κρούσματα, την Κυριακή από σύνολο 792 αναλύσεων καταγράφηκαν 20 κρούσματα και χθες από σύνολο 718 εργαστηριακών διαγνώσεων καταγράφηκαν 19 κρούσματα.

Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός αλλά παραμένει μακρύς

Όπως πρόσθεσε με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα «τα σημερινά 29 κρούσματα επί συνόλου 1.353 εργαστηριακών διαγνώσεων συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις μας ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός, ωστόσο, παραμένει μακρύς».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η πορεία δεν είναι τυχαία και αποδίδεται στη στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης και στην αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, η οποία οφείλεται στη συνεργασία των πολιτών.

Ο κ. Κωστρίκης επανέλαβε ότι οι μέρες αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν το αποτέλεσμα για τη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε μπροστά μας τις τελευταίες μέρες μας επιτρέπει να ατενίζουμε τη συνέχεια με αισιοδοξία, αλλά καθιστούμε σαφές ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν έχουμε την πολυτέλεια λαθών».

«Η συμβουλή μας, λοιπόν, παραμένει η ίδια: Μείνετε στο σπίτι και παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας», είπε.

31 άτομα νοσηλεύονται στοο νοσοκομείο αναφοράς, ενώ δόθηκαν 2 εξιτήρια

Ο Επιστημονικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δρ. Μάριος Λοΐζου, ανέφερε ότι μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 31 άτομα, εκ των οποίων τα τρία νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Εξάλλου, ανέφερε ότι μέχρι τις 3 το απόγευμα δόθηκαν δύο εξιτήρια.

Πρόσθεσε ότι συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 11 στη ΜΕΘ Λευκωσίας, για να συμπληρώσει ότι η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή, αλλά κρίσιμη.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι συνολικά  σε θάλαμο νοσηλεύονται εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε σταθερή και καλή κατάσταση.

Αντιμετωπίζουμε έναν ιό, στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και δεν έχουμε θεραπεία

Αναφερόμενος στην σημερινή εικόνα της κατάστασης, είπε πως υπάρχει η θετική εικόνα της σχετικής σταθεροποίησης του αριθμού των κρουσμάτων, ωστόσο, υπενθύμισε ότι «αντιμετωπίζουμε έναν ιό, στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και δεν έχουμε θεραπεία».

«Στις μέρες που έρχονται, πιθανότατα, θα δούμε στα νοσοκομεία μας τις συνέπειες της αρχικής μη απόλυτα αυστηρής τήρησης των μέτρων. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η νόσος αυτή έχει ένα σταθερό. Τη συσχέτιση σοβαρά πασχόντων με τον αριθμό των κρουσμάτων. Ήδη από σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις εντατικές αυξάνεται», ανέφερε.

Ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και ότι οι εφεδρείες σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ΜΕΘ είναι περιορισμένες.

Σημείωσε πως αν και η κατάσταση ακόμα είναι διαχειρίσιμη, εντούτοις πρόσθεσε «για να συνεχίσει να είναι, είναι απόλυτα απαγορευτικός ο εφησυχασμός».

«Η δυνατότητα προσαρμογής μας σαν κοινωνία στον νέο τρόπο ζωής, για όσο αυτό χρειάζεται, είναι αυτό που θα μας προστατεύσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινωνική και οικονομική εκκίνηση της χώρας, καμία επάνοδος στον προηγούμενο τρόπο ζωής», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

back to top