Menu
Κορωνοϊός: Πιο μεγάλος ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης για ομάδα αίματος Α+

Κορωνοϊός: Πιο μεγάλος ο κίνδυνος σ…

• Αυτό δείχνει σχετική με...

Για την καπιταλιστική κρίση

Για την καπιταλιστική κρίση

• Θεωρία κρίσης ή θεωρία ...

Το κοστουμάκι δεν κρύβει τη σβάστικα, ναζίδι ...

Το κοστουμάκι δεν κρύβει τη σβάστικ…

• Η μοναδική «πατρίδα» τω...

Υποχρεωτική η μάσκα στα μέσα μεταφοράς στην Αγγλία από 15 Ιουνίου

Υποχρεωτική η μάσκα στα μέσα μεταφο…

• Πλησιάζουν τις 40.000 ο...

ΗΠΑ: Πάνω από 10.000 συλλήψεις στις διαδηλώσεις...

ΗΠΑ: Πάνω από 10.000 συλλήψεις στις…

Πάνω από 10.000 άτομα έχο...

Αναγκαιότητα η καθιέρωση κρατικής πολιτικής με επίκεντρο άνθρωπο - περιβάλλον

Αναγκαιότητα η καθιέρωση κρατικής π…

• Ανακοίνωση Περιβαλλοντι...

Ελλάδα: Με τη γιόγκα τα έβαλε η Ιερά Σύνοδος!

Ελλάδα: Με τη γιόγκα τα έβαλε η Ιερ…

• «Δεν έχει καμία θέση στ...

Γερμανία και πανδημία: Πίσω από τους μύθους...

Γερμανία και πανδημία: Πίσω από του…

Πολλές φορές γράφτηκε και...

Κύπρος: Συνολικά 952 περιστατικά COVID-19 και θνητότητα 2,5% (24 θάνατοι)

Κύπρος: Συνολικά 952 περιστατικά CO…

• Μέχρι τις 2 Ιουνίου, εν...

Αμερικανικό Oνειρο! - 2

Αμερικανικό Oνειρο! - 2

Δεν είναι σκηνή από ταινί...

Prev Next

Huang Xingyuan: Έτοιμη να μεταφερθεί στην Κύπρο η κινεζική βοήθεια κατά COVID-19

Huang Xingyuan: Έτοιμη να μεταφερθεί στην Κύπρο η κινεζική βοήθεια κατά COVID-19
Γράφει: Αντώνης Γκιλδάκης*

Η πρώτη παρτίδα με την ιατρική προμήθεια της Κίνας είναι έτοιμη για να μεταφερθεί στην Κύπρο, λέει ο Πρέσβης της Κίνας Huang Xingyuan και σημειώνει ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη άφιξη της, συνδράμοντας τον αγώνα κατά του κορωνοϊού (COVID -19).

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης Huang λέει εξάλλου ότι η ανοσία της αγέλης, δεν αποτελεί επιλογή. Αναφέρεται επίσης στα μέτρα που λαμβάνει η Λευκωσία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, σημειώνοντας ότι «είναι απολύτως σωστό η Κύπρος να θέσει ως προτεραιότητά της, την πρόληψη των εισαγόμενων κρουσμάτων και την μείωση των θανάτων».

Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εκφράζει παράλληλα την εμπιστοσύνη του στην ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας. Λέει ακόμη ότι οι ενέργειες που γίνονται σήμερα από χώρες ανά την υφήλιο για την καταπολέμηση του COVID-19 δεν είναι αρκετές, ενώ επαναλαμβάνει την έκκληση του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ για συλλογική αντίδραση.

Τα διδάγματα της Κίνας από τον αγώνα κατά του κορωνοϊού

Ερωτηθείς σε σχέση με τα βασικά διδάγματα της Κίνας από τον αγώνα κατά του COVID-19, ο Πρέσβης Huang παραθέτει τέσσερις πτυχές. «Κατ’ αρχάς, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είναι ένα κόμμα για τον λαό και πάντα δίνει προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Η ανοσία της αγέλης δεν είναι επιλογή για εμάς», λέει.

Κατά δεύτερον, αναφέρεται σε μια πανεθνική προσπάθεια καταπολέμησης του COVID-19 στην χώρα του, στην οποία, όπως λέει, κινητοποιήθηκαν όλοι οι άνθρωποι για την από κοινού πρόληψη και τον έλεγχο με ανοιχτό, διαφανή και γεμάτο αυτοπεποίθηση τρόπο, προσθέτει.

Τρίτον, η Κίνα ανταποκρίθηκε όσο το δυνατόν ταχύτερα, ολοκληρώνοντας την κατασκευή εξειδικευμένων νοσοκομείων για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, ενώ προχώρησε και στην κατασκευή κινητών νοσοκομειακών μονάδων για τη θεραπεία ασθενών με ήπια συμπτώματα, συνεχίζει ο Πρέσβης.

Ως τελευταίο σημείο, λέει ότι η Κίνα προσάρμοσε τις στρατηγικές αντιμετώπισης ενόσω εξελισσόταν η επιδημία. «Όλη η χώρα υποστήριξε τη Βουχάν και η οικονομική ζωή συνεχίστηκε, ώστε να στηριχθεί ο επιδημιολογικός έλεγχος, δημιουργώντας έτσι έναν ενάρετο κύκλο» σημειώνει.

Λέει επίσης ότι τα νοσοκομεία της χώρας ελέγχουν και προστατεύουν τους γιατρούς, οι οικογένειες μένουν στο σπίτι σε αυτοπεριορισμό, υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τα μέτρα περιορισμού της διακίνησης, ενώ ο κόσμος ακολουθεί αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Πιστεύει ότι τα όποια προβλήματα στην Κύπρο θα επιλυθούν εγκαίρως

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την εμπειρία της Κίνας, ο Πρέσβης λέει ότι «πρόσφατα η κυπριακή Κυβέρνηση έλαβε ισχυρά και κατάλληλα μέτρα. Είναι απολύτως σωστό η Κύπρος να θέσει ως προτεραιότητά της την πρόληψη των εισαγόμενων κρουσμάτων και την μείωση των θανάτων».

Εμφανίζεται ταυτόχρονα πεπεισμένος ότι τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν εγκαίρως, συμπεριλαμβανομένης της μερικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού που προκαλεί η επιμόλυνση, της έλλειψης ιατρικών προμηθειών και της ικανότητας εφοδιασμού, αλλά και της έλλειψης εμπειριών στην αντιμετώπιση μεγάλων πανδημιών. «Η βοήθεια της Κίνας στοχεύει στα παραπάνω προβλήματα» λέει.

Για τα εμβόλια κατά του COVID-19

Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τα εμβόλια κατά του COVID-19, ο Πρέσβης Huang λέει ότι τόσο η Κίνα, όσο και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει να κάνουν κλινικές δοκιμές σε εμβόλια, ενώ και άλλες χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. «Το πότε ακριβώς τα εμβόλια θα βγουν στην αγορά είναι ένα θέμα που θα απαντήσει η επιστήμη. Αλλά για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Αν κάποιες χώρες αφήσουν κατά μέρος τη στενότητα σκέψης και τον εγωισμό και μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνας μέσω συντονισμένων προσπαθειών, θα έρθουμε πιο κοντά στα εμβόλια» σημειώνει.

Κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος

Ως προς τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19, ο Πρέσβης λέει ότι η πανδημία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και κρίση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η ανθρωπότητα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκαλώντας σοβαρές ζημίες στην ανάπτυξη των χωρών παγκοσμίως και στην παγκόσμια οικονομία».

Δεδομένης της συχνότητας, της πολυπλοκότητας και της παγκόσμιας εξάπλωσης, χρειαζόμαστε χρόνο και συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για να θεραπεύσουμε τη ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία, συνεχίζει.

«Πιστεύω ότι ο COVID-19 έχει άμεσο αντίκτυπο στην ιδιαίτερα διεθνοποιημένη κυπριακή οικονομία. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και στην ταχεία ανάκαμψη της, λόγω των διδαγμάτων που είχε αποκτήσει προηγουμένως από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους» λέει ο Πρέσβης της Κίνας.

Δεν επαρκούν οι ενέργειες που γίνονται...

Ερωτηθείς αν η διεθνής κοινότητα κάνει αρκετά για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ο Πρέσβης Huang απαντά ότι οι ενέργειες που γίνονται από χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο για το σκοπό αυτό δεν επαρκούν.

Σημειώνει ότι το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G20 σχετικά με τον COVID-19, προσθέτοντας ότι υπήρξαν αποκλίσεις όσον αφορά τις πολιτικές, την ταχύτητα και το επίπεδο αντίδρασης των διαφόρων χωρών.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία με τους ηγέτες της ΕΕ, ο Πρέσβης επαναλαμβάνει τις τέσσερεις προτάσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την τηλεδιάσκεψη: «Πρέπει να διεξάγουμε αποφασιστικά έναν ολικό, παγκόσμιο πόλεμο ενάντια στην επιδημία του COVID-19, να δώσουμε συλλογικές απαντήσεις αναφορικά με τον έλεγχο και τη θεραπεία σε διεθνές επίπεδο, να υποστηρίξουμε τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να ενισχύσουμε τον διεθνή συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών». Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενισχύσει τον βαθμό ενότητας και συνεργασίας για να κερδίσει τον αγώνα ενάντια σε αυτόν τον κοινό εχθρό της ανθρωπότητας, προσθέτει ο Πρέσβης.     

Καταληκτικά, ο Πρέσβης της Κίνας σημειώνει ότι η πρώτη παρτίδα με την ιατρική προμήθεια της Κίνας προς την Κύπρο περιλαμβάνει προστατευτικά είδη και μάσκες, που έχει δωρίσει η κινεζική Κυβέρνηση, εταιρείες και αδελφοποιημένες πόλεις. Το υλικό είναι έτοιμο να μεταφερθεί από την Κίνα στην Κύπρο, ενώ η Κίνα συνεργάζεται στενά με την Κύπρο για να διασφαλίσει την έγκαιρη άφιξή του, συνδράμοντας την Κύπρο στον αγώνα κατά του COVID-19, καταλήγει.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top