Menu
Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μπαίνει σε λειτουργία

Νταχάου: Μάρτης 1933 - Το πρώτο στρ…

• Γερμανοί κομμουνιστές κ...

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίνδυνη κλιμάκωση και συνεχόμενα αντίποινα από το Ιράν

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Επικίν…

• Πλήγματα Αμερικανο-ισρα...

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Απ' το μπαλόνι στον τομογράφο

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ο κό...

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώπης για την επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ;

Τι κρύβει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ευρώ…

• Το κάλπικο αφήγημα ότι ...

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον του Ιράν

Πόλεμος ηγεμονίας και επεκτατισμού …

• Στόχος των ΗΠΑ η εξασθέ...

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομοκράτη με τον Τζένκινς Χαν ενώ για την «ευλογημένη Νέα Μέση Ανατολή» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ χτυπά ξανά τη Συρία

Ο σφαγέας παρομοίασε το κράτος-τρομ…

• Την ίδια στιγμή ο Τραμπ...

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Μια άλλη ματιά στον πόλεμο

Επιπλέον 200 δισ. δολάρια...

Ανεπίστρεπτη πορεία

Ανεπίστρεπτη πορεία

Καθώς ο ιμπεριαλιστικός π...

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του Ιράν και οι προεκτάσεις

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον του…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας με κριτική στον Τραμπ

ΗΠΑ: Παραίτηση του διευθυντή του Κέ…

• «Το Ιράν δεν συνιστούσε...

Prev Next

Οι φοιτητές ζητούν συμπληρωματικό προϋπολογισμό €8 εκ.

  • Written by 
Οι φοιτητές ζητούν συμπληρωματικό προϋπολογισμό €8 εκ.

* Για φοιτητική μέριμνα

 

Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητές, με βασικό αίτημα το Υπουργείο Παιδείας να αναιρέσει τις περικοπές στην κρατική φοιτητική μέριμνα καταθέτοντας συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €8 εκ.

Τη διαμαρτυρία διοργάνωσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ). Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 15:00 στο χώρο στάθμευσης της ΠΑΣΥΔΥ και από εκεί συνοδεία αστυνομικής δύναμης πορεύτηκαν προς το Προεδρικό κρατώντας πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Κάτω τα χέρια από την παιδεία» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία με δάνεια πληρώνουμε για να `χουμε παιδεία» και «Τέρμα πια στις περικοπές δεν φταίνε για την κρίση οι φοιτητές».

Εκεί ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Μάριος Μούγης ανέγνωσε ψήφισμα της Ομοσπονδίας το οποίο αντιπροσωπεία επέδωσε ακολούθως σε εκπρόσωπο της Προεδρίας.

Στο ψήφισμά της η ΠΟΦΕΝ κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση ισχυριζόμενο ότι όσα έδωσε πέρσι θα δώσει και φέτος, με την Ομοσπονδία να ξεκαθαρίζει ότι τα €66.890.000 του 2016, έχουν γίνει €58.930.000 στον προϋπολογισμό του 2017.

Αναφέρει επίσης ότι στο τέλος της περσινής διανομής των χρημάτων στους δικαιούχους φοιτητικής χορηγίας και φοιτητικού πακέτου είχαν μείνει περίπου €7 εκ. αδιανέμητα, με το Υπουργείο να αρνείται πεισματικά να τα διανέμει προς ενίσχυση περισσότερων φοιτητών.

Στο ψήφισμά της η ΠΟΦΕΝ σημειώνει ακόμη πως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Υπουργός και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν τα €8 εκ. στη φοιτητική μέριμνα και πως αυτός είναι και ο λόγος που οι φοιτητές απευθύνονται πλέον προς ικανοποίηση τους αιτήματος του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κύριο αίτημα να αναιρεθούν οι περικοπές

«Κύριο μας αίτημα να αναιρέσουν τις περικοπές καταθέτοντας συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την κρατική φοιτητική μέριμνα ύψους €8 εκ.» σημειώνεται.

Άλλα αιτήματα των φοιτητών όπως καταγράφονται στο ψήφισμα είναι η τροποποίηση του μέγιστου ορίου ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος, κατά τρόπο που το όριο των €59.000 να αφορά ένα εξαρτώμενο τέκνο αντί όλα και ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτωμένων όπως ισχύει σήμερα, και απ` εκεί και πέρα να αυξάνεται κατά €10.000 για κάθε πρόσθετο εξαρτώμενο τέκνο, να σταματήσει ο υπολογισμός της αξίας της ακίνητης περιουσίας να γίνεται με τις τιμές του 2013, να στελεχωθεί επαρκώς η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας για έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων και έγκαιρη παραχώρηση της χορηγίας στους φοιτητές, ο καθορισμός μέσω της νομοθεσίας της μοριοδότησης για τους δικαιούχους του φοιτητικού πακέτου καθώς και ποια βοηθήματα θα μπορούν να διεκδικήσουν, να μπορούν να αιτηθούν φοιτητικό πακέτο και οι Ελλαδίτες και εισαγωγή κάρτας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μετακίνηση με τα λεωφορεία για τους δικαιούχους φοιτητικής χορηγίας.

Στήριξη από ΠΣΕΜ

Τη διαμαρτυρία της ΠΟΦΕΝ στήριξε και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ). Εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ χαιρέτισε την εκδήλωση καλώντας την Κυβέρνηση, να ακούσει τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος και να παραχωρήσει τα €8 εκατομμύρια στους δικαιούχους της κρατικής φοιτητικής μέριμνας. «Το δικαίωμα στη μόρφωση ανήκει σε όλους και όχι στους λίγους. Όσοι με τις πολιτικές τους μας παίρνουν τα δικαιώματα, θα μας βρίσκουν καθημερινά απέναντι τους» σημείωσε. 

Σε δηλώσεις του εξάλλου ο ΓΓ της ΠΟΦΕΝ Σεβήρος Κούλας επανέλαβε ότι βασικό αίτημα των φοιτητών είναι να καταθέσει η Κυβέρνηση συμπληρωματικό προϋπολογισμό «για να επιστρέψουν τα κονδύλια της κρατικής φοιτητικής μέριμνας τουλάχιστο στα επίπεδα του 2016».

Η δεύτερη μείωση τα τελευταία τρία χρόνια

Ο ΓΓ της ΠΟΦΕΝ αέφερε επίσης ότι η φετινή μείωση στο κονδύλι της φοιτητικής μέριμνας είναι η δεύτερη τα τελευταία 3 χρόνια καθώς και το 2013-2014 είχε γίνει μια ανάλογη μείωση της τάξης των €7 εκ.

Σημείωσε ότι το αίτημα των φοιτητών δεν είναι υπερβολικό καθώς δεν ζητούν από το κράτος να βρει λεφτά από το πουθενά για να τα διαθέσει για τη φοιτητική μέριμνα. «Ζητούμε λεφτά που υπάρχουν, λεφτά που υπήρχαν και πέρσι, να διανεμηθούν όλα μέχρι και το τελευταίο σεντ, και φέτος που είναι μειωμένα να επανέλθουν τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα» δήλωσε.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι οι φοιτητές θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν την κρατική φοιτητική μέριμνα και θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη λογική των περικοπών σε ζητήματα παιδείας ή σε ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές» σημείωσε.

back to top