Menu
Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να αλλάξουμε τον κόσμο

Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να α…

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου  2...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υλικά...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υ…

• ...Από την Κατερίνα Φου...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά…

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για ...

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψευδοπρωθυπουργό στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψ…

• Μιλά για «μπλε πατρίδα»...

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Νικολαΐδη

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη …

• «Η νύφη του Ιούλη»   ...

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

• Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριους για να τους υπερασπιστείτε;”...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριο…

• Ερώτημα του ΓΓ της συντ...

Τα δικά μας παιδιά…

Τα δικά μας παιδιά…

Γράφει: Σοφία Χουδαλάκη* ...

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκ…

• Από την ερχόμενη εβδομά...

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» και οι αιθεροβάμονες των Αθηνών

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» κ…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Η ανισότητα των φύλων στην ανέλιξη στα Μέσα Ενημέρωσης

Η ανισότητα των φύλων στην ανέλιξη στα Μέσα Ενημέρωσης

• Το θέμα απασχόλησε εργαστήρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη

 

Το πρόβλημα της ανισότητας των δύο φύλων στην αξιολόγηση και ανέλιξη στον δημοσιογραφικό επαγγελματικό χώρο, αλλά και η αυξανόμενη τάση της παρενόχλησης και επιθετικότητας μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εναντίον γυναικών δημοσιογράφων ως αποτέλεσμα της δουλειάς και δράσης τους, τέθηκε σε διήμερο εργαστήρι που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη τις 28 και 29 Μαΐου. Την Ένωση Συντακτών Κύπρου εκπροσώπησε η δημοσιογράφος - μέλος της οργάνωσης, Ραλλή Παπαγεωργίου.

Ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρει ότι στην παρουσία 38 δημοσιογράφων από δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανισμούς 19 χωρών διεξήχθη το εργαστήρι «Αναπτύσσοντας την διαφορετικότητα και την ισότητα των φύλων στους χώρους εργασίας», στο οποίο παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων των δημοσιογράφων, το ντοκιμαντέρ "A Dark Place", παραγωγή του γραφείου της ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ, που παρουσιάζει γυναίκες δημοσιογράφους, θύματα ή στόχους διαδικτυακών επιθέσεων.

Το αυξανόμενο αυτό φαινόμενο, όπως λέχθηκε, ξεπερνά τη διαδικτυακή ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων και το θέμα της ισότητας των φύλων, επηρεάζοντας άμεσα την ελευθερία του Τύπου, την ποιότητα της Δημοκρατίας, καθώς και το δικαίωμα των πολιτών σε μια πλουραλιστική ενημέρωση και πληροφορία.

Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκαν γυναίκες δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης είτε γιατί ασχολούνται με θέματα ισότητας φύλων, ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, είτε λόγω αποκαλύψεων και του δημοσιογραφικού τους έργου.

Το ντοκιμαντέρ "A Dark Place" έχει επιλεγεί στoν τελικό προβολών του European Cinematography Awards στην κατηγορία «Το καλύτερο ντοκιμαντέρ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο εργαστήρι παρουσιάστηκαν επίσης τρόποι αντιμετώπισης της διαδικτυακής παρενόχλησης εναντίον γυναικών δημοσιογράφων και διασφάλισης της ασφάλειας, διαδικτυακής και μη, όπως επίσης και τρόποι αντιμετώπισης μιας εκστρατείας μίσους (hate campaign & hate speech) που μπορεί να καταλήξει σε διαδικτυακή παρενόχληση ή και κακοποίηση.

Παρουσιάστηκε, επίσης, από εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης η σύσταση για την «Πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού» που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών τον περασμένο Μάρτιο.

Εξάλλου, η καταπολέμηση των στερεοτύπων μέσω της ειδησεογραφίας και της κάλυψης της επικαιρότητας, απασχόλησε επίσης τη συζήτηση με την παρουσίαση του τρόπου που ακολουθεί στην ενημέρωση ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι στην Σουηδία, όπου η εκπροσώπηση των φύλων στην παρουσίαση και κάλυψη της ειδησεογραφίας, είναι ίση.

Συζητήθηκαν επίσης, στο πλαίσιο εργαστηρίων, πρακτικές ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων και θέματα που αφορούν τα κοινωνικά φύλα, σε μια ομαδική ή ατομική διαπραγμάτευση για την εργοδότηση δημοσιογράφων.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top