Menu
ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του αντ…

• Οι τελευταίες εξελίξεις...

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρ…

Η βρετανική κυβέρνηση κατ...

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Με…

• Αποσπάσματα από το Άρθρ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβει» πυρηνικά το ΝΑΤΟ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβ…

• Το ΝΑΤΟ αποθηκεύει περί...

Από πενταμερή σε πεντμερή

Από πενταμερή σε πεντμερή

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μια... απλή κανονικότητα!

Μια... απλή κανονικότητα!

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Δ...

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσοκομεία της Γερμανίας!

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσο…

• Πανηγυρίζουν οι ασφαλισ...

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο…

• 45 χρόνια από την τουρκ...

Χαρίλαος Φλωράκης

Χαρίλαος Φλωράκης

• Εκατόν πέντε χρόνια από...

Prev Next

Δουλέψτε 12 ώρες τη μέρα, είναι... «ευλογία»!

Δουλέψτε 12 ώρες τη μέρα, είναι... «ευλογία»!

• Αυτό συμβουλεύει τους εργαζόμενους ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Ομίλου Alibaba...

 

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος*

«Δουλειά ήλιο με ήλιο!» το έλεγαν οι παλιοί όταν ο άνθρωπος ζούσε μέσα στην απόλυτη φτώχεια, την ανέχεια, τσακίζοντας το κορμί του όλη μέρα για ένα ξεροκόμματο… «H μόνιμη τάση του κεφαλαίου είναι να υποβιβάσει τους εργάτες ίσαμε το μηδενικό επίπεδο» έγραφε ο Καρλ Μαρξ, το μακρινό 1863, στο έργο του «Το Κεφάλαιο» (τόμος πρώτος, σελίδα 621, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).

Εν έτη 2019 ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής του ομίλου «Alibaba», μιλώντας στους εργαζομένους της εταιρείας του υπεραμύνθηκε το εργασιακό ωράριο «996» της βιομηχανίας. Έτσι έχουν βαφτίσει οι Κινέζοι καπιταλιστές το ωράριο εργασίας που προβλέπει: Δουλειά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για έξι ημέρες την εβδομάδα!

Ο πάμπλουτος εργοδότης απαίτησε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν 72 ώρες την εβδομάδα!!! «Προσωπικά πιστεύω ότι το να έχω τη δυνατότητα να εργάζομαι ένα ωράριο 996 είναι τεράστια ευλογία»(!!!) δήλωσε κυνικά ο δισεκατομμυριούχος προσθέτοντας: «Εάν δεν δουλέψεις ένα ωράριο 996 όταν είσαι νέος, πότε θα μπορέσεις να το κάνεις;».

Ο Τζακ Μα, που ήταν ο βασικότερος εκ των ιδρυτών της Alibaba το 1999, θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην Κίνα. Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους στην προσπάθεια του να τους πείσει να γίνουν «δούλοι» τους πούλησε και λίγο καπιταλιστικό όνειρο. «Σε αυτόν τον κόσμο, όλοι θέλουν την επιτυχία, θέλουν μια καλή ζωή, θέλουν να τους σέβονται (…) Σας ρωτώ όλους, εάν δεν καταβάλλετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια από τους άλλους, πώς μπορείτε να πετύχετε αυτό που θέλετε;».

Μαζί με το όνειρο όμως έσπειρε και το φόβο. «Καρότο και μαστίγιο» από τον καπιταλιστή. Έτσι για όσους εργαζόμενους δεν πείστηκαν να δουλεύουν 12ωρα για να «πετύχουν», ο  Μα με νόημα ανέφερε:  «Κάποιοι σήμερα είναι άνεργοι, είτε εργάζονται σε εταιρείες με χαμηλά έσοδα ή που βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο. Σε σχέση με αυτούς, έως σήμερα, συνεχίζω να νιώθω τυχερός, δεν μετανιώνω που δουλεύω 12 ώρες την ημέρα, ποτέ δεν θα το άλλαζα αυτό»… Με λίγα λόγια προσέξτε γιατί αν δεν σκύψετε το κεφάλι και δεν δουλέψετε υπερωρίες υπάρχει ο κίνδυνος της ανεργίας, του μικρού μισθού, της πτώχευσης… Όλα τα εκβιαστικά όπλα των κεφαλαιοκρατών στο τραπέζι από τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο. 

Όλα τα παραπάνω ο μεγιστάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα ανέφερε στα πλαίσια συζήτησης για την «ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής»… Με τα 12ωρα βέβαια δεν υπάρχει καμιά προσωπική ζωή. Αλλά στην καπιταλιστική Κίνα -που η εργασιακή της νομοθεσία στα «χαρτιά» προβλέπει ότι ο μέσος όρος των ωρών εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα- οι εργοδότες χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να ξεζουμίσουν τους εργάτες πάντα στο όνομα της «ανάπτυξης», της «ανταγωνιστικότητας» και της «ευημερίας»…

Δεν είναι μόνοι...

Βέβαια οι Κινέζοι καπιταλιστές δεν είναι οι μόνοι. Στη νομοθέτηση 12ωρης εργάσιμης μέρας ή 6οωρης εβδομαδιαίας εργασίας (αυτοί …δίνουν δύο μέρες ρεπό), προχώρησε και η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου και των πολυεθνικών που εδρεύουν στη χώρα. 

Η παράταση της εργάσιμης μέρας σημαίνει και αύξηση του ημερήσιου χρόνου απλήρωτης δουλειάς στον εργάτη και άρα μεγιστοποίηση της κερδοφορίας για τα αφεντικά… Μόνιμος στόχος τους είναι ο περιορισμός στην τιμή της εργατικής δύναμης.

Οι υπερωρίες που ζητούν οι εργοδότες όπου γης, στην προκειμένη περίπτωση ο Τζακ Μα, είναι ο απαραίτητος όρος για να αυξήσουν τα κέρδη τους να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι των ανταγωνιστών τους.  Θύματα πάντα οι εργαζόμενοι που για λίγα «ψίχουλα» και μισθούς πείνας καταστρέφουν τη ζωή τους μέχρι να γίνουν το «εξάρτημα» που θα πεταχθεί από την κρεατομηχανή του καπιταλισμού  για να έρθει το επόμενο «φρέσκο κρέας»…

* Ημεροδρόμος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top