Menu
Οι ευαισθησίες των δωρεών

Οι ευαισθησίες των δωρεών

• Η σχέση ανάμεσα στους μ...

Η δράση μας στην επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας & Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου

Η δράση μας στην επιτροπή Ενέργειας…

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτη...

Λένιν

Λένιν

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, σ...

Δεκαπέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Δεκαπέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμ…

  Γράφει: Ανδρέας Θεοφάν...

“Μη βιώσιμη” για τις φαρμακοβιομηχανίες η θεραπεία “μια κι έξω”!!!

“Μη βιώσιμη” για τις φαρμακοβιομηχα…

• Οι νέες γονιδιακές θερα...

Ανεπανόρθωτη ζημιά από την έλλειψη ενότητας

Ανεπανόρθωτη ζημιά από την έλλειψη …

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Αποφασιστικό πλήγμα

Αποφασιστικό πλήγμα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Α...

Παναγία των Παρισίων: Φιλότεχνοι «δωρητές» με... θεϊκές φοροαπαλλαγές!

Παναγία των Παρισίων: Φιλότεχνοι «δ…

• Αποκαλυπτικό άρθρο της ...

Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας

Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στο λα…

• Πραγματοποιήθηκε από το...

Ο Ακιντζί  καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να πει ποια είναι τα ζωτικής σημασίας θέματα

Ο Ακιντζί καλεί τον πρόεδρο Αναστα…

• Και δηλώνει ότι αναμένε...

Prev Next

Κίνημα υπέρ της επανένωσης από Κύπριους όλων των κοινοτήτων που ζουν στη Βρετανία

Κίνημα υπέρ της επανένωσης από Κύπριους όλων των κοινοτήτων που ζουν στη Βρετανία
Γράφει: Θανάσης Γκαβός*

Ένα νέο διακοινοτικό «κίνημα» υπέρ της επανένωσης της Κύπρου εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο από περισσότερους από 70 Κύπριους της βρετανικής πρωτεύουσας που συγκεντρώθηκαν προ ημερών στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στα βόρεια της πόλης.

Οι συμμετέχοντες είπαν ότι η πρωτοβουλία λήφθηκε λόγω των ανησυχιών για την έλλειψη πολιτικής προόδου σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και ιδιαίτερα για την παρατεταμένη απουσία διαπραγματεύσεων.

Της εκδήλωσης προήδρευσε ο Πήτερ Δρουσιώτης, που είναι επίσης ο επικεφαλής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ην. Βασιλείου-Κύπρου. Μαζί του ήταν και ο Τουρκοκύπριος Ιλκέρ Κιλίτς. Αμφότεροι είναι επί χρόνια δραστήρια μέλη της κυπριακής παροικίας και υποστηρικτές της επανένωσης της Κύπρου.

Στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για την επιτακτική ανάγκη για πρόοδο και για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην υποστήριξη όλων των πολιτικών προσπαθειών για επανένωση του νησιού.

«Η εμπλοκή και ανάμιξη των απλών Κυπρίων από όλα τα εθνικά υπόβαθρα, που εργάζονται και υποστηρίζουν μαζί ένα παγκυπριακό κίνημα για μια ενωμένη Κύπρο, θα έχει έναν πραγματικό αντίκτυπο στα κέντρα λήψης κρίσιμων αποφάσεων και ως εκ τούτου θα είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό μιας επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Δρουσιώτης.

Πρόσθεσε ότι «η κυπριακή διασπορά, που απαρτίζεται από μέλη όλων των κοινοτήτων του νησιού, μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην άσκηση πίεσης εκεί που έχει σημασία». Ο κ. Δρουσιώτης επισήμανε παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη της επανένωσης.

Ο κ. Κιλίτς από την πλευρά του είπε ότι πάντοτε πίστευε πως η λύση στο Κυπριακό «βρίσκεται στην από κοινού ενεργοποίηση όλων των κυπριακών κοινοτήτων με μία φωνή, για να τονίσουν την επιθυμία τους να ζήσουν μαζί εν ειρήνη, ως ίσοι Κύπριοι πολίτες». Όπως συμπλήρωσε, «απόψε κάναμε ένα τολμηρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Χαιρετισμό προς τους παριστάμενους απηύθυνε και ο κυπριακής καταγωγής Βρετανός βουλευτής βορείου Λονδίνου Πάμπος Χαραλάμπους, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία.

Οι ιδρυτικές αρχές του κινήματος

Οι ιδρυτικές αρχές του κινήματος περιλαμβάνουν την υποστήριξη της επανένωσης της Κύπρου στη βάση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, μία ενωμένη Κύπρο που ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ θα έχει μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Επίσης την υιοθέτηση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην κινητοποίηση της υποστήριξης για μια τέτοια λύση, καθώς και την υιοθέτηση ενός κινήματος που θα  συμπεριλαμβάνει Κύπριους από όλες τις κοινότητες και μη-Κύπριους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ηλικίας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, θρησκείας και πιθανής αναπηρίας.

Η ιδρυτική συνάντηση συμφώνησε πως το κίνημα θα έχει τρεις πρωταρχικές επιδιώξεις: τη διενέργεια μίας παγκυπριακής εκστρατείας ευρείας λαϊκής βάσης, το συντονισμό υψηλού επιπέδου προώθησης αυτής της επιδίωξης και την προώθηση του συνεχούς διαλόγου και της φιλίας μεταξύ όλων των Κυπρίων, μέσω πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων.

Η συσταθείσα Επιτροπή Συντονισμού του κινήματος απευθύνει κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν σε αυτό.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top