Menu
UNIDIR: Στο υψηλότερο επίπεδό μετά τον Β' ΠΠ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

UNIDIR: Στο υψηλότερο επίπεδό μετά …

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιη...

Νέες απειλές ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία

Νέες απειλές ΗΠΑ για επέμβαση στη Σ…

Τις απειλές μιας νέας ιμπ...

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά για μια άλλη Ευρώπη!

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά γι…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Χαρίλαος Φλωράκης: «Είναι η σπορά, σου λέω…»

Χαρίλαος Φλωράκης: «Είναι η σπορά, …

• Δέκα τέσσερα χρόνια από...

Η μεταναστευτική και προσφυγική πρόκληση για την ΕΕ

Η μεταναστευτική και προσφυγική πρό…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Δεν μπορεί να ιδωθεί μόνο ως απλό ΜΟΕ η επιστροφή της Αμμοχώστου

Δεν μπορεί να ιδωθεί μόνο ως απλό ΜΟΕ η επιστροφή της Αμμοχώστου

• Τονίζει σε απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης

 

Το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ιδωθεί μόνο ως ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τονίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου σε σημερινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά κι από απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία του συνεδρία κατά συντριπτική πλειοψηφία, όπως αναφέρεται.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη σημερινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε ο Δήμος Αμμοχώστου στη Λευκωσία, με τίτλο  “10 πληγές για την Αμμόχωστο και τον προσφυγικό κόσμο - 45 χρόνια με τα κλειδιά των σπιτιών μας στο χέρι”.

Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνεται επίσης ότι «η περιθωριοποίηση και κατηγοριοποίηση των Αμμοχωστιανών ως β’ κατηγορίας πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι πλέον αποδεκτή».

Υπογραμμίζεται ότι «ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου κάτω από μια συμφωνημένη λύση δεν γίνεται πλέον αποδεκτός» και ότι «η εκμετάλλευση του δράματος των Αμμοχωστιανών (και κατ’ επέκταση όλων των προσφύγων) από κάποιους για δημιουργία πολιτικών καριέρων και για αφαίμαξη ψήφων δεν είναι πλέον ανεκτή».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει επίσης ότι απαιτεί δίκαιη κατανομή της απώλειας χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του προσφυγικού πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Μητρώου Περιουσιών και εκφράζει απαρέσκεια για τον «παραγκωνισμό αξιόλογων δημοτών» του Δήμου Αμμοχώστου, που, όπως αναφέρει, «δεν έχουν άξιους εκπροσώπους για να τύχουν διορισμού και να προσφέρουν επιτυχές έργο στα κέντρα λήψεως αποφάσεων».

Επιπλέον κάνει λόγο για απαράδεκτη χρήση του ονόματος της πόλης και για εκμετάλλευση ιστορικών εκδηλώσεων της Αμμοχώστου από μερίδα άλλων γειτονικών αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού των πρόσφατων απαλλοτριώσεων τεμαχίων γης στον Άγιο Μέμνωνα για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας.

«Ο Δήμος Αμμοχώστου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η δυσμενής διαχρονική διάκριση στα δικαιώματα των δημοτών του δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή. Οι δημότες μας εδώ και 45 χρόνια ασφυκτιούν αφού έχουν μόνο υποχρεώσεις χωρίς να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα τους δικαιώματα στην ίδια τους της πατρίδα καθιστώντας τους πολίτες Β’ κατηγορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνει ακόμα ότι έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το οποίο θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων χαιρετίζει

Εξάλλου, σε σημερινή ανακοίνωση, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων χαιρέτισε ένθερμα την πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου «για αφύπνιση των προσφύγων με σκοπό τη δυναμική διεκδίκηση των δικαίων τους».

Όπως αναφέρει, στη σημερινή διάσκεψη Τύπου του Δήμου Αμμοχώστου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι Κυθρέας, Μόρφου, Λύσης, Λευκονοίκου και Ακανθούς. Στις τοποθετήσεις τους οι Δήμαρχοι ανέφεραν ότι ο αγώνας του προσφυγικού κόσμου για δικαίωση και απελευθέρωση είναι ενιαίος και αδιαίρετος, τονίζει.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top