Menu
Παίξτε μπαλίτσα, ρεεε…

Παίξτε μπαλίτσα, ρεεε…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Σημαντικές επαφές Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον

Σημαντικές επαφές Νίκου Χριστοδουλί…

• Για Κυπριακό, διμερείς ...

Συμβαίνει στην Ελλάδα: O Πελετίδης δικάζεται γιατί μετέτρεψε σκουπιδότοπο σε πάρκο!

Συμβαίνει στην Ελλάδα: O Πελετίδης …

• Οδηγείται στο δικαστήρι...

Η λειτουργικότητα του δάσους εξασφαλίζει το μέλλον μας

Η λειτουργικότητα του δάσους εξασφα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

ΗΠΑ: Η «αριστεία» κοστίζει...

ΗΠΑ: Η «αριστεία» κοστίζει...

• Πανεπιστήμια πουλούσαν ...

Κίνημα υπέρ της επανένωσης από Κύπριους όλων των κοινοτήτων που ζουν στη Βρετανία

Κίνημα υπέρ της επανένωσης από Κύπρ…

Γράφει: Θανάσης Γκαβός* ...

Η συντηρημένη εκκλησία Αγίας Άννας και το γειτονικό τζαμί άνοιξαν ξανά τις πύλες τους

Η συντηρημένη εκκλησία Αγίας Άννας …

• Στην κατεχόμενη Αμμόχωσ...

Άνθρωπος και ρατσιστής, γίνεται;

Άνθρωπος και ρατσιστής, γίνεται;

• Με αφορμή την Παγκόσμια...

Η άνοδος της ακροδεξιάς πρόκληση για την ισότητα των φύλων

Η άνοδος της ακροδεξιάς πρόκληση γι…

• Σύμφωνα με έρευνα, ενόψ...

Στρατηγέ μου, ιδού οι αγωγοί σας…

Στρατηγέ μου, ιδού οι αγωγοί σας…

• Οι Αμερικάνοι σε ρόλο α...

Prev Next

Δεν μπορεί να ιδωθεί μόνο ως απλό ΜΟΕ η επιστροφή της Αμμοχώστου

Δεν μπορεί να ιδωθεί μόνο ως απλό ΜΟΕ η επιστροφή της Αμμοχώστου

• Τονίζει σε απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης

 

Το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ιδωθεί μόνο ως ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τονίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου σε σημερινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά κι από απόφαση που λήφθηκε στην τελευταία του συνεδρία κατά συντριπτική πλειοψηφία, όπως αναφέρεται.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη σημερινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε ο Δήμος Αμμοχώστου στη Λευκωσία, με τίτλο  “10 πληγές για την Αμμόχωστο και τον προσφυγικό κόσμο - 45 χρόνια με τα κλειδιά των σπιτιών μας στο χέρι”.

Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνεται επίσης ότι «η περιθωριοποίηση και κατηγοριοποίηση των Αμμοχωστιανών ως β’ κατηγορίας πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι πλέον αποδεκτή».

Υπογραμμίζεται ότι «ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου κάτω από μια συμφωνημένη λύση δεν γίνεται πλέον αποδεκτός» και ότι «η εκμετάλλευση του δράματος των Αμμοχωστιανών (και κατ’ επέκταση όλων των προσφύγων) από κάποιους για δημιουργία πολιτικών καριέρων και για αφαίμαξη ψήφων δεν είναι πλέον ανεκτή».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει επίσης ότι απαιτεί δίκαιη κατανομή της απώλειας χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του προσφυγικού πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Μητρώου Περιουσιών και εκφράζει απαρέσκεια για τον «παραγκωνισμό αξιόλογων δημοτών» του Δήμου Αμμοχώστου, που, όπως αναφέρει, «δεν έχουν άξιους εκπροσώπους για να τύχουν διορισμού και να προσφέρουν επιτυχές έργο στα κέντρα λήψεως αποφάσεων».

Επιπλέον κάνει λόγο για απαράδεκτη χρήση του ονόματος της πόλης και για εκμετάλλευση ιστορικών εκδηλώσεων της Αμμοχώστου από μερίδα άλλων γειτονικών αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού των πρόσφατων απαλλοτριώσεων τεμαχίων γης στον Άγιο Μέμνωνα για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας.

«Ο Δήμος Αμμοχώστου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η δυσμενής διαχρονική διάκριση στα δικαιώματα των δημοτών του δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή. Οι δημότες μας εδώ και 45 χρόνια ασφυκτιούν αφού έχουν μόνο υποχρεώσεις χωρίς να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα τους δικαιώματα στην ίδια τους της πατρίδα καθιστώντας τους πολίτες Β’ κατηγορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνει ακόμα ότι έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το οποίο θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων χαιρετίζει

Εξάλλου, σε σημερινή ανακοίνωση, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων χαιρέτισε ένθερμα την πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου «για αφύπνιση των προσφύγων με σκοπό τη δυναμική διεκδίκηση των δικαίων τους».

Όπως αναφέρει, στη σημερινή διάσκεψη Τύπου του Δήμου Αμμοχώστου παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι Κυθρέας, Μόρφου, Λύσης, Λευκονοίκου και Ακανθούς. Στις τοποθετήσεις τους οι Δήμαρχοι ανέφεραν ότι ο αγώνας του προσφυγικού κόσμου για δικαίωση και απελευθέρωση είναι ενιαίος και αδιαίρετος, τονίζει.

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top