Menu
Παίξτε μπαλίτσα, ρεεε…

Παίξτε μπαλίτσα, ρεεε…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Σημαντικές επαφές Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσινγκτον

Σημαντικές επαφές Νίκου Χριστοδουλί…

• Για Κυπριακό, διμερείς ...

Συμβαίνει στην Ελλάδα: O Πελετίδης δικάζεται γιατί μετέτρεψε σκουπιδότοπο σε πάρκο!

Συμβαίνει στην Ελλάδα: O Πελετίδης …

• Οδηγείται στο δικαστήρι...

Η λειτουργικότητα του δάσους εξασφαλίζει το μέλλον μας

Η λειτουργικότητα του δάσους εξασφα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

ΗΠΑ: Η «αριστεία» κοστίζει...

ΗΠΑ: Η «αριστεία» κοστίζει...

• Πανεπιστήμια πουλούσαν ...

Κίνημα υπέρ της επανένωσης από Κύπριους όλων των κοινοτήτων που ζουν στη Βρετανία

Κίνημα υπέρ της επανένωσης από Κύπρ…

Γράφει: Θανάσης Γκαβός* ...

Η συντηρημένη εκκλησία Αγίας Άννας και το γειτονικό τζαμί άνοιξαν ξανά τις πύλες τους

Η συντηρημένη εκκλησία Αγίας Άννας …

• Στην κατεχόμενη Αμμόχωσ...

Άνθρωπος και ρατσιστής, γίνεται;

Άνθρωπος και ρατσιστής, γίνεται;

• Με αφορμή την Παγκόσμια...

Η άνοδος της ακροδεξιάς πρόκληση για την ισότητα των φύλων

Η άνοδος της ακροδεξιάς πρόκληση γι…

• Σύμφωνα με έρευνα, ενόψ...

Στρατηγέ μου, ιδού οι αγωγοί σας…

Στρατηγέ μου, ιδού οι αγωγοί σας…

• Οι Αμερικάνοι σε ρόλο α...

Prev Next

Να ανακληθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο!

Να ανακληθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο!

• Αυτό ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου, στην ομιλία του στο 18ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ)

 

Υπέρ ενός σχολείου ανθρωποκεντρικού και δημοκρατικού και όχι ενός σχολείου που θα εξοντώνει και θα προωθεί την βαθμοθηρία, τάσσεται η ΠΣΕΜ, η οποία ζητά να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να ανακληθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Σε ομιλία του στο 18ο Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ), ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου, αφού είπε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται "σε τραγική κατάσταση" τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στις εξετάσεις ανά τετράμηνο, λέγοντας ότι είναι ένα μέτρο που πρόκειται να αποτελέσει "το τελειωτικό χτύπημα στο ήδη λαβωμένο σώμα της παιδείας μας".

Σημείωσε ότι η Γραμματεία της ΠΣΕΜ δήλωσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει "αυτή τη συντηρητική στροφή στην εκπαίδευση του τόπου" και ότι "αφού καταρρίψαμε όλα τα επιχειρήματα και τις προφάσεις για νομοθεσίες του Υπουργείου αντιληφθήκαμε πως είχαμε να κάνουμε με τον αυταρχισμό και τον ετσιθελισμό του τελευταίου".

"Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι εμείς επιθυμούμε να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να ανακληθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν και να τροποποιηθούν. Αν το Υπουργείο δεν είναι έτοιμο να αλλάξει τη νομοθεσία τότε σημαίνει ότι κάνει διάλογο μόνο για τα μάτια του κόσμου", συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι "αντικρούσαμε επίσης με επιτυχία τις προσπάθειες επίρριψης ευθυνών που επιχείρησε το Υπουργείο να μας προσάψει ενώ δεν επιτρέψαμε στις απεγνωσμένες προσπάθειες παραπληροφόρησης να πιάσουν τόπο".

Δεν διαφωνούμε με το θεσμό, διαφωνούμε με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο

"Μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε τα τετράμηνα ως θεσμό. Τους προκαλούμε να βρουν έστω και μια δήλωση μας εναντίον των τετραμήνων. Εμείς δεν διαφωνούμε με το θεσμό των τετραμήνων που ούτως ή άλλως εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Εμείς διαφωνούμε με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο. Ας σταματήσουν λοιπόν να παραπληροφορούν τους μαθητές", είπε.

Πρόσθεσε ότι στην αναζήτηση για συμμάχους στον αγώνα αυτό κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων και οι καθηγητές "που συμμερίζονται τις διαφωνίες μας με τις εξετάσεις τετραμήνων", για να προσθέσει ότι "παρόλα αυτά το Υπουργείο έδειξε να αγνοεί πλήρως τον διάλογο, αλλά κυρίως τις απόψεις της ΠΣΕΜ και κατά συνέπεια τις απόψεις των μαθητών στους οποίους είμαστε υπόλογοι. Έτσι, μετά την προειδοποιητική δίωρη αποχή, έχοντας χρέος απέναντι στην μαθητική εντολή που είχαμε λάβει και στο όραμα μας για ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο προχωρήσαμε στην μαζική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας", ανέφερε.

Είπε ότι μπήκαν σε διάλογο με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους και το Υπουργείο για μια σειρά φλέγοντων ζητημάτων και ότι  από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τα αιτήματά τους, όπως "η τροποποίηση των αντιτετανικών, αντιδημοκρατικών κανονισμών λειτουργίας των σχολείων που ψηφίστηκαν το 2017", ενώ επιπρόσθετα απαίτησαν από την πρώτη στιγμή την επαναφορά των δωρεάν κομίστρων στα λεωφορεία για τις διαδρομές των μαθητών από και προς το σχολείο αλλά και για άλλες σχολικές και μαθητικές δραστηριότητες.

Διαφωνούμε κάθετα με την διαμόρφωση σχολείων φυλακών

"Διαφωνούμε κάθετα με τις προθέσεις του Υπουργείου για εισαγωγή καμερών, ψηλών κιγκλιδωμάτων και περιφράξεων και γενικά με την διαμόρφωση σχολείων φυλακών καθώς έτσι δεν επιλύεται το πρόβλημα της παραβατικότητας αλλά απλά μεταφέρεται εκτός σχολείων και ενισχύεται. Συνεχίζοντας, έχουμε εκφράσει την δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι κάποιες διευθύνσεις σχολείων προσπαθούν να εφαρμόσουν στρατοκρατικό κλίμα στα σχολεία όσο αφορά ζητήματα εμφάνισης και επιδιώξαμε χαλάρωση της στολής όπως επίσης ήμασταν οι πρώτοι που βροντοφωνάξαμε για βελτίωση των σχολικών υποδομών αλλά και γενικότερα για βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία μας", είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι έχουν πολλές φορές εκφράσει αγανάκτηση για τις προσπάθειες φίμωσης του μαθητικού κινήματος, με πιο πρόσφατο παράδειγμα "την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που εξαπέλυσε το Υπουργείο Παιδείας για τη συμμετοχή μαθητών στην κινητοποίηση τις 7ης Φεβρουαρίου".

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top