Menu
Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν σύννεφα πολέμου κατά του Ιράν

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν …

• Θα αντιμετωπιστεί με "μ...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνε…

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ   ...

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ενάντια στο φασισμό

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ε…

Γράφει: Νίνος Φένεκ Μικελ...

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Γράφει: Νίκος Καψάλης* Η...

Prev Next

70 χρόνια από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας

70 χρόνια από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας

• Πολυθεματικές εκθέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Πύλη Αμμοχώστου • Εγκαίνια: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018, 7.00 μ.μ.

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζει στην Πύλη Αμμοχώστου τις εκθέσεις:

  • “Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922”,
  • “Πόντος - Δικαίωμα στη Μνήμη”, του Καθηγητή Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη και
  • “Αρμενική Γενοκτονία: Μια φωτογραφική-ειδησεογραφική μαρτυρία”.

Οι εκθέσεις διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αποτυπώνουν μέσα από φωτογραφίες, δημοσιεύματα, έγγραφα και αντικείμενα κάποιες από τις τραγικότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση αποτυπώνει την άφιξη στην αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο Μικρασιατών προσφύγων, τον τρόπο με τον οποίο τους δέχθηκαν ο κυπριακός λαός και η αποικιοκρατική κυβέρνηση και πώς οι πρόσφυγες προσαρμόστηκαν και ενσωματώθηκαν  στη νέα τους πατρίδα. Το πλήθος και το ύφος των δημοσιευμάτων που καλύπτουν τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων, τα έγγραφα που αποτυπώνουν την κινητοποίηση της Εκκλησίας, οι επιστολές των ιδίων των προσφύγων με τις οποίες ζητούν βοήθεια και το υλικό από τη Μόνιμη Συλλογή του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου που φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ζωντανεύουν την τραγική εκείνη περίοδο και αποτελούν τεκμήριο της θερμής υποδοχής των Ελλήνων Μικρασιατών από τον κυπριακό λαό, παρά τις απαγορεύσεις και την αρνητική στάση των Βρετανών αποικιοκρατών.

Στη δεύτερη έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2016 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αρωγής και Μελέτης του Ποντιακού Ελληνισμού, προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία του Πόντου, που αριθμεί 353 000 θύματα. Το πλούσιο ιστορικό υλικό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της ποντιακής γενοκτονίας, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994 και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου το Μάιο του ίδιου χρόνου.

Η τρίτη έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2015, με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και διοργανώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας και το Μουσείο-Ινστιτούτο Αρμενικής Γενοκτονίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Μέρος μόνο της έκθεσης παρουσιάζεται και αυτό περιλαμβάνει συγκλονιστικές φωτογραφίες της περιόδου, πρωτοσέλιδα αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών και ρωσικών εφημερίδων της εποχής εκείνης,  καθώς και δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου από το 1895 μέχρι το 1916 σχετικά με τη Γενοκτονία και την έλευση χιλιάδων προσφύγων Αρμενίων στο νησί μας.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Συλλούρης, την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018, στις 7.00 μ.μ., στην Πύλη Αμμοχώστου.

Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό και θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018. Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ.-1.00 μ.μ. και 4.00-8.00 μ.μ. (καθημερινές και Σαββατοκύριακα).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top