Menu
«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε εκδοχή Κασσελάκη

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ε…

Ήταν Νοέμβριος του 2023 ό...

Ε.Ε. του πολέμου

Ε.Ε. του πολέμου

Με «πολεμικό ανακοινωθέν»...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

Prev Next

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις απέρριψαν την επιστολή του Υπουργού Παιδείας

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις απέρριψαν την επιστολή του Υπουργού Παιδείας

• Προχωρούν σε μέτρα και χαρακτηρίζουν την επιστολή του υπουργού προκλητικά απαράδεκτη

 

Γράφει: Δήμητρα Νικολάου*

Η επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, η οποία στάλθηκε χθες αργά το βράδυ, «συνολικά από την αρχή μέχρι το τέλος δεν είναι επιστολή η οποία προέρχεται από κάποιον ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους και πρόσθεσε ότι «κάποιος ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα, δεν ανατρέχει ούτε στις 2 Ιουλίου ούτε στις 4 Ιουλίου».

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η παιδεία ταλανίζεται και έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ συνήλθαν σήμερα το πρωί σε κοινή συνεδρία των Γραμματειών τους (φωτογραφία), μετά την αποστολή της γραπτής απάντησης του Υπουργείου Παιδείας στις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων που είχαν αποστείλει την περασμένη Παρασκευή.

Πορεύονται ενωμένοι για την προστασία του δημόσιου σχολείου

Οι Πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων έστειλαν το μήνυμα ότι πορεύονται ενωμένοι για την προστασία του δημόσιου σχολείου και ανακοίνωσαν, με δηλώσεις του στο τέλος της σημερινής κοινής τους συνεδρίας, ότι θέτουν σε ισχύ τα μέτρα τα οποία είχαν εξαγγείλει στις 23 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων, και η πορεία διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου από το παλιό ΓΣΠ προς το Προεδρικό, η οποία θα ξεκινήσει στις 19:00.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι το πρώτο μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή κοινή συνεδρία που είχαν οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι ότι "παραμένουμε ενωμένες, συντονισμένες σε όλα τα βήματα και αυτό θα διατηρηθεί μέχρι τέλους, στον πολύ κρίσιμο και σοβαρό αγώνα που προδιαγράφεται και σφραγίστηκε χθες με την επιστολή, την απαντητική, που πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας».

Τοις φρονίμοις ολίγα...

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «τοις φρονίμοις ολίγα».

«Η απαντητική επιστολή δυστυχώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι οι στιγμές είναι πάρα πολύ κρίσιμες και επιβάλλεται αυτή την στιγμή ο καθένας πραγματικά να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του είπε ότι η απαντητική επιστολή, δυστυχώς, «κρίνεται απαράδεκτη και αυτό καθιστά την όποια προσπάθεια εκ μέρους μας για διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας και το Υπουργείο γενικά, δυστυχώς, πρακτικά αδύνατη».

Ερωτηθείς αν διακόπτουν το διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι θεωρούν ότι ο κύκλος ο οποίος έχει ανοίξει μετά τις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν και ένα δικό τους αίτημα και επιτακτική ανάγκη να ανοίξει, λοιπόν,  ένας κύκλος διαλόγου ο οποίος δεν είχε γίνει προηγουμένως.

«Αυτός ο κύκλος θεωρούμε ότι με την απαντητική επιστολή του Υπουργού Παιδείας στην ουσία φτάνει σε ένα σημείο που πλέον δεν υπάρχει διέξοδος. Συνεπώς, αυτή την στιγμή πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του πλέον και νομίζω ότι αυτό είναι μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες», πρόσθεσε.

Η λέξη “διάλογος” σημαίνει πολλά πράγματα...

Σε ερώτηση ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι επειδή η λέξη διάλογος σημαίνει πολλά πράγματα, «εμείς τουλάχιστον όλο αυτό το διάστημα εκείνο που είδαμε ήταν ένα σκοτεινό μονόλογο και νομίζω στην ερώτηση το τι έπεται, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με αποφάσεις τους τον Ιούλιο, έχουμε αποφασίσει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία από σήμερα αρχίζουμε την υλοποίηση τους».

«Και νομίζω αυτό δε χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη επεξήγηση. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ότι στις 28 του μηνός είχαμε προετοιμάσει μια εκδήλωση, η οποία είχε παγώσει στην ουσία, αυτή την στιγμή ξεπαγώνει και αρχίζουμε να εργαζόμαστε για το δικό μας πλέον αγώνα, κοινό αγώνα, τον οποίο ενωμένοι θα δώσουμε μέχρι τέλους, μαζί με τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Μαζί με πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος ήδη εκδηλώνει ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και πιστεύουμε και με πάρα πολύ κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι η πρωτοφανής αυτή κρίση στην παιδεία αυτή τον δεκαετιών θα οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα το δημόσιο σχολείο και αυτό δε θα το επιτρέψουμε», συμπλήρωσε.    

Τα μέτρα ενεργοποιούνται

Απαντώντας σε ερώτηση αν το Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Φυλακτού είπε ότι τα μέτρα ενεργοποιούνται όπως έχουν πει.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι στην ώρα τους θα ανακοινώνουμε εκείνα που κρίνουμε ότι χρειάζεται να ανακοινώσουμε. Δεν έχει αποσυρθεί τίποτε από αυτά που έχουμε αποφασίσει. Αυτό είναι το σημαντικό», σημείωσε.

Σε παρατήρηση αν είναι η κλιμακωτή η λήψη των μέτρων, ο κ. Φυλακτού είπε ότι είναι θέμα το οποίο θα ανακοινώσουν στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι έχουν επίγνωση της κατάστασης, με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα θα πορευτούμε.

Κληθείς να σχολιάσει την σημερινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται.

«Αυτή την στιγμή η Παιδεία ταλανίζεται. Έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα και νομίζω, ότι οτιδήποτε άλλο γίνεται αυτή την στιγμή αποπροσανατολίζει από αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιλαμβάνεστε ότι αφορά όχι τους εκπαιδευτικούς μόνο, αλλά το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς να απαριθμήσει ποια είναι τα κυριότερα σημεία που υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες, ο κ. Σωκράτους είπε ότι δυστυχώς, είναι μια επιστολή η οποία συνολικά από την αρχή μέχρι το τέλος δεν είναι επιστολή η οποία προέρχεται από κάποιον ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα.

«Κάποιος ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα, δεν ανατρέχει ούτε στις 2 Ιουλίου ούτε στις 4 Ιουλίου. Αυτά τα είπαμε και τα εξηγήσαμε. Είναι ξεκάθαρο και όλος ο κόσμος το γνωρίζει πλέον ότι πραγματικά διάλογος δεν έγινε. Άρα, λοιπόν κάποιος που θέλει να λύσει το πρόβλημα δεν ανατρέχει ούτε στις 2 ούτε στις 4 Ιουλίου όπως έκανε ο Υπουργός, όπως, επίσης, και πολλές άλλες αναφορές για το τι είναι εξορθολογισμός, πως εννοεί ο καθένας τον εξορθολογισμό, όπως και τις αποφάσεις στο Προεδρικό και τελικά τι αποφάσεις λήφθηκαν εκεί που στο δικό μας το μυαλό ήταν ξεκάθαρες. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα. Νομίζω να το αφήσουμε εδώ», συμπλήρωσε.

Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι σε όλες αυτές τις σελίδες δεν υπάρχει ίχνος διαλλακτικότητας από την πλευρά του Υπουργείου.

Προκλητικά απαράδεκτη η επιστολή του Υπ. Παιδείας

Στο μεταξύ, "προκλητικά απαράδεκτη" είναι η απαντητική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας στις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αναφέρουν, στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ.

«Δυστυχώς, η επιστολή αυτή δεν αφήνει οποιοδήποτε περιθώριο συνεννόησης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Χαμπιαούρη, ο οποίος εμμένει δογματικά στις αρχικές του θέσεις. Είναι αδιανόητο να απορρίπτονται όλες οι εναλλακτικές εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Εισηγήσεις, που προτάθηκαν ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που αποφάσισε μονομερώς το Υπουργικό Συμβούλιο», προσθέτουν.

Αναφέρουν, παράλληλα, ότι απογοητευτική είναι και η επιμονή του κ. Χαμπιαούρη να παρερμηνεύει, μεταξύ άλλων, την κοινή απόφαση της συνάντησης του Προεδρικού, της 27ης Ιουλίου 2018 και τις παραινέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσεων, που θα διασφαλίσουν την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σημειώνουν ότι με δεδομένο το αδιέξοδο, που επισφραγίζεται από την απαντητική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν έχουν άλλη επιλογή από την ενεργοποίηση των αποφάσεων, που είχαν από κοινού ληφθεί, στις 23 Ιουλίου 2018.

«Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή πρωτοφανής κρίση στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Θα ξεπεραστεί μόνο εάν αποκατασταθούν οι θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Ο καθένας με ειλικρίνεια, συνέπεια, υπευθυνότητα ας αναλάβει, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, τις ευθύνες που του αναλογούν», συμπληρώνουν.

Αναφέρουν, τέλος, ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσισαν ότι για τις επόμενες μέρες δεν χρειάζεται να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε δημόσιες τοποθετήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος, εκτός αν προκύψουν σημαντικές εξελίξεις και ως εκ τούτου, δεν θα γίνονται ραδιοφωνικές. τηλεοπτικές ή άλλες παρεμβάσεις από τις ηγεσίες τους.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top