Menu
Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το Γε…

• Παραμένει όμως πιστός σ...

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν τις εισφορές στο ΓεΣΥ

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν…

• Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του π...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα κατασκευασμένο στην Ουάσινγκτον με έναν κατασκευασμένο πρόεδρο”...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βεν…

• Δηλώσεις του Κουβανού υ...

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Prev Next

Έλαμψαν δια της απουσίας τους από το μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης Σωτήρη Α. Κωνσταντίνου...

Έλαμψαν δια της απουσίας τους από το μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης Σωτήρη Α. Κωνσταντίνου...

* Του υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, παρότι είχαν προσκληθεί!

 

Προϊσταμένου του μητροπολίτη Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τελέστηκε σήμερα το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης, Καταδρομέα Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, στον Άγιο Δομέτιο. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπογράμμισε πως το όνομα του ήρωα καταδρομέα κουβαλά την πικρή ιστορία της πατρίδας μας. Κουβαλά τη βαριά σκιά της προδοσίας και το βαρύ χρέος της δικαίωσης.

Από το μνημόσυνο, το οποίο οργάνωσαν η οικογένεια του ήρωα, τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Σ.Κ ΕΔΕΚ και το σωματείο ΕΑΣ Αγίου Δομετίου, έλαμψαν δια της απουσίας του τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και το ΓΕΕΦ! Κι αυτό παρόλο ότι στάλθηκε και στους δύο πρόσκληση από τους οργανωτές. Μάλιστα, το θλιβερό αυτό συμβάν καταγγέλθηκε μέσα στην εκκλησία -διαρκούσης της τελετής- από την οικογένεια του ήρωα. Σύντομο ευχαριστήριο λόγο προς τους οργανωτές και παριστάμενους στο μνημόσυνο απηύθυνε ο αδελφός του ήρωα, Δώρος Κωνσταντίνου. Στο τέλος της τελετής έγινε κατάθεση στεφάνων.

Αναφερόμενο στον τιμώμενο ήρωα, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε πως “ο Σωτήρης Κωνσταντίνου, γιος του Αδάμου και της Μάρθας, δεν γεννήθηκε για να γίνει ήρωας. Ήταν ένα νέο παιδί που είχε όνειρα, που ήθελε να ζήσει τη ζωή του με τους αγαπημένους του και να κτίσει το μέλλον του στον τόπο που γεννήθηκε” και πρόσθεσε: “Ο Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου δεν ήθελε να γίνει ήρωας, δεν έτυχε να γίνει ήρωας. Επέλεξε να γίνει ήρωας. Και αυτό είναι το μεγαλείο της θυσίας του”, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε για τον Αηδεμετίτη Ήρωα καταδρομέα: “Οι γονείς του τον μεγάλωσαν με λιγοστά μέσα, όμως με πολλή προσοχή και αγάπη. Στο μικρό τους σπιτικό τον γαλούχησαν με τα μεγαλύτερα ιδανικά που γέννησε η ανθρωπότητα: την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Αυτές τις αξίες και αυτά τα ιδανικά, τα οποία διδάχθηκε από την οικογένεια του αλλά και από το προοδευτικό σωματείο του ΕΑΣ Αγ. Δομετίου, τα σφράγισε με το ίδιο του το αίμα ο Σωτήρης. Τα υπέγραψε με την ίδια του τη ζωή. 

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες το όνομα του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου αντί να είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στο πάνθεο των ηρώων, ήταν θαμμένο στον κατάλογο των πραξικοπηματιών. Αντί να είναι κεφάλαιο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, ήταν περασμένο ως άλλο ένα όνομα ανάμεσα σε αυτά που επιτέθηκαν στη Δημοκρατία. Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να αποκατασταθεί η μνήμη του Σωτήρη. Έπρεπε να ανέβουν ένα ολόκληρο γολγοθά οι γονείς του για να τον δικαιώσουν μετά θάνατο. Για να αναγνωριστεί επίσημα ότι ο Σωτήρης εκτελέστηκε πισώπλατα και άνανδρα από τους πραξικοπηματίες επειδή αρνήθηκε να συμμετέχει στην προδοσία.  Όπως απέδειξε η έρευνα, ο Σωτήρης μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε με όπλα που τότε μόνο οι αξιωματικοί των ΛΟΚ που πρωταγωνίστησαν στο πραξικόπημα κατείχαν. Ο Σωτήρης, αρνήθηκε να εκτελέσει τις εντολές τους και γι’ αυτό το λόγο τον δολοφόνησαν. Χρόνια μετά, η Πολιτεία απολογήθηκε επίσημα γιατί το όνομα του αντί να βρίσκεται ανάμεσα στους ήρωες, βρισκόταν ανάμεσα σε αυτούς που στράφηκαν ενάντια στη Δημοκρατία και τη νομιμότητα˙ ενάντια στην Κύπρο.

Η δικαίωση έστω και αργά, ήρθε για τον Σωτήρη και την οικογένεια του. Η κάθαρση όμως, γι’ αυτή την οικογένεια και χιλιάδες άλλες που έζησαν εκείνες τις μέρες το φασισμό, το θάνατο και το ξεριζωμό δεν ήρθε ακόμα. Γιατί κανένας δεν απολογήθηκε στην οικογένεια του Σωτήρη για την εν ψυχρώ δολοφονία του. Γιατί κανένας από όσους σχεδίασαν και εκτέλεσαν αυτό το έγκλημα, ούτε από τους εντός, ούτε από τους εκτός Κύπρου, δεν απολογήθηκε στον κυπριακό λαό και δεν τιμωρήθηκε. Κυρίως όμως, γιατί η πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή με τις χιλιάδες του τουρκικού στρατού και των εποίκων να απειλούν το μέλλον του κυπριακού λαού”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top