Menu
Μάχες στο Αφρίν για το μοίρασμα της λείας

Μάχες στο Αφρίν για το μοίρασμα της…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης...

Αμετροέπεια και σύγχυση

Αμετροέπεια και σύγχυση

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πολυτεχνείο:  Οι «μέσα» και οι «έξω»

Πολυτεχνείο: Οι «μέσα» και οι «έξω…

• Μια... εδιαφέρουσα έρευ...

Το δικό μου “μνημόσυνο” στον Κυριάκο Μάτση...(*)

Το δικό μου “μνημόσυνο” στον Κυριάκ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Συμβαίνει στην Ελλάδα: Σύμβαση εμπιστευτικότητας εργαζόμενου...

Συμβαίνει στην Ελλάδα: Σύμβαση εμπι…

• Άλλο ένα «φρούτο» εργοδ...

Καταπέλτης η έκθεση ΟΗΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Καταπέλτης η έκθεση ΟΗΕ για τις ιδι…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Οι εύφλεκτες ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι εύφλεκτες ελληνοτουρκικές σχέσει…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Χρέος μας να στηρίξουμε τα ασυνόδευτα παιδιά & να αντιταχθούμε στον ρατσισμό

Χρέος μας να στηρίξουμε τα ασυνόδευ…

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτη...

Η μεγάλη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ

Η μεγάλη αντεπίθεση του Κόκκινου Στ…

• Ξεκίνησε σαν σήμερα, πρ...

Ναζιτσολιά Παππά, οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά!

Ναζιτσολιά Παππά, οι φαντάροι είναι…

Γράφουν: Παναγιώτης Θεοδω...

Prev Next

Έλαμψαν δια της απουσίας τους από το μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης Σωτήρη Α. Κωνσταντίνου...

Έλαμψαν δια της απουσίας τους από το μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης Σωτήρη Α. Κωνσταντίνου...

* Του υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, παρότι είχαν προσκληθεί!

 

Προϊσταμένου του μητροπολίτη Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, τελέστηκε σήμερα το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης, Καταδρομέα Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, στον Άγιο Δομέτιο. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπογράμμισε πως το όνομα του ήρωα καταδρομέα κουβαλά την πικρή ιστορία της πατρίδας μας. Κουβαλά τη βαριά σκιά της προδοσίας και το βαρύ χρέος της δικαίωσης.

Από το μνημόσυνο, το οποίο οργάνωσαν η οικογένεια του ήρωα, τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Σ.Κ ΕΔΕΚ και το σωματείο ΕΑΣ Αγίου Δομετίου, έλαμψαν δια της απουσίας του τόσο το υπουργείο Άμυνας όσο και το ΓΕΕΦ! Κι αυτό παρόλο ότι στάλθηκε και στους δύο πρόσκληση από τους οργανωτές. Μάλιστα, το θλιβερό αυτό συμβάν καταγγέλθηκε μέσα στην εκκλησία -διαρκούσης της τελετής- από την οικογένεια του ήρωα. Σύντομο ευχαριστήριο λόγο προς τους οργανωτές και παριστάμενους στο μνημόσυνο απηύθυνε ο αδελφός του ήρωα, Δώρος Κωνσταντίνου. Στο τέλος της τελετής έγινε κατάθεση στεφάνων.

Αναφερόμενο στον τιμώμενο ήρωα, ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε πως “ο Σωτήρης Κωνσταντίνου, γιος του Αδάμου και της Μάρθας, δεν γεννήθηκε για να γίνει ήρωας. Ήταν ένα νέο παιδί που είχε όνειρα, που ήθελε να ζήσει τη ζωή του με τους αγαπημένους του και να κτίσει το μέλλον του στον τόπο που γεννήθηκε” και πρόσθεσε: “Ο Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου δεν ήθελε να γίνει ήρωας, δεν έτυχε να γίνει ήρωας. Επέλεξε να γίνει ήρωας. Και αυτό είναι το μεγαλείο της θυσίας του”, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε για τον Αηδεμετίτη Ήρωα καταδρομέα: “Οι γονείς του τον μεγάλωσαν με λιγοστά μέσα, όμως με πολλή προσοχή και αγάπη. Στο μικρό τους σπιτικό τον γαλούχησαν με τα μεγαλύτερα ιδανικά που γέννησε η ανθρωπότητα: την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Αυτές τις αξίες και αυτά τα ιδανικά, τα οποία διδάχθηκε από την οικογένεια του αλλά και από το προοδευτικό σωματείο του ΕΑΣ Αγ. Δομετίου, τα σφράγισε με το ίδιο του το αίμα ο Σωτήρης. Τα υπέγραψε με την ίδια του τη ζωή. 

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες το όνομα του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου αντί να είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στο πάνθεο των ηρώων, ήταν θαμμένο στον κατάλογο των πραξικοπηματιών. Αντί να είναι κεφάλαιο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, ήταν περασμένο ως άλλο ένα όνομα ανάμεσα σε αυτά που επιτέθηκαν στη Δημοκρατία. Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να αποκατασταθεί η μνήμη του Σωτήρη. Έπρεπε να ανέβουν ένα ολόκληρο γολγοθά οι γονείς του για να τον δικαιώσουν μετά θάνατο. Για να αναγνωριστεί επίσημα ότι ο Σωτήρης εκτελέστηκε πισώπλατα και άνανδρα από τους πραξικοπηματίες επειδή αρνήθηκε να συμμετέχει στην προδοσία.  Όπως απέδειξε η έρευνα, ο Σωτήρης μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε με όπλα που τότε μόνο οι αξιωματικοί των ΛΟΚ που πρωταγωνίστησαν στο πραξικόπημα κατείχαν. Ο Σωτήρης, αρνήθηκε να εκτελέσει τις εντολές τους και γι’ αυτό το λόγο τον δολοφόνησαν. Χρόνια μετά, η Πολιτεία απολογήθηκε επίσημα γιατί το όνομα του αντί να βρίσκεται ανάμεσα στους ήρωες, βρισκόταν ανάμεσα σε αυτούς που στράφηκαν ενάντια στη Δημοκρατία και τη νομιμότητα˙ ενάντια στην Κύπρο.

Η δικαίωση έστω και αργά, ήρθε για τον Σωτήρη και την οικογένεια του. Η κάθαρση όμως, γι’ αυτή την οικογένεια και χιλιάδες άλλες που έζησαν εκείνες τις μέρες το φασισμό, το θάνατο και το ξεριζωμό δεν ήρθε ακόμα. Γιατί κανένας δεν απολογήθηκε στην οικογένεια του Σωτήρη για την εν ψυχρώ δολοφονία του. Γιατί κανένας από όσους σχεδίασαν και εκτέλεσαν αυτό το έγκλημα, ούτε από τους εντός, ούτε από τους εκτός Κύπρου, δεν απολογήθηκε στον κυπριακό λαό και δεν τιμωρήθηκε. Κυρίως όμως, γιατί η πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή με τις χιλιάδες του τουρκικού στρατού και των εποίκων να απειλούν το μέλλον του κυπριακού λαού”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top