Menu
Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

Φορέστε το, αλλά... μην το φάτε!

• 13 σύνολα φτιαγμένα από...

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκέντρωσης

Νεοναζί φύλακες σε …στρατόπεδα συγκ…

Ακούγεται εξωπραγματικό! ...

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από Ν. Κορέα “δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”

Η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτ…

• Δήλωση Τραμπ ενόψει της...

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - Η ορολογία της ντροπής

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια - …

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις νέες πολιτικές

Η κλιματική αλλαγή θα καθορίσει τις…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις…»

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμου…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνισμούς και παζάρια ο ενεργειακός πλούτος

ΝΑ Μεσόγειος: Καταλύτης σε ανταγωνι…

• Επανέρχονται τα σενάρια...

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά

Άλλος ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτ…

• Χθες Παρασκευή, ενώ άλλ...

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες και παραιτήσεις οι Μέι και Κόρμπιν

Βρετανία: Αντιμέτωποι με ανταρσίες …

• Επιστολή - προειδοποίησ...

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Η μισή Ελλάδα χρωστά στην εφορία

Πάνω από τέσσερα εκατομμύ...

Prev Next

Βουλή των Αντιπροσώπων: Διαφαινόμενη πλειοψηφία για την 56η έδρα

Βουλή των Αντιπροσώπων: Διαφαινόμενη πλειοψηφία για την 56η έδρα

* Ενόψει έκτακτης Ολομέλειας της Τετάρτης

 

Γράφει: Θάλεια Νεοφύτου*

Πλειοψηφία φαίνεται να διαμορφώνεται υπέρ της ψήφισης πρότασης νόμου από τη Βουλή για διευθέτηση του θέματος της 56ης έδρας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από το σημερινή συζήτησή του θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Η πρόταση οδηγείται προς ψήφιση σε έκτακτη Ολομέλεια την Τετάρτη. Ωστόσο με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, μαζί με την πρόταση νόμου θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του άρθρου 61 του Συντάγματος. Όμως ελλείψει πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος από την Κυβέρνηση, ο νόμος σε περίπτωση που ψηφιστεί από την Βουλή, κινδυνεύει να θεωρηθεί αντισυνταγματικός και να αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εναντίον της πρότασης τοποθετείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός αλλά και η Συμμαχία Πολιτών, με βάση τις τοποθετήσεις που έγιναν εντός της Επιτροπής.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Σιζόπουλος εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Μιχάλης Γιωργάλλας εκ μέρους της Αλληλεγγύης και Γιώργος Περδίκης εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης Μιχάλης Γιωργάλλας εξήγησε στην Επιτροπή ότι η πρόταση νόμου αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου και προνοεί ότι σε περίπτωση που ένας εκλεγμένος Βουλευτής δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του για οποιαδήποτε λόγο τότε αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος εντός 45 ημερών.  

Συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης

Στην Επιτροπή συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος ανέφερε ότι η Βουλή προχωρεί με κοινοβουλευτικές ενέργειες επειδή η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε τις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα και δεν έφερε πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος. Διερωτήθηκε επίσης για τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί εξεύρεσης συναινέσεων στη Βουλή, όταν όπως είπε για αυτό το θεσμικό ζήτημα δεν μπορεί να βρεθεί συναίνεση. Ανέφερε επίσης ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές αν θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για το θέμα.

Εξάλλου σε ανάρτησή του στο twitter μετά το πέρας της Επιτροπής, ο κ. Συλλούρης ανέφερε «θέλω να πιστεύω πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα συμβάλει με κανένα τρόπο στη διαιώνιση του θεσμικού προβλήματος που προέκυψε με την έδρα της Βουλής» και ότι οι εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα δεν πρέπει να εφαρμόζονται επιλεκτικά.

Διαφωνεί ο ΔΗΣΥ

Εκφράζοντας την θέση του ΔΗΣΥ επί του θέματος ο βουλευτής Νίκος Νουρής ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου το κόμμα διαφωνεί, παραμένοντας σταθερό στην άποψή του για σεβασμό των αποφάσεων των δικαστικών αρχών. Ο προτεινόμενος νόμος, όπως εκτίμησε, προσκρούει στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που για τον ΔΗΣΥ, είναι δεσμευτική, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της μη αναδρομικότητας των νόμων και παραγνωρίζει ότι σήμερα δεν υφίσταται κενό, αφού η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο νόμο και αποτέλεσμα, κατά το εκλογοδικείο δίνουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Όπως είπε, ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι δεν νομιμοποιείται η Βουλή των Αντιπροσώπων να ασκήσει την εξουσία της στη βάση των προνοιών του άρθρου 61 του Συντάγματος.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι το κόμμα στη ψηφοφορία της Τετάρτης θα στηρίξει την πρόταση νόμου στη βάση της πάγιας θέσης αρχών του ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα. Εξέφρασε τη λύπη του που η Βουλή συνεχίζει να συζητά αυτό το θέμα στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχει μια λύση στο πνεύμα της συναίνεσης. Έκανε επίσης λόγο για μεθοδεύσεις εκ μέρους του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση αυτού που έχει γνωματεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας για το θέματα της 56ης έδρας. Όπως είπε, την στάση του ΔΗΣΥ στο Κοινοβούλιο θα την αξιοποιήσει ο Πρόεδρος για να αφήσει το Κοινοβούλιο με 55 έδρες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι θα έπρεπε η Κυβέρνηση και ο Έφορος εκλογής να διορθώσουν αυτό το συνταγματικό κενό, δίνοντας την έδρα στο συγκεκριμένο άτομο, αφού το εκλογικό σώμα έδωσε την εντολή στο συγκεκριμένο κόμμα να εκπροσωπείται από συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών. Θα αναμέναμε, είπε από την Κυβέρνηση να καλύψει το κενό χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι εφόσον δεν μπορεί να το θέμα να επιλυθεί σε πνεύμα συναίνεσης, η Βουλή θα προχωρήσει με πρότασης νόμου, η οποία ανεξάρτητα αν ψηφιστεί ή θα έχει οποιαδήποτε εφαρμογή θα θέσει την ευθύνη για το θέμα, αποκλειστικά στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί ο ΥΠΕΣ να λέει ότι η σωστή λύση είναι η διεξαγωγή εκλογών και να μην προχωρεί σε εκλογές.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι αν και η Κυβέρνηση φέρει ευθύνες για την απραξία της εκτελεστικής εξουσίας, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι δεσμευτική και είναι θεσμικά προκλητικό το Κοινοβούλιο την αγνοήσει ενσυνείδητα. Εκφράζοντας την άποψη ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, είπε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να ψηφίσει τροποποίηση του Συντάγματος, με τρόπο που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και να μην γίνεται φωτογραφική επίλυση του προβλήματος. 

*ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top