Menu
Οι ευαισθησίες των δωρεών

Οι ευαισθησίες των δωρεών

• Η σχέση ανάμεσα στους μ...

Η δράση μας στην επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας & Έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου

Η δράση μας στην επιτροπή Ενέργειας…

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτη...

Λένιν

Λένιν

• Γεννήθηκε σαν σήμερα, σ...

Δεκαπέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Δεκαπέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμ…

  Γράφει: Ανδρέας Θεοφάν...

“Μη βιώσιμη” για τις φαρμακοβιομηχανίες η θεραπεία “μια κι έξω”!!!

“Μη βιώσιμη” για τις φαρμακοβιομηχα…

• Οι νέες γονιδιακές θερα...

Ανεπανόρθωτη ζημιά από την έλλειψη ενότητας

Ανεπανόρθωτη ζημιά από την έλλειψη …

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Αποφασιστικό πλήγμα

Αποφασιστικό πλήγμα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Α...

Παναγία των Παρισίων: Φιλότεχνοι «δωρητές» με... θεϊκές φοροαπαλλαγές!

Παναγία των Παρισίων: Φιλότεχνοι «δ…

• Αποκαλυπτικό άρθρο της ...

Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας

Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης στο λα…

• Πραγματοποιήθηκε από το...

Ο Ακιντζί  καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να πει ποια είναι τα ζωτικής σημασίας θέματα

Ο Ακιντζί καλεί τον πρόεδρο Αναστα…

• Και δηλώνει ότι αναμένε...

Prev Next

Τις βασικές προτεραιότητες και διεκδικήσεις της, έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΠΕΟ

Τις βασικές προτεραιότητες και διεκδικήσεις της, έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΠΕΟ

Τις βασικές προτεραιότητες και διεκδικήσεις της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), ανέλυσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γενικός της Γραμματέας Πάμπης Κυρίτσης και αντιπροσωπεία, σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, που κράτησε δύο σχεδόν ώρες.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο ΓΓ της ΠΕΟ δήλωσε πως «είχαμε ως Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ μια καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με αντικείμενο τις βασικές προτεραιότητες που έχει σήμερα το κίνημα των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις μας».

Όπως είπε ο κ. Κυρίτσης, «δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να κατοχυρωθεί η υποχρέωση των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και να σταματήσει η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, η οποία δυστυχώς επιταχύνεται σοβαρά».

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι απότοκο «της ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της κρίσης, της ανεργίας και της κατάστασης που έχει βρεθεί η κυπριακή οικονομία».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ, είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξηγήσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η οικονομική κρίση μπορεί να πέρασε με την έννοια ότι δημιουργούνται ρυθμοί ανάπτυξης αλλά η κοινωνική ανισότητα παραμένει και διευρύνεται, όπως διευρύνεται και μεγαλώνει η δυσανάλογη εξέλιξη των εισοδημάτων από εργασία και των εισοδημάτων από κέρδη».

Σημείωσε ότι «το κράτος έχει υποχρέωση να παρέμβει και να συνεισφέρει ώστε η ισορροπία να επανέλθει και να υπάρξει πορεία για σμίκρυνση αυτού του χάσματος και όχι περαιτέρω διεύρυνσή του».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «δώσαμε επίσης έμφαση στην ανάγκη να καθοριστεί μηχανισμός που να καλύπτει και τους εργαζόμενους εκείνους που δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις τουλάχιστον όσον αφορά τον μισθό τους και τα δικαιώματά τους σε υπερωριακό επίδομα, 13ο μισθό, Ταμείο Προνοίας» και άλλα συναφή.

Ανέφερε ότι αναπτύξαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ανάγκη η συζήτηση για τα Ταμεία Προνοίας να γίνει στη βάση ενός σωστού κοινωνικού διαλόγου και όχι πίσω από κλειστές πόρτες, όπως γίνεται τώρα και χωρίς να έχουμε εμείς ενημέρωση, αλλά, ακούμε τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει ο Υπουργός Οικονομικών.

Ειδικά για τα Ταμεία Προνοίας ο κ. Κυρίτσης, κατέστησε σαφές ότι ως ΠΕΟ, «δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να ισοπεδωθεί με τις ιδιωτικές ασφάλειες και να μπουν στην ίδια μοίρα».

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «μιλήσαμε για την ανάγκη το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να στηριχθεί, να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό» και εξέφρασαν τη θέση ότι «η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με το χρέος του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ εξέφρασε ικανοποίηση «για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τις απόψεις μας με πολλή προσοχή, δεν συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά, δέχθηκε ότι για αυτά τα σοβαρά ζητήματα πρέπει να υπάρξει διάλογος και ότι οι ανησυχίες και οι αγωνίες του κινήματος των εργαζομένων είναι λογικές και βάσιμες».

«Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πράγμα το οποίο, για εμάς ασφαλώς, είναι θετικό», συνέχισε ο κ. Κυρίτσης.

Είπε ότι η ΠΕΟ, σε συνεργασία και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, «αυτά τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα τα προωθήσει με όλες τις δυνάμεις».

«Θεωρούμε ότι είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση κατά την οποία η ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας δεν πρέπει να είναι μόνο για τους λίγους αλλά πρώτα και κύρια να επαναφέρει δικαιώματα που έχουν χαθεί για τους πολλούς», δήλωσε, τέλος ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Επιστολή στον πρόεδρο 

Η ΠΕΟ σε επιστολή που δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραματική αύξηση στα εργατικά ατυχήματα και μόλις πριν μερικές μέρες μια νέα εργαζόμενη, έχασε τη ζωή της εν ώρα εργασίας». 

Προσθέτει πως «είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται και σ’ αυτό τον τομέα από τους εργοδότες για να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των εργοδοτουμένων τους».

Επίσης, συνεχίζει η ΠΕΟ, «οι εφαρμοστικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας παρουσιάζουν ελλείψεις και προβλήματα με αποτέλεσμα να έχουμε πισωγύρισμα στα θέματα ασφάλειας και υγείας σε βάρος της ζωής και της αρτιμέλειας των εργαζομένων».

Η ΠΕΟ ζητά «να εντατικοποιηθούν και πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας» και αναφέρει ότι «χρειάζεται να καταστεί νομικά δεσμευτική η υποχρέωση των εργοδοτών να καταρτίζουν όλους τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους στα θέματα ασφάλειας και υγείας.

Αξιώνει, επίσης, «όπως προωθηθεί η υλοποίηση της απόφασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για διοικητικά πρόστιμα στο Νόμο για την ασφάλεια και υγεία, ενώ παράλληλα χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για την Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη».

ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top