Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

91 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ - ΑΚΕΛ

91 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ - ΑΚΕΛ

Ενενήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, από το οποίο έλαβε την σκυτάλη το ΑΚΕΛ. Με αφορμή την επέτειο αυτή, το ΑΚΕΛ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα πάρα κάτω:

«Η 15η Αυγούστου είναι η επέτειος της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου του οποίου το ΑΚΕΛ είναι η συνέχεια. 91 χρόνια πριν, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου του 1926, έτσι που να μην κινήσουν την προσοχή των Άγγλων αποικιοκρατών, καμιά εικοσαριά πρωτοπόροι κομμουνιστές, πραγματοποιήσαν σε ένα μικρό σπίτι στη Λεμεσό το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου.

Τα μηνύματα και τα οράματα της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, της οποίας φέτος γιορτάζουμε τα εκατό χρόνια, έφτασαν και στην Κύπρο με αποτέλεσμα τη δημιουργία και λειτουργία κομμουνιστικών πυρήνων από τις αρχές της δεκαετίας του 20’. Αυτοί οι πυρήνες αποτέλεσαν την μαγιά, την οποία οι ιδρυτές του ΚΚΚ μετέτρεψαν σε θεμέλια μιας πορείας πέραν των 9 δεκαετιών. Τέθηκαν έτσι οι βάσεις για να μπει στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας ο ίδιος ο λαός.

Μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, οι πρώτοι Κύπριοι κομμουνιστές λειτούργησαν ως φάρος μέσα στο σκοτάδι της αμάθειας, των προκαταλήψεων και του σκοταδισμού. Σε αυτά τα 91 χρόνια ζωής, το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ έδωσε σάρκα και οστά στους οραματισμούς και τις προσδοκίες των πρώτων κομμουνιστών. Οι αγώνες και οι θυσίες του κόμματος της Κυπριακής εργατικής τάξης άφησαν ανεξίτηλη  τη σφραγίδα τους σε κάθε πολιτική, κοινωνική και εργατική κατάκτηση στον τόπο μας. Αυτή η πορεία, σημαδεύτηκε από διώξεις, κατατρεγμούς, ακόμη και πολιτικές δολοφονίες. Το Κόμμα βρέθηκε δυο φορές στην παρανομία, ενώ έγινε στόχος ντόπιων και ξένων συμφερόντων.

Παρόλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το ΑΚΕΛ διάδοχος του ΚΚΚ, υπήρξε πρωταγωνιστική δύναμη στους αγώνες του λαού μας και εξελίχθηκε σ’ ένα κομμουνιστικό κόμμα μαζικό, διεκδικητικό και υπεύθυνο. Ένα Κόμμα του οποίου η μεγάλη προσφορά προς την Κύπρο, τους εργαζόμενους και το λαό μας καθολικά αναγνωρίζεται. Το ΑΚΕΛ εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί ως μια μεγάλη, σοβαρή εθνική πολιτική και κοινωνική δύναμη που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πατρίδας μας και της προοπτικής των εργαζομένων.

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, το ΑΚΕΛ αποτίνει φόρο τιμής στις χιλιάδες των λαϊκών αγωνιστών που με τις θυσίες, τους αγώνες και το αίμα τους δημιούργησαν καλύτερες συνθήκες ζωής για τον απλό άνθρωπο και έφτιαξαν το μεγάλο οικοδόμημα του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος.

Εκφράζουμε, τέλος, τις ευχαριστίες μας στον κυπριακό λαό για την έμπρακτη στήριξη, την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει. Ο λαός είναι ο ζωοδότης του ΑΚΕΛ και το ΑΚΕΛ υπάρχει για να τον υπηρετεί. Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή.»

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top