Menu
Αδήρητη ανάγκη για αποτελεσματική ηγεσία

Αδήρητη ανάγκη για αποτελεσματική η…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Κουτσούμπας: Ο ιός θα γιατρευτεί, το σάπιο σύστημα που υπηρετείτε δεν γιατρεύεται!

Κουτσούμπας: Ο ιός θα γιατρευτεί, τ…

• Η ομιλία του Γ.Γ. της Κ...

Προτεραιότητες…

Προτεραιότητες…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Περί λύσης δύο κρατών

Περί λύσης δύο κρατών

Γράφει: Γιαννάκη Λ. Ομήρο...

Ελληνική κυβέρνηση: «Προετοιμασία εδάφους» μπροστά στη διεύρυνση της ατζέντας

Ελληνική κυβέρνηση: «Προετοιμασία ε…

Επαφές με τους ομολόγους ...

Κι άλλη... “Αμερικανική Δημοκρατία”!

Κι άλλη... “Αμερικανική Δημοκρατία”…

Αυτές είναι εικόνες από τ...

Η αποτυχία της ΕΕ και η μάταιη προσμονή του εμβολίου

Η αποτυχία της ΕΕ και η μάταιη προσ…

Γράφει: Γιώργος Γεωργίου*...

Ελληνοτουρκικά: Διερευνητικές - «επιστέγασμα» της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Διερευνητικές - «επ…

• ΝΑΤΟικός «ρεαλισμός» κα...

ΗΠΑ: Το ακροδεξιό πολιτικό σκουπίδι επανέφερε την Κούβα στα «κράτη-χορηγούς της τρομοκρατίας»

ΗΠΑ: Το ακροδεξιό πολιτικό σκουπίδι…

Μάλλον δεν θα μπορούσε να...

Έκαστος ότι εκπροσωπεί - Η Λουτ και οι άλλοι

Έκαστος ότι εκπροσωπεί - Η Λουτ και…

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Prev Next

Κοινή εκδήλωση για Πρωτομαγιά

Κοινή εκδήλωση για Πρωτομαγιά

* Από ΠΕΟ και τουρκοκυπριακές συντεχνίες, μέλη της ΠΣΟ

 

Με σύνθημα «Παλεύοντας για επανένωση και συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα» οι ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, Dev-is, KTAMS ,KTOS, KTOEOS, BES και KOOP-SEN, DAU-SEN οι οποίες είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, διοργανώνουν και φέτος εορταστική εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, στη νεκρή ζώνη απέναντι από το Λήδρα Πάλλας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σπίτι της Συνεργασίας, οι οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι της εκδήλωσης θα προηγηθούν προ-συγκεντρώσεις και πορείες προς το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η κοινή εκδήλωση. Στις ελεύθερες περιοχές η προσυγκέντρωση θα γίνει η ώρα 18:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και στα κατεχόμενα στην Πύλη Κερύνειας.

Σε Διακήρυξη του οι οργανώσεις σημειώνουν ότι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούν και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.

«Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό παράδειγμα και φάρος καθοδήγησης των αγώνων της παγκόσμιας εργατικής τάξης», αναφέρουν.

Φόρος τιμής στους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ε/κ και Τ/κ

«Αποδίδουμε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα από κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, το οκτάωρο, το δικαίωμα στην οργάνωση» προσθέτουν.

Σημειώνουν δε ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον πλανήτη να συνεχίζει να ταλανίζεται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς  για τον γεωστρατηγικό έλεγχο και τον έλεγχο των πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού να πυροδοτεί πολέμους, να προκαλεί στους λαούς πόνο και δυστυχία, εκατομμύρια θυμάτων και προσφύγων.

Παράλληλα, προσθέτουν, στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο διευρύνεται ραγδαία η οικονομική και κοινωνική ανισότητα και  έχουν κυριαρχήσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που οδηγούν τους λαούς στη φτώχεια και την ανεργία και ανοίγουν το δρόμο στο ρατσισμό και τις ακροδεξιές δυνάμεις.

Ε/κ και Τ/κ εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν επίσης ότι στην πατρίδα μας οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι οποίες επιβάλλονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στις δύο πλευρές.

Υποδεικνύουν παράλληλα ότι η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες της, αναδεικνύουν ακόμα πιο καθαρά τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων, αλλά και αναδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης των αγώνων και της αλληλεγγύης των εργαζομένων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και κατάργησης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Και τονίζουν ότι μέσα σ’ αυτές τις σκληρές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η λύση του Κυπριακού παραμένει προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη αλλά και πως για τους εργαζομένους της Κύπρου η Πρωτομαγιά αποτελεί μέρα επαναβεβαίωσης της προσήλωσης τους στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού.

Για το Κυπριακό

Οι οργανώσεις διακηρύττουν ότι παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής  ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή  περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε. 

Υποδεικνύουν την ίδια στιγμή πως οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη αυτής της λύσης, αναφέροντας ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων οι οποίες είναι σε εξέλιξη, οι οποίες πρέπει να στοχεύουν σε μια λύση αρχών που να υπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιονδήποτε  ξένων.

«Η στασιμότητα δεν λειτουργεί υπέρ της λύσης αλλά αντίθετα παγιώνει το στάτους κβο και ευνοεί τη διχοτόμηση» τονίζουν και καλούν τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και μακριά από σκοπιμότητες και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, να επικεντρωθούν συνολικά στα εναπομείναντα θέματα  με τρόπο δημιουργικό με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και τη θετική κατάληξη.

Καλούν ταυτόχρονα  τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου και ενωμένοι να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας  και απορρύθμισης της εργασίας, ενάντια  τις ιδιωτικοποιήσεις και  την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

«Μέσα από τον κοινό εορτασμό της 1ης του Μάη   στέλνουμε από την μια άκρη της Κύπρου ως την άλλη,  δυνατό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να συνεχίσουμε από κοινού τους αγώνες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι πρωτοπόροι μάρτυρες του Σικάγο» καταλήγει η Διακήρυξη.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top