Menu
Ηνωμένες Πολιτείες: Διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ηνωμένες Πολιτείες: Διαδηλώσεις παρ…

•  1600 στρατιώτες στην Ο...

Κύπρος: Ανησυχία πολιτών για την αύξηση του εγκλήματος

Κύπρος: Ανησυχία πολιτών για την αύ…

• Τι καταγράφεται σε έρευ...

Στις 9 Ιουνίου η έναρξη γ’ φάσης χαλάρωσης περιοριστικών μέτρων - λήξη 24/6

Στις 9 Ιουνίου η έναρξη γ’ φάσης χα…

• Σημερινή απόφαση του Υπ...

8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα...

8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα...

Γράφει: Δημήτρης Κούλαλης...

Ανταλλαγή απόψεων στην Τεχνική Επιτροπή για Υγεία, για άνοιγμα οδοφραγμάτων

Ανταλλαγή απόψεων στην Τεχνική Επιτ…

• Ενημέρωση από τον συμπρ...

Ελλάδα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξοπλίζει και ντύνει τις δυνάμεις καταστολής

Ελλάδα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξοπλ…

• «"Αγορά της εικοσαετίας...

Τι πρέπει να γνωριζουμε για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας στο ΓεΣΥ

Τι πρέπει να γνωριζουμε για την παρ…

• Απαντήσεις σε πιθανά ερ...

Κύπρος: Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, από 1,504 διαγνώσεις

Κύπρος: Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρο…

• Δεν προκύπτει κάποια δρ...

Αντικαθιστούν τους δημοσιογράφους με άβουλα … ρομπότ!

Αντικαθιστούν τους δημοσιογράφους μ…

• Εφιαλτικά σενάρια από τ...

Μάικλ Τζόρνταν: "Θλίβομαι βαθιά, πονάω αληθινά κι είμαι απλά εξοργισμένος"...

Μάικλ Τζόρνταν: "Θλίβομαι βαθι…

• Γραπτή δήλωση του θρύλο...

Prev Next

Κοινή εκδήλωση για Πρωτομαγιά

Κοινή εκδήλωση για Πρωτομαγιά

* Από ΠΕΟ και τουρκοκυπριακές συντεχνίες, μέλη της ΠΣΟ

 

Με σύνθημα «Παλεύοντας για επανένωση και συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα» οι ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, Dev-is, KTAMS ,KTOS, KTOEOS, BES και KOOP-SEN, DAU-SEN οι οποίες είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, διοργανώνουν και φέτος εορταστική εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, στη νεκρή ζώνη απέναντι από το Λήδρα Πάλλας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σπίτι της Συνεργασίας, οι οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι της εκδήλωσης θα προηγηθούν προ-συγκεντρώσεις και πορείες προς το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η κοινή εκδήλωση. Στις ελεύθερες περιοχές η προσυγκέντρωση θα γίνει η ώρα 18:00 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και στα κατεχόμενα στην Πύλη Κερύνειας.

Σε Διακήρυξη του οι οργανώσεις σημειώνουν ότι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούν και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.

«Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό παράδειγμα και φάρος καθοδήγησης των αγώνων της παγκόσμιας εργατικής τάξης», αναφέρουν.

Φόρος τιμής στους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ε/κ και Τ/κ

«Αποδίδουμε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα από κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, το οκτάωρο, το δικαίωμα στην οργάνωση» προσθέτουν.

Σημειώνουν δε ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον πλανήτη να συνεχίζει να ταλανίζεται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς  για τον γεωστρατηγικό έλεγχο και τον έλεγχο των πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού να πυροδοτεί πολέμους, να προκαλεί στους λαούς πόνο και δυστυχία, εκατομμύρια θυμάτων και προσφύγων.

Παράλληλα, προσθέτουν, στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο διευρύνεται ραγδαία η οικονομική και κοινωνική ανισότητα και  έχουν κυριαρχήσει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που οδηγούν τους λαούς στη φτώχεια και την ανεργία και ανοίγουν το δρόμο στο ρατσισμό και τις ακροδεξιές δυνάμεις.

Ε/κ και Τ/κ εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν επίσης ότι στην πατρίδα μας οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι οποίες επιβάλλονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στις δύο πλευρές.

Υποδεικνύουν παράλληλα ότι η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες της, αναδεικνύουν ακόμα πιο καθαρά τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων, αλλά και αναδεικνύουν την ανάγκη εντατικοποίησης των αγώνων και της αλληλεγγύης των εργαζομένων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και κατάργησης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Και τονίζουν ότι μέσα σ’ αυτές τις σκληρές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η λύση του Κυπριακού παραμένει προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη αλλά και πως για τους εργαζομένους της Κύπρου η Πρωτομαγιά αποτελεί μέρα επαναβεβαίωσης της προσήλωσης τους στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού.

Για το Κυπριακό

Οι οργανώσεις διακηρύττουν ότι παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής  ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή  περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε. 

Υποδεικνύουν την ίδια στιγμή πως οι συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη αυτής της λύσης, αναφέροντας ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων οι οποίες είναι σε εξέλιξη, οι οποίες πρέπει να στοχεύουν σε μια λύση αρχών που να υπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιονδήποτε  ξένων.

«Η στασιμότητα δεν λειτουργεί υπέρ της λύσης αλλά αντίθετα παγιώνει το στάτους κβο και ευνοεί τη διχοτόμηση» τονίζουν και καλούν τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και μακριά από σκοπιμότητες και παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, να επικεντρωθούν συνολικά στα εναπομείναντα θέματα  με τρόπο δημιουργικό με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και τη θετική κατάληξη.

Καλούν ταυτόχρονα  τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου και ενωμένοι να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας  και απορρύθμισης της εργασίας, ενάντια  τις ιδιωτικοποιήσεις και  την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

«Μέσα από τον κοινό εορτασμό της 1ης του Μάη   στέλνουμε από την μια άκρη της Κύπρου ως την άλλη,  δυνατό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να συνεχίσουμε από κοινού τους αγώνες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι πρωτοπόροι μάρτυρες του Σικάγο» καταλήγει η Διακήρυξη.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top