Menu
Παλαιστινιαός λαός: Αγώνας απέναντι σε δεκαετίες κατοχής, ξεριζωμού, καταπίεσης και δολοφονικών επεμβάσεων

Παλαιστινιαός λαός: Αγώνας απέναντι…

Το τελευταίο ανελέητο σφυ...

Εφοπλιστής Λασκαρίδης: “Οι πλοιοκτήτες (…) δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέσ…ν πάνω στον πρωθυπουργό”

Εφοπλιστής Λασκαρίδης: “Οι πλοιοκτή…

• «Η ελληνική κυβέρνηση κ...

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

• Έγινε σαν σήμερα, στις ...

Η ώρα των πολιτών

Η ώρα των πολιτών

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Φαρισαϊσμός με… πατέντα!

Φαρισαϊσμός με… πατέντα!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Και τώρα τι κάνετε γαλονάδες μου;

Και τώρα τι κάνετε γαλονάδες μου;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Π...

"Έβαλε μπρος" το Ίδρυμα Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

"Έβαλε μπρος" το Ίδρυμα Λ…

• Κώστας Γουλιάμος: Μπαίν...

Τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια του οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

Τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια τ…

• Από τον Πρόεδρο της Βου...

Εγκαίνια οικήματος του Ιδρύματος Λαογραφίας & Αγροτικής Ζωής “Χρίστος Κουρτελλάρης”

Εγκαίνια οικήματος του Ιδρύματος Λα…

• Την Πέμπτη, 20 του Μάη,...

Η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης δεν σβήνει. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης δε…

• Ανακοίνωση της Γραμματε...

Prev Next

Πως υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία

Πως υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Η πρόσφατη βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατέρριψε την άποψη-θέση του Αυστριακού φιλόσοφου Καρλ Πόπερ περί δημοκρατίας πως η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία την απαλλάσσουν από την αιματοχυσία ξεχνώντας πως αυτή είναι ανεπαρκής σε πολλά μέρη του κόσμου και αυτοί που αναλαμβάνουν την εξουσία δεν πιστεύουν στις δημοκρατικές αρχές και καταστρατηγούν θεσμικές αρχές και νομικές εγγυήσεις για την ελευθερία.

Οι εκλογικές τους επιτυχίες και των κομμάτων που  τους υποστηρίζουν τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις που οδηγούν σε τυραννικά και αντιδημοφιλή καθεστώτα καθώς επίσης και σε μια γενικευμένη παρακμή των φιλελευθέρων δημοκρατιών που οφείλονται σ’ αυτούς, στις ελίτ που τους στηρίζουν, στην διάλυση του πολιτικού συστήματος και στην απουσία πολιτικών προσώπων όπως αναλύει ο επικοινωνιολόγος, πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Γιάννης Πουλής «Το φαινόμενο Τραμπ – Τα συμπτώματα της κρίσης των καπιταλιστικών δημοκρατιών».

Από την άλλη πλευρά ο Αμερικανός ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ και συγγραφέας του βιβλίου «απέναντι στην τυραννία» που μετάφρασε η Κατερίνα Σχίζα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλου αναφέρεται στις εμπειρίες του 20ου αιώνα που απέκτησε ο κόσμος όπου η δημοκρατία θριάμβευε στις περιόδους μετά το 1918, 1945 και 1989 και που κατέρρευσαν κάτω από τις σημερινές συνθήκες που βιώνουμε όπως συνέβη και με τις δεκαετίες του 1920 και 1930.

Αυτή η κατάρρευση οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία για την πολιτική, εφησυχασμό, διανοητική νωθρότητα και αδράνεια.

Η απουσία υπεράσπισης των θεσμών οδηγά στο χάσιμο της ζωτικότητας και λειτουργικότητάς τους όπου επιτρέπουν στην ολιγαρχία του πλούτου να αναπτύσσει οικονομικές ανισότητες, έλλειψη πολιτικής ισότητας και να χρηματοδοτεί εκλογικές αναμετρήσεις.

Η κακή συμπεριφορά των πολιτών και οι πολιτικές επιλογές τους είναι εκείνες που πλήττουν τις δημοκρατικές αρχές απ’ όπου προέρχονται.

Ο πολίτης δεν θα πρέπει να ακολουθεί την μάζα και να μένει καθηλωμένος μπροστά στην τηλεόραση αλλά να ορθώνει το ανάστημα και αξιοπρέπεια του αφού θα εξοπλίζει την διάνοια και κριτική του μελετώντας σωστά βιβλία και άρθρα τα οποία θα τον βοηθήσουν να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα.

Η χρησιμοποίηση ψευδών ειδήσεων, συναισθημάτων και μύθων είναι εκείνα τα  στοιχεία που δημιουργούν πιστούς και υποταγμένους οπαδούς, μέθοδο την οποία χρησιμοποίησε και ο Χίτλερ για αρπάξει ην εξουσία.

Για να προστατευθεί η Δημοκρατία σύμφωνα με τον προαναφερθέντα ιστορικό είναι η επικοινωνία των πολιτών και η ανταλλαγή φιλικών σχέσεων και απόψεων μεταξύ τους καθώς επίσης η αποτελεσματική αντίσταση κατά του αυταρχισμού μαζί με τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιούν στους δρόμους.

Η δημοκρατία υπερασπίζεται με οργανωμένες υγιείς πρωτοβουλίες που υπηρετούν το κοινό καλό.

Η χρήση των λέξεων από τους κυβερνώντες «εξτρεμισμός, τρομοκρατία, έκτακτη ανάγκη» θα πρέπει να προβληματίζει τους πολίτες επειδή θέλουν να επιβάλουν με την ρητορική τους αντιδημοκρατικές λύσεις.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top