Menu
Μακρόνησος: Η μεγάλη σφαγή του Α' ΕΤΟ

Μακρόνησος: Η μεγάλη σφαγή του Α' Ε…

Γράφει: Ανδρέας Δενεζάκης...

Πανδημία Covid-19 και ταξικές ανισότητες στην Υγεία

Πανδημία Covid-19 και ταξικές ανισό…

• Ένας χρόνος από το ξέσπ...

Η υγεία του ανθρώπου θα εξαρτηθεί από την υγεία του περιβάλλοντος

Η υγεία του ανθρώπου θα εξαρτηθεί α…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτ…

«Με μια λέξη, οι κομμουνι...

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και η συζήτηση για τις ποινές

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και η συζ…

Γράφει: Μαρίνα Λαβράνου* ...

Ένας χρόνος κορωνο-καπιταλισμός

Ένας χρόνος κορωνο-καπιταλισμός

Ένας χρόνος πέρασε από τι...

«Όταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά, ρώτησέ τον: "Τίνος;"»*

«Όταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε…

Γράφει: Αλέξης Ζορμπάς** ...

Υπόθεση Λιγνάδη: Προφανώς… εξαπατήθηκαν

Υπόθεση Λιγνάδη: Προφανώς… εξαπατήθ…

• Από τον Επστάιν στον Μπ...

«Πότε θα κάνει ξαστεριά»…

«Πότε θα κάνει ξαστεριά»…

• 48 χρόνια από την κατάλ...

Η «περεστρόικα» και οι εξελίξεις στην ΕΣΣΔ

Η «περεστρόικα» και οι εξελίξεις στ…

• 30 χρόνια από το 13ο Συ...

Prev Next

Πότε αναμένεται η πρώτη πόλη υδρογόνου;

Πότε αναμένεται η πρώτη πόλη υδρογόνου;
Γράφει: Δρ. Ανδρέας Πουλλικκάς*

Οι εταιρείες φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρτίσει σχεδιασμό για την δημιουργία της πρώτης πόλης υδρογόνου μέχρι το 2030 και την πλήρη μετάβαση στην οικονομία του υδρογόνου μέχρι το 2050. Η πρώτη πόλη του υδρογόνου δεν έχει ακόμη επιλεγεί, αλλά η ανάπτυξή της αποτελεί μέρος των ευρύτερων στρατηγικών σχεδιασμών για τη μετάβαση της αγοράς και των δικτύων φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου σε αγορά και δίκτυα υδρογόνου έως το 2050, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020, για μια «πράσινη βιομηχανική επανάσταση».

Ο σχεδιασμός βασίζεται σε τέσσερις αρχές: (α) τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των δικτύων, (β) την διατήρηση της ασφάλειας της προμήθειας, (γ) την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και (δ) την παροχή ποιοτικής και συνεχόμενης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η μετάβαση για την πρώτη πόλη υδρογόνου θα γίνει σε τέσσερα στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο θα γίνουν όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων της αντικατάστασης των αγωγών φυσικού αερίου με σωληνώσεις για χρήση υδρογόνου και δοκιμαστικές ενέργειες για μεταφορά καθαρού 100% υδρογόνου στους καταναλωτές. Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το 2023 είναι η ανάμιξη 20% υδρογόνου κατ’ όγκο με φυσικό αέριο και χρήση στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου καθώς επίσης και η δοκιμαστική χρήση 100% υδρογόνου σε επίπεδο μιας γειτονιάς «δοκιμή γειτονιάς».

Κατά το δεύτερο στάδιο το 2025 οι δοκιμαστικές ενέργειες για μεταφορά καθαρού 100% υδρογόνου στους καταναλωτές θα επεκταθούν σε μεγαλύτερη περιοχή της πόλης «δοκιμή χωριού» και στη συνέχεια μέχρι το 2030 (τρίτο στάδιο) σε όλη την πόλη «δοκιμή πόλης». Θα αρχίσει η ευρεία εγκατάσταση και λειτουργία συσκευών που χρησιμοποιούν υδρογόνο και η χρήση υδρογόνου για ηλεκτροπαραγωγή. Στόχοι η παραγωγή 1 γιγαβατώρας υδρογόνου μέχρι το 2025 και 5 γιγαβατώρων υδρογόνου έως το 2030.

Κατά το τέταρτο στάδιο, δεκαετία του 2030, η μετάβαση στην οικονομία του υδρογόνου θα κλιμακωθεί, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας νέους αγωγούς υδρογόνου μεταξύ βιομηχανικών περιοχών και σύνδεσή τους με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, συνδέοντας έτσι την παραγωγή υδρογόνου με τα δίκτυα υδρογόνου με τελική κατάληξη τη χρήση καθαρού 100% υδρογόνου για χρήση στον οικιακό τομέα, στη βιομηχανία και στις μεταφορές.

Η πλήρης μετάβαση στη οικονομία του υδρογόνου προβλέπεται κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2040, με την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου μεταφοράς και διανομής υδρογόνου, με την παραγωγή υδρογόνου και την αποθήκευση υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα. Η δημιουργία της πρώτης πόλης υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι μόνο για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου. Πρόκειται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με ασφαλή τρόπο και μακροπρόθεσμα έχει να κάνει με τη διασφάλιση της εξάπλωσης των αειφόρων οικονομικών πλεονεκτημάτων του υδρογόνου σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερχόμενοι στη χώρα μας το ερώτημα που τίθεται είναι: «Έχοντας υπόψη ότι μακροπρόθεσμα το υδρογόνο θα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό προς την εκμετάλλευση ανανεώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας ποια η κατάσταση και ποιος ο σχεδιασμός μετάβασης της Κύπρου στην οικονομία του υδρογόνου;» Το υδρογόνο, προσφέρει την ευκαιρία να επιλυθούν τα προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού, κλιματικής αλλαγής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας Χρειάζεται η μετατροπή του υφιστάμενου ρυπογόνου ενεργειακού συστήματος της Κύπρου σε ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται σε διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης με μακροπρόθεσμο στόχο τη στροφή σε μια οικονομία του υδρογόνου. Η Κύπρος μπορεί να πρωτοπορήσει στην οικονομία του υδρογόνου, χρειάζεται όμως όραμα και καταρτισμός κατάλληλου στοχοθετημένου στρατηγικού σχεδιασμού για να μπορέσει αυτό να επιτευχθεί.

* Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top