Menu
Ελληνική κυβέρνηση - Πανδημία: «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό”…

Ελληνική κυβέρνηση - Πανδημία: «Κάν…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Πώς η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. γίνεται ευκαιρία πλουτισμού των ενεργειακών ομίλων

Πώς η επέκταση των χωρικών υδάτων σ…

Γράφει: Νίκος Παπαναστάση...

Τι ισχύει για τα εμβόλια της Κούβας

Τι ισχύει για τα εμβόλια της Κούβας

• Συνέντευξη της πρέσβειρ...

Η αλήθεια για τις εκποιήσεις αποκαλύπτει τη γύμνια της Κυβέρνησης

Η αλήθεια για τις εκποιήσεις αποκαλ…

• Γιατί δεν εφαρμόζεται η...

Τουρκία: Επαφές με την ΕΕ με όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι

Τουρκία: Επαφές με την ΕΕ με όλες τ…

• «Να προετοιμαστεί η κοι...

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδ…

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμα...

Θλιβερή κατάντια

Θλιβερή κατάντια

Γράφει: Γιαννάκης Λ. Ομήρ...

Κουμάσια

Κουμάσια

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Διερευνητικές επαφές: Made in ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τη σφραγίδα ενεργειακών ομίλων

Διερευνητικές επαφές: Made in ΗΠΑ -…

• Ερωήσεις και απαντήσεις...

«Κύπρος - Από το “οικονοµικό θαύµα” στην ενεργειακή ανεξαρτησία»

«Κύπρος - Από το “οικονοµικό θαύµα”…

Γράφει: Ιωάννης Κασουλίδη...

Prev Next

Να επανεξετασθεί η συνολική κλιματική πολιτική της ΕΕ

Να επανεξετασθεί η συνολική κλιματική πολιτική της ΕΕ
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής

Σε εκτεταμένη μελέτη του ο Βούλγαρος καθηγητής στην Ανώτερη Σχολή Ασφαλείας και Παγκόσμιας Οικονομίας στα Πανεπιστήμια Φιλιππούπολης και Σόφιας καθώς επίσης και διευθυντής για τις Βιομηχανικές Πολιτικές της χώρας Theodor Danailov Ditcher θέτει αναλυτικά τις θέσεις τους για τις προκλήσεις που δέχεται η Ένωση και η υπόλοιπη ανθρωπότητα γύρω από την συνολική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για το κλίμα και το περιβάλλον έπειτα από τους μετασεισμούς που προήλθα από την οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε παγκόσμια από την πανδημία Covid – 19 και έχει άμεση σχέση με την επανεξέταση των προσεγγίσεων και της εφαρμογής των κατάλληλων εργαλείων για να αντιμετωπιστεί η πλανητική και περιβαλλοντική παγκόσμια καταστροφή από την ανεύθυνη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αυτές οι προκλήσεις προήλθαν από τις πολιτικές και στόχους που εφάρμοσαν αριθμός χωρών σε όλες τις ηπείρους για να αντιμετωπίσουν (α) την οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη, (β) για να έχουν την πρωτιά και έλεγχο στην παγκόσμια οικονομία, (γ) να αυξήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό τους, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, άμυνα, εκσυγχρονισμού των ένοπλων δυνάμεων τους, (δ) να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές περιφερειακές ανισότητες, (ε) να ενθαρρύνουν την παραγωγή και πώληση υδρογονανθράκων, (στ) την αξιοποίηση των εθνικών πόρων τους, (ζ) την προσέλκυση επενδύσεων, κεφαλαίων, τεχνολογίας, επιχειρηματικών μοντέλων στην επικράτειά τους λόγω χαμηλού κόστους εργασίας και άλλων διευκολύνσεων και μη εφαρμόσιμων νόμων για την εργασία και περιβάλλον.

Οι πολιτικές που εφαρμόζουν στοχεύουν στην αύξηση του ΑΕΠ, στην αύξηση παραγωγικότητας, κατανάλωσης, κοινωνικής ευημερίας, εξαγωγών και κλείσιμο του στόματος για τις ανύπαρκτες ελευθερίες που δεν έχουν αυτές οι χώρες.

Οι χώρες που ακολουθούν τέτοιες καταστροφικές πολιτικές που αποξηλώνουν τα δάση τους για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση και εξαγωγή των προϊόντων τους (α) είναι οι χώρες της Νότιας Αμερικής, (β) οι χώρες της Αφρικής για εκμετάλλευση των πόρων τους και των γεωργικών εκτάσεών τους, (γ) οι χώρες του Ινδικού Ωκεανού και Νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν φτηνή αγορά εργασίας και επιδιώκουν οικονομική ανάπτυξη στην βάση του μοντέλου Κίνας, (δ) οι ΗΠΑ που θέλουν την παγκόσμια πρωτιά, (ε) Κίνα και Ρωσία που για δικούς τους πολιτικούς στόχους και επιδιώξεις αφήνουν μόνη της την ΕΕ για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Με τις εφαρμόσιμες πολιτικές των αναφερομένων χωρών η κλιματική και περιβαλλοντική πολιτική της Ένωσης υπολειτουργεί και χρειάζεται αναθεώρηση και νέα διπλωματική δράση για να επιτευχθεί μεγαλύτερη συνοχή και αναζήτηση/εφαρμογή νέων στρατηγικών τεχνολογιών προόδων για να μειωθούν οι ρύποι.

Τέτοιες στρατηγικές είναι: (α) η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, (β) η σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου, (γ) η δημιουργία νέων αιολικών πάρκων, (δ) η αποθήκευσή της περιπλέον ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις Α.Π.Ε., (ε) η αξιοποίησης των υδροηλεκτρικών σταθμών, (στ) η ανάπτυξη της χρήσης του καυσίμου υδρογόνου και των θερμικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών υδρογόνου, (ζ) η ανάπτυξη και κατασκευή νέων τεράστιων φωτοβολταικών στο φεγγάρι καθώς και στο διάστημα από την ηλιακή ενέργεια.

Αυτή την ιδέα ανέπτυξε ο Δρ. Peter Glaser ιδρυτής της εταιρίας Arthur D. Little το 1968. Την οικονομική ωφελιμότητα και αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας από το διάστημα μέσω δορυφόρου μελετούν οι επιστήμονες Mohammad Salimi, Soghra Sarkooyeh και Mohammad Hassania με την χρήση δέσμης μικροκυμάτων.

Για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας από την ηλιακή ενέργεια ασχολήθηκε εκτεταμένα ο επιστήμονας Τζορτζ Φρίντμαν και ιδρυτής της εταιρείας γεωπολιτικών πληροφοριών Stratlor που προβλέπει πως η εφαρμογή αυτής της νέας τεχνολογίας θα γίνει την δεκαετία του 2080 ενώ επίσης προβλέπει τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο του διαστήματος και κερδισμένες θα είναι οι ΗΠΑ.

Η αναφερομένη ενέργεια από το διάστημα θα υποβοηθήσει στην έκρηξη της εφαρμογής ρομπότ στην βιομηχανία, υπηρεσίες και αλλού λόγω της καθαριότητας και φτήνιας της.

Η εφαρμογή και χρήση αυτών των ριζοσπαστικών ανακαλύψεων θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για την ανθρωπότητα και θα θέσουν υπό περιορισμό και εκτός λειτουργίας τις βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Για να λειτουργήσει η πράσινη συμφωνία (Green Deal) και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε οικονομική κρίση στις χώρες που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες στα ενεργειακά τους συστήματα θα πρέπει να αναπτυχθεί η συλλογή αποθήκευση και διάθεση του διοξειδίου του άνθρακα με την χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Γι’ αυτό η ΕΕ με άλλες πλούσιες χώρες θα πρέπει να προωθήσουν την αναδάσωση των αποξηλωμένων περιοχών και στην ανάπτυξη νέων δασικών περιοχών στην Γη για να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα καθώς επίσης και της μείωσης της ποσότητας του αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Επίσης την ανάπτυξη της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρισμού και Φυσικού αερίου που θα εκτοπισθούν τα μονοπωλιακά δίκτυα ενέργειας, πολιτική ισχύος και κερδοσκοπίας.

Για να λειτουργήσει σωστά η συνολική κλιματική περιβαλλοντική πολιτική απαιτείται: (α) παγκόσμια συνεργασία που θα μειώνει τα αέρια του θερμοκηπίου, (β) την αποξήλωση των δασών, (γ) την εφαρμογή και χρηματοδότηση κοινής πλανητικής πολιτική που θα είναι αποδεκτή από όλες τις χώρες και οικονομική στήριξη όλων των χωρών που θα εγκαταλείψουν τις τοπικές ύλες και τα συστήματα ενέργειας που χρησιμοποιούν και επωφελούνται από αυτά οι οικονομίες και κοινωνίες τους (δ) να αξιοποιηθούν τα διασπώμενα υλικά σε αναλώσιμα είδη (ε) να προστατευθούν και να συλλέγουν όλα τα άχρηστα υλικά που βρίσκονται σε θάλασσες και ωκεανούς και από εκείνα που ρέουν από τους ποταμούς σ’ αυτές, (στ) να προωθηθεί η παραγωγή και χρήση ανθεκτικών πλαστικών και να προωθηθεί σε παγκόσμια κλίμακα η αχρήστευση των πλαστικών μιας χρήσης και να έχουν οικονομικό όφελος οι συλλέκτες τέτοιων άχρηστων υλικών.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top