Menu
Ελλάδα: 210 νεκροί σε δύο μέρες και αυτός πανηγυρίζει…

Ελλάδα: 210 νεκροί σε δύο μέρες και…

Στη «ζυγαριά» και οι νεκρ...

Κύπρος: Ανακοινώθηκαν 262 περιστατικά COVID-19 με μέθοδο PCR και άλλα 70 από τα rapid tests

Κύπρος: Ανακοινώθηκαν 262 περιστατι…

Το υπουργείο Υγείας ανακο...

Βουλευτής του ΚΚΕ ζητά να απαλλαγεί προσωρινά από Αντιπρόεδρος της Βουλής για να συνδράμει ως γιατρός του ΕΣΥ

Βουλευτής του ΚΚΕ ζητά να απαλλαγεί…

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, βου...

Ελλάδα: Εισαγγελική έρευνα για τρεις πολιτικούς αρχηγούς για το Πολυτεχνείο!

Ελλάδα: Εισαγγελική έρευνα για τρει…

• Μετά από καταγγελία του...

«Κράτος εν κράτει» η Εκκλησία παντού...

«Κράτος εν κράτει» η Εκκλησία παντο…

• Απίστευτη και εγκληματι...

Τα Μαύρα Παιδιά του ... Μπεναλά

Τα Μαύρα Παιδιά του ... Μπεναλά

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ο...

Κύπρος: 245 νέα περιστατικά κορωνοϊού με μοριακή εξέταση, 79 με rapid test

Κύπρος: 245 νέα περιστατικά κορωνοϊ…

Ακόμα 245 νέα περιστατικά...

Γαλλία: Υπερψηφίστηκε διάταξη που απαγορεύει τη φωτογράφιση αστυνομικών «εν ώρα υπηρεσίας»

Γαλλία: Υπερψηφίστηκε διάταξη που α…

• Θεωρείται ως πιθανό εμπ...

Πώς ξεθωριάζουν αθόρυβα οι κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά...

Πώς ξεθωριάζουν αθόρυβα οι κόκκινες…

• Πίσω από τον φόβο…   ...

Πανδημία: Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός για τις αγορές που θα διατεθούν τα εμβόλια

Πανδημία: Κορυφώνεται ο ανταγωνισμό…

Κορυφώνεται ο οικονομικός...

Prev Next

Περί Ντροπής το Ανάγνωσμα

Περί Ντροπής το Ανάγνωσμα
Γράφει: Λιάνα Κανέλλη*

Αχ αυτή η άτιμη η γλώσσα! Δεν κρύβει τίποτα, ακόμα κι όταν δεν είναι λανθάνουσα, αλλά ο λόγος εκφέρεται είτε από στήθους είτε με ανάγνωση. Κι ο πρωθυπουργός, όσο κι αν προσπαθεί να το παίξει μάγος Χουντίνι της πανδημίας, την πάτησε και ξέφυγε από τα όρια - πλαίσιο, στα οποία έχει μάθει, με λαμπρές σπουδές, να πολιτεύεται, να κινείται, να εκφράζεται, να συνθηματολογεί, να αυτοδιαφημίζεται, να ισορροπεί. Βγαλμένος από την τελευταία λέξη της μόδας, της αμερικάνικης μεγάλης επικοινωνιακής σχολής των μοντέρνων ηγετών, που δε φοράνε απλώς κουστούμι τύπου Βoss, αλλά είναι όλο το πακετάκι boss (αφεντικό), νόμισε ότι τον παίρνει να παρκάρει το καλάμι του, τεχνολογίας Tesla το λιγότερο, στο ιδεολογικό πάρκινγκ του ΚΚΕ! Ε! Αυτά είναι όντως ντροπής πράγματα.

Την απόδειξη την παρείχε μόνος του και χωρίς mea culpa. Είπε στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Γραμματέα: «Οπως πήραμε απόφαση να μη γίνει η παρέλαση, έτσι παίρνουμε απόφαση να μη γίνει και η πορεία του Πολυτεχνείου. Αυτό θα ήθελαν και εκείνοι που πρωταγωνίστησαν στην εξέγερση...».

Κάθε λέξη είναι διαλεγμένη. Δε βλέπει μόνον ο ίδιος, αλλά θέλει να δουν και οι άλλοι, και μάλιστα να βλέπουν από τούδε και στο εξής, αυτήν και άλλες πορείες, ως... παρέλαση. Περίτεχνος, προπαγανδιστικός, με γκεμπελικής αρτιότητας αποπολιτικοποίηση και αποϊδεολογικοποίηση, επιχειρεί αυτός ο λόγος, εμμέσως και ταυτόχρονα αμέσως, να πει στην ίδια φράση, τι παρέλαση τι πορεία! Ταυτόχρονα ο διαχωρισμός με δήθεν ταύτιση, είναι και διανεμητικός ρόλων. Ο δεξιός παρελαύνει. Ο κομμουνιστής πορεύεται. Γιατί η πολιτική είναι πρωτίστως στο μυαλό του πρωθυπουργού, θέαμα. Σόου. Οπότε έχει ανάγκη από πρωταγωνιστές.

Κι αυτή είναι η λέξη - κλειδί. Πρωταγωνιστές. Πατάει στο θέαμα για να μπορέσει να τσαλαπατήσει αυτή καθαυτή την Ιστορία. Αυτή τη φορά της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αύριο άλλες πτυχές της, κατά τα εξουσιαστικά συμφέροντα, ή όταν τα ταξικά γυαλιά του θα χρειάζονται διανομές κι εξισώσεις ρόλων των πρωταγωνιστών. Για παράδειγμα, απ' τον Εμφύλιο ως το '21 χτες, μέχρι και τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο αύριο, ανεχόμενος ίσως και συμφωνίες με διαβολικά καλούς ηγέτες όπως ο προκάτοχός του.

Το Πολυτεχνείο κατά Μητσοτάκη είχε πρωταγωνιστές, των οποίων μάλιστα, θρασύτατα, γιατί οι περισσότεροι που να πάρει εν ζωή είναι, ερμήνευσε και τη βούληση να μην παρελάσουν - πορευτούν. Οχι στο άγνωστο βέβαια. Στην αμερικάνικη πρεσβεία. Με τη λέξη πρωταγωνιστές ο πρωθυπουργός ακύρωσε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Τους εξάχνωσε στο καμίνι των εντυπώσεων. Πιο μικροπολιτικός δεν έχει εμφανιστεί ποτέ. Για την ακρίβεια, από τότε που βγήκε από το ιδεολογικά πιτσιλωτό αβγό της Νέας Δημοκρατίας. Αχ αυτή η άτιμη η γλώσσα, η αποκαλυπτική. Στην άμεση αυθόρμητη αντίδρασή του, ο Γραμματέας χρησιμοποιεί πληθυντικό: Ντροπή σας! Οχι από σεβασμό στον πρωθυπουργό, αλλά απευθυνόμενος σε όλους όσοι βαυκαλίζονται ότι μπορεί να πορευόμαστε ή να ακινητοποιούμαστε, Ολοι Μαζί, όπως λένε, και μάλιστα σιωπηλοί κατά γκρεμνού του μέλλοντός μας.

* Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top