Οι ΗΠΑ χρειάζεται νέα φόρμουλα στρατηγικής για υπεράκτια εξισορρόπηση
- Written by eKypros
Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλής
Οι Αμερικανοί πολίτες και ένας αριθμός Αμερικανών διακεκριμένων καθηγητών Πανεπιστημίων -ανάμεσα τους και οι John J. Mearsheiner καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ο Stephen M. Walt καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Harvard- θέτουν επιτάπητος την αποτελεσματικότητα της αμερικάνικης στρατηγικής του τελευταίου άγριου τέταρτου του αιώνα που συνεχώς απογοητεύει και το ερώτημα πως μια σειρά χώρες επεκτείνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο και άλλες προκαλούν το status quo και τέλος πως ο Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Η ΗΠΑ με την εμπλοκή της σε πολέμους σε διάφορες χώρες δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ειρήνη, ασφάλεια, και σταθερότητα και πως ο κόσμος έχει περιπέσει σε αναταραχή, χάος, τρόμο, προσφυγιά, τρομοκρατία, με αποκορύφωμα την υποχώρηση της δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.
Η πολιτική της χρησιμοποίησης της δύναμης τους ως «δύναμη για τη διεθνή τάξη» απέτυχε με τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και γι αυτό επιβάλλεται η συνεργασία με άλλα κράτη και διαμοιρασμού της αστυνόμευσης που επιχειρούν μόνες τους για να επέλθει συμβιβασμός και κατανόηση στα προβλήματα λαών και χωρών.
Κύριο χαρακτηριστικό για τις ΗΠΑ είναι ότι δεν έχουν απειλητικούς γείτονες και ότι έχουν δύο γιγάντιους ωκεανούς και πως διαθέτουν άφθονο έδαφος, φυσικούς πόρους και μεγάλο ενεργητικό πληθυσμό που όλα αυτά έδεσαν μεταξύ τους ούτως ώστε να αναπτύξουν την μεγαλύτερη οικονομία και ένα ικανό στρατό.
Αυτά όλα συνέβαλαν να υπερκερδίσει τον κόσμο και να παραμείνει ισχυρή και ασφαλής και να κυριαρχεί στον πλανήτη και να έχει ένα ηγεμονικό ρόλο στο δυτικό ημισφαίριο.
Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν υπέρμαχοι και υποστηρικτές της υπερακτιας εξισορρόπησης που καλούν τις ΗΠΑ να δαπανήσουν αίμα και χρήμα για να υπερασπίσουν την Ευρώπη, Βορειοανατολική Ασία και Περσικό Κόλπο γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους οι δυο πρώτες περιοχές είναι κέντρα βιομηχανικής ισχύος ενώ ο Περσικός Κόλπος παράγει το 30% του Παγκόσμιου πετρελαίου.
Στόχος αυτών των σκεπτικιστών είναι να παρεμποδιστεί η άνοδος περιφερειακού ηγεμόνα που θα κυριαρχεί στην περιοχή.
Κύριο μέλημα των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι αντί της ανάπτυξης της στρατηγικής υπερακτιας εξισορρόπησης όπου θα δεσμεύονται στρατιωτικές δυνάμεις και μεγάλα χρηματικά ποσά δις δολαρίων, καλό θα είναι οι ΗΠΑ να στραφούν στις περιφερειακές δυνάμεις αντί να ανταγωνίζονται για κυριαρχία ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτές ως πρώτη γραμμή άμυνας για να στηρίζουν και να υπερασπισθούν την γειτονιά τους σε περίπτωση κινδύνου.
Με αυτό το σκεπτικό θα επιτραπεί σ’ αυτές να κάμουν μεγαλύτερες επενδύσεις στο εσωτερικό τους και συνάμα θα αυξηθεί η εγχώρια κατανάλωση και θα περιορισθεί ο κίνδυνος για απώλεια αμερικάνικων ζώων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αυτές δαπανούν το 46% του συνολικού ΑΕΠ της συμμαχίας και το 75% των στρατιωτικών δαπανών.
Η φιλελεύθερη ηγεμονία τους όπως διατυμπανίζεται και εξαπλώνεται σε διάφορες χώρες δια της στρατιωτικής ισχύος και κατοχής γεννούν εθνικιστικές τάσεις και δυσαρέσκεια, τρομοκρατία όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλοι.
Η ριζοσπαστική στρατηγική της υπερακτιας εξισορρόπησης τις βοήθησε να παίξουν καθοριστικό και καθοδηγητικό ηγετικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική για πολλές δεκαετίες, ιδιαίτερα δε κατά το 19ο αιώνα όπου ασχολήθηκαν με την επέκταση τους στο δυτικό ημισφαίριο και στη συνέχεια για την διατήρηση ισορροπίας δυνάμεων σε Ευρώπη και βορειοανατολική Ασία. Επίσης παρενέβηκαν δυο φορές κατά τη διάρκεια των δυο παγκοσμίων πολέμων για την διατήρηση ισορροπιών.
Το ίδιο έπραξαν και στην περίπτωση του Περσικού Κόλπου με την αποχώρηση των Βρετανών από την περιοχή το 1968 όπου εγκολπώθηκαν το σάχη του Ιράν και την Σαουδική μοναρχία.
Για ένα σχεδόν αιώνα αυτή η υπερακτια εξισορρόπηση εμπόδισε την εμφάνιση επικίνδυνων περιφερειακών ηγεμονιών και ενίσχυσε την παγκόσμια ισορροπία και την δική της ασφάλεια.
Οι ενέργειες των ΗΠΑ μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου έφεραν τα άνω κάτω με την απόφαση τους να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στο υπογάστριο της Ρωσίας και να αγνοήσουν τα συμφέροντα της για χάρη υπεροπτικών φιλοδοξιών και υπερκερδών. Αυτές οι κατά καιρούς πολιτικές την υποχρέωσαν να έρθει πιο κοντά στην Κίνα και να συνεργασθούν σε διάφορους τομείς ιδιαίτερα στο εμπόριο και ενεργειακά.
Επίσης σοβαρότατα λάθη διαπράχθηκαν και στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής όπου εφαρμόσθηκε η πολιτική «της διπλής ανάσχεσης και της περιφερειακής μεταμόρφωσης» που οδήγησε στο χάος και στο χείλος του γκρεμού και καταστροφής, στους εμφύλιους πολέμους, τρομοκρατία, διαφθορά, αστάθεια, ανασφάλεια, ψυχρότητα και προσφυγιά, με εκατομμύρια ανθρώπους από την περιοχή.
Η πρόσφατη 25η ιστορία των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική θέτει υπό αμφισβήτηση ότι μπορούν να διασφαλίσουν ειρήνη, γιατί προκάλεσαν διάφορους πολέμους και εμφυλίους σε Ασία, Μέση Ανατολή κλπ. ξοδεύοντας δημόσιο χρήμα για να ελέγχουν και να αστυνομεύουν την ανθρωπότητα.
Αυτές οι στρατηγικές δεν απέτρεψαν μια σειρά χώρες σε Ασία και Μέση Ανατολή να γίνουν πυρηνικές και να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό τους πρόγραμμα και ούτε προώθησαν την ελεύθερη σκέψη, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα και νέους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς παρά μονάχα ερείπια, πένθος, καταστροφή και κλάμα.
Για να γίνουν πιστευτές και εφαρμόσιμες οι αμερικάνικες πολιτικές στο εξωτερικό θα πρέπει να βελτιώσουν το εσωτερικό τους περιβάλλον σε όλους τους τομείς και μετά να ζητήσουν εφαρμογή τους στο εξωτερικό.
Μόνο με τα ανωτέρω θα κερδίσει την φιλελεύθερη ηγεμονία που επιδιώκει αφού με τους υπόλοιπους G20 εσκυφουν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και σύνεση στα καυτά προβλήματα της ανθρωπότητας και δώσουν τέλος στους πολέμους και συγκρούσεις που δήθεν φέρουν δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ασφάλεια και σταθερότητα και όχι να επαφιόμουν κέρδη και ελέγχους περιοχών.
Η ανθρωπότητα απαιτεί και χρειάζεται μια εξισορροπημένη ειλικρινή συνεργασία που θα υποβοηθήσει την εφαρμογή θεσμών, καινοτομιών δικαίου στις τοπικές κοινωνίες που θα οδηγού στην παιδεία και μια νέα κουλτούρα που θα εφαρμόζεται η δημοκρατία.
Στη φωτογραφία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτεών, Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, βασικοί παίκτες στο παγκόσμιο πολιτικό, γεωστρατηγικό και εμπορικο-οικονομικό σκηνικό.









