Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Στραγγαλίζουν την ελπίδα λύσης και ελευθερίας Ερντογάν - Ακιντζί

Δύο περίπου εβδομάδες απομένουν μέχρι το νέο εντατικό κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, με αποκορύφωμα τη διεθνή διάσκεψη και όμως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε κεφαλαιώδη ζητήματα όχι απλά  παραμένουν αλλά υπάρχει και τεράστιο χάσμα και διακηρύσσονται και δημόσια.

Η τουρκική πλευρά, η κυβέρνηση Ερντογάν αλλά δυστυχώς και ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί επιμένουν προκλητικά στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εγγυητικών δικαιωμάτων ως μέρος της οποιασδήποτε συμφωνίας για λύση του κυπριακού. Επιμένουν και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, που αφορούν στο εδαφικό, περιουσιακό, παρθενογένεση και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όμως στο παρόν κείμενο περιορίζομαι στα θέματα παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων.

Αγνοούν τις θέσεις, ανησυχίες και φόβους της ελληνοκυπριακής πλευράς, από την οποία ζητούν να αποδεχθεί όπως η χώρα που εισέβαλε στην Κύπρο, σκότωσε,  βίασε, αιχμαλώτισε και κατέχει δια της βίας των όπλων το 37% του νησιού, να είναι και πάλιν εγγυήτρια δύναμη με δικαιώματα επέμβασης. Ο θύτης δηλαδή θα μετατραπεί σε εγγυητή και προστάτη!

Βέβαια δεν είναι μόνο το θέμα των ανησυχιών και φόβων της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Είναι και ζήτημα ουσίας αναφορικά με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί, δεν είναι δυνατό να απαιτεί η τουρκική πλευρά να έχει στρατεύματα και εγγυητικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τα μέσα και τις δυνατότητες στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου να παράσχουν το πλαίσιο εγγυήσεων και ασφάλειας για τη μεταβατική περίοδο αναφορικά με την εφαρμογή της λύσης. Από εκεί και πέρα ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ δεν χρειάζεται ούτε παραμονή ξένων στρατευμάτων στο έδαφος του, ούτε εγγυήτριες δυνάμεις.

 Η εμμονή της Άγκυρας για διατήρηση στρατευμάτων στο νησί και εξασφάλιση εγγυητικών, δηλαδή, δικαιωμάτων επέμβασης, εξυπηρετεί μόνο τους σχεδιασμούς Ερντογάν και όχι  τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η εμμονή της Άγκυρας και του Ακιντζί για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εγγυητικών δικαιωμάτων στραγγαλίζει την ελπίδα λύσης του κυπριακού και ελευθερίας του λαού μας.

Έχοντας υπόψη τις αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται όλο και πιο έντονα και εκκωφαντικά και με μια δόση εκβιασμού, επαυξάνονται τα ερωτηματικά, γιατί ο πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε εκ των προτέρων για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και μάλιστα μέχρι τώρα στη μορφή της πενταμερούς, όπως απαιτούσε η τουρκική πλευρά..

 

* Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Frederick

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top