Menu
Ναι, υπάρχουν άστεγοι και η ευθύνη σας βαραίνει!

Ναι, υπάρχουν άστεγοι και η ευθύνη …

του Γιώργου Γεωργίου* Πρ...

Χάρι Μπελαφόντε: Ο μεγάλος ερμηνευτής και πολιτικός ακτιβιστής

Χάρι Μπελαφόντε: Ο μεγάλος ερμηνευτ…

Ο Χάρι Μπελαφόντε αποτέλε...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αστρονομικό ποσό των 98 δις ευρώ έχει δαπανήσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το αστρονομι…

• Γερμανία και Βρετανία θ...

Ελληνική κυβέρνηση: Χωμένη μέχρι τα μπούνια στον πόλεμο

Ελληνική κυβέρνηση: Χωμένη μέχρι τα…

• Δύο φρεγάτες και μία πυ...

Το ΚΚΕ για τη «μαύρη» επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967

Το ΚΚΕ για τη «μαύρη» επέτειο από τ…

«Η 21η Απρίλη θυμίζει πάν...

Πως κατασκευάζονταν οι βασανιστές της χούντας

Πως κατασκευάζονταν οι βασανιστές τ…

• 57 χρόνια από την επιβο...

Γιατί χαίρονται και αφαλιάζονται;

Γιατί χαίρονται και αφαλιάζονται;

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Σωστοί άνθρωποι εκτός προϋπολογισμού

Σωστοί άνθρωποι εκτός προϋπολογισμο…

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Κρού...

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και το ΔΗΚΟ

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Το...

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε εκδοχή Κασσελάκη

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ε…

Ήταν Νοέμβριος του 2023 ό...

Prev Next

Κύπρος: Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις

Κύπρος: Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις

Αγκυρα και ψευδοκράτος προχωρούν με το άνοιγμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου για μπίζνες • Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Λονδίνο ανησυχούν για «εντάσεις» που θα δυσκολέψουν το παζάρεμα των διχοτομικών σχεδίων...

 

Βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας αποτελούν οι ανακοινώσεις που έκαναν Αγκυρα και ψευδοκράτος από την κατεχόμενη Αμμόχωστο της Κύπρου χτες, στην επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974, με τον «αέρα στα πανιά» που τους δίνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σημειώνοντας διαρκώς τη σημασία της «ΝΑΤΟικής συνοχής» και του «κρίσιμου ρόλου» της «συμμάχου Τουρκίας» στην περιοχή.

Αφού παρακολούθησαν την προκλητική στρατιωτική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την «ειρηνευτική επιχείρηση» -όπως αποκαλείται η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο- ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν ότι «το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας για το Βαρώσι». Ακόμα, εγκαινίασαν σειρά νέων υποδομών, στο πλαίσιο κινήσεων που ξεκίνησαν το φθινόπωρο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον που έχουν ήδη εκφράσει διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, μεταξύ άλλων και ελληνοκυπριακοί.

Ερντογάν και Τατάρ διαμήνυσαν ότι «το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης και του αδιεξόδου, θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου», επιλέγοντας να τονίσουν ότι θα υπάρξει «σεβασμός» στα «ιδιοκτησιακά δικαιώματα» και μιλώντας για «τμηματικό άνοιγμα» της Αμμοχώστου, κάτι που ισχυρίστηκαν ότι δείχνει πόσο προσεκτικά διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το ζήτημα.

Κατά τ' άλλα ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «θα υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος το δίκιο μας, μέχρι να εξασφαλιστούν και οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και ότι «δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε σε μοντέλα (σ.σ. για λύση του Κυπριακού) που αποδείχθηκε ότι είναι άκυρα». Κατηγόρησε πάλι την «ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι «έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα, επιμένει σε μαξιμαλιστικές και ανειλικρινείς προσεγγίσεις» και καθόλου τυχαία υπενθύμισε την «επιθυμία» της Αγκυρας «η περιοχή να αναφέρεται ως περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας», εξ ου και τις προτάσεις της για περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για να προχωρήσει η συνεργασία για τους υδρογονάνθρακες (χωρίς λύση του Κυπριακού), επικρίνοντας ως «μονομερείς ενέργειες» τις γεωτρήσεις που εξαγγέλθηκε ότι θα συνεχιστούν το φθινόπωρο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσάν Σανέρ ανήγγειλε επίσης «κάποιες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε», λέγοντας ότι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που έχουν συγκροτήσει οι κατοχικές αρχές «οποιοσδήποτε Ελληνοκύπριος θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή της περιουσίας τους» και καταλήγοντας ότι ήδη πολλοί έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις.

ΕΕ - ΗΠΑ δεν θέλουν «μονομερείς ενέργειες»

Αντιδρώντας στις τουρκικές κινήσεις, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διάλεξε να μιλήσει για τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη «συμβιβαστική επιστροφή στις συνομιλίες με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού» και τόνισε «την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες (...) οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί». Δεν παρέλειψε ακόμα να επαναλάβει τα περί ευρωπαϊκών δεσμεύσεων σε «συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», με τις τρεις τελευταίες λέξεις να έχουν πλέον σταθεροποιηθεί σε κάθε τοποθέτηση των Βρυξελλών, επιβεβαιώνοντας την αναβάθμιση του παζαριού για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Ουάσιγκτον. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε προχτές στη «βαθιά ανησυχία» που η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει από την έναρξη του «ανοίγματος» της Αμμοχώστου το περασμένο φθινόπωρο, μιλώντας για κίνηση «ασυμβίβαστη» με παλιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαρακτηρίζοντας ξανά «αντιπαραγωγικά» τέτοια βήματα.

«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε και η Βρετανία, καλώντας «όλες τις πλευρές να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ή αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί».

Να σημειωθεί ότι με αφορμή τη χτεσινή επέτειο από την τουρκική εισβολή οργανώθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, με τη συμβολή και της ελληνοκυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας στο εξωτερικό, όπου κυριάρχησαν εκκλήσεις για πιο αποφασιστικά παζάρια με την Τουρκία. Ξεχώρισε η συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του ξεκαθάριζε ότι «θέλουμε μια Τουρκία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ η οποία να μοιράζεται τις κοινές αξίες μας». Οι σχετικές συζητήσεις στάθηκαν μεταξύ άλλων στους κινδύνους που οι τουρκικές ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν σε όσα «έχει πετύχει» η διεθνής κοινότητα μετά από «δουλειά δεκαετιών» στην Κύπρο και στην περιοχή, εκφράζοντας δηλαδή ξανά την ανησυχία για τους όρους της μοιρασιάς και το αν η συνεργασία με την Τουρκία θα εξυπηρετεί αποφασιστικά και τα συμφέροντα των άλλων πλευρών.

Παρεμβαίνοντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε σε αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, καθώς «ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας επεκτείνεται κατά τρόπο που επίσης υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα».

Παραστάσεις της κυπριακής κυβέρνησης

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, για τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών των δύο χωρών. Παράλληλα, το κυπριακό ΥΠΕΞ προχώρησε σε μια σειρά από διπλωματικές επαφές, ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένη να εξετάσει την εξαμηνιαία έκθεση για την κατάσταση στην Κύπρο και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Θυμίζουμε ότι η τελευταία έκθεση του γγ του ΟΗΕ (την οποία θα συζητήσει και το ΣΑ) δίνει νέα ώθηση στα διχοτομικά παζάρια, αναφέροντας για πρώτη φορά ότι «οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα έμφυτα δικαιώματα και εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις ως ίσοι στη διαδικασία».

  • Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων «Rosoboronexport», Αλεξάντερ Μικέγιεφ, δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να παραδώσει δεύτερη παρτίδα συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων «S-400» στην Τουρκία, καθώς επίσης ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν τους επόμενους μήνες το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Φωτογραφία: Οι ηγέτες Τουρκίας και ψευδοκράτους στη χτεσινή προκλητική παρέλαση για την εισβολή του 1974

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top