Menu
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρευσε το ποδόσφαιρο στο Λονδίνο

Όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Β΄ απαγόρ…

Από Ανδρέας Δενεζάκης* Α...

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

75 χρόνια ΝΑΤΟ και Ελλάδα

Από Γιάννης Ντουνιαδάκης*...

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Θάνος Μικρούτσικος: Χόρεψε πάνω στο…

Ο Θάνος Μικρούτσικος γενν...

Prev Next

Αστυνομία υπάρχει στο …Άγιο Όρος - Γιατί όχι στα πανεπιστήμια;

Αστυνομία υπάρχει στο …Άγιο Όρος - Γιατί όχι στα πανεπιστήμια;

«Αγκαζέ» με τον ακροδεξιό Θανάση Πλεύρη υπερασπίστηκε η Νίκη Κεραμέως την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για την Παιδεία σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων

 

Γράφει: Γεράσμιος Λιβιτσάνος*

Στον γνωστό ακροδεξιό βουλευτή της Ν.Δ, Αθανάσιο Πλεύρη, ανέθεσε η κυβέρνηση την υπεράσπιση της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του στην Βουλή. Η τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο ξεκίνησε με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25, η οποία βέβαια απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η επιλογή του κυβερνώντος κόμματος να ορίσει ως συνταγματικό εισηγητή ένα στέλεχος από την ακραία της πτέρυγα, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ανάλογων νομικο-πολιτικών επιχειρημάτων. Έτσι, λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να δημιουργηθεί δομή αστυνομικού σώματος μέσα στα πανεπιστήμια, αφού αυτό γίνεται και το … Άγιο Όρος! Πάντως, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, φαίνεται ότι …ενθουσιάστηκε με αυτή την επιχειρηματολογία

Η τοποθέτηση Πλεύρη

Προκειμένου να δικαιολογήσει την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια ο Αθανάσιος Πλεύρης σύγκρινε τα πανεπιστήμια με το Αθωνικο κρατίδιο του Άγιου Όρους. Όπως είπε «και σε άλλες δομές που υπάρχει αυτοδιοίκητο η Αστυνομία βρίσκεται κανονικά, είτε στους ΟΤΑ, είτε στο Άγιο Όρος που έχει πλήρη αυτοδιοίκηση. Έχει δύο σταθμούς Αστυνομίας μέσα και ποτέ δεν τέθηκε θέμα ότι θίγεται το αυτοδιοίκητο επειδή βρίσκεται η Αστυνομία. Γιατί; Γιατί αυτό είναι στον σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας και ορθώς, λοιπόν, μπορεί η Αστυνομία να βρίσκεται και δεν επηρεάζει το αυτοδιοίκητο που έχει να κάνει με τα θέματα των εξουσιών που έχει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα στο πώς θα οργανώνεται και πώς θα εφαρμόσει τους νόμους που τους αφορά».

Η Νίκη Κεραμέως

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το αν ο Θ.Πλεύρης εκφράζει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση, η Νίκη Κεραμέως στην δική της ομιλία έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «θα συμφωνήσω απολύτως με τον κ. Πλεύρη, ότι προκαλούν εντύπωση οι ενστάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Μάλιστα ακόμη περισσότερο ξεκαθάρισε ότι η αστυνομία στα πανεπιστήμια αποτελεί ένα μέτρο που θέλει να συμβολίσει ότι παρέμβαση της αστυνομίας θα υπάρχει σε κάθε δημόσιο χώρο. Γιατί αυτό απαιτεί η …εθνική ασφάλεια. Στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία να συνυπολογίσει κανείς είναι ότι στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας είναι, ήδη, καταρτισμένο νομοσχέδιο που προβλέπει ειδικά μέτρα για τις περιπτώσεις κινητοποιήσεων εργαζομένων που γίνονται σε δημόσια κτίρια.

Μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως υπάρχει «η απόφαση 2192/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η εθνική άμυνα, η δημόσια τάξη, η κρατική ασφάλεια, ειδικότερες εκφάνσεις των οποίων αποτελεί η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος ως κατεξοχήν δημόσιες εξουσίες και εκφράσεις κυριαρχίας αποτελούν αρμοδιότητες αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί αυτή η αρμοδιότητα, η οποία αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του κράτους».

Με αυτό το σκεπτικό συμπέρανε πως «δεν μπορεί να υπαχθεί ένα Σώμα που ασκεί πλήρη αστυνομικά καθήκοντα στις πρυτανικές αρχές, γιατί αυτή η κρατική αρμοδιότητα ανήκει ακριβώς στον πυρήνα του κράτους και κατά νόμο έχει ανατεθεί αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία και για έναν ακόμα λόγο. Ο ίδιος ο χαρακτήρας αυτών των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως είναι τα Πανεπιστήμια, όπως είναι οι ΟΤΑ δεν συνάδει με την άσκηση εκ μέρους των οργάνων τους αστυνομικών αρμοδιοτήτων. Να το πούμε πολύ απλά; Θα δώσει ο πρύτανης εντολή για σύλληψη; Ο πρύτανης βεβαίως θα ασχοληθεί με τα θέματα τα ακαδημαϊκά. Όπως δεν νοείται η αστυνομία να παρέμβει στις εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, με τον ίδιο τρόπο δεν νοείται ο πρύτανης να κάνει τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, να επέμβει δηλαδή στον σκληρό πυρήνα της δημόσιας εξουσίας».

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε επίσης πως «όταν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, ζήτημα αξιόποινων πράξεων, ζήτημα εγκλημάτων του ποινικού δικαίου, όλοι οι δημόσιοι χώροι είναι ίδιοι. Και στους χώρους των ΑΕΙ εφαρμόζεται, όπως παντού στην ελληνική επικράτεια, από αστυνομικά όργανα, ο νόμος του κράτους». Παράλληλα δήλωσε πως «ο νομοθέτης έχει όχι την ευχέρεια, έχει την υποχρέωση να περιφρουρήσει αυτό το δικαίωμα, αυτήν την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, να διασφαλίσει την ακώλυτη άσκηση του έργου των Πανεπιστημίων, όπως έχει κρίνει επανειλημμένως το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έκφανση αυτής της υποχρέωσης είναι και η γενική αστυνομική αρμοδιότητα για την πρόληψη και καταστολή αξιόποινων πράξεων. Αυτήν ακριβώς οργανώνει και θεσπίζει με τη σύσταση της ΟΠΠΙ, ένα ειδικό σώμα αστυνόμευσης, ο νομοθέτης εκτιμώντας, με βάση τα αναντίρρητα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια των Πανεπιστημίων».

* Ημεροδρόμος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top