Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Ελληνοτουρκικά: Διερευνητικές - «επιστέγασμα» της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ελληνοτουρκικά: Διερευνητικές - «επιστέγασμα» της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

• ΝΑΤΟικός «ρεαλισμός» και για το Κυπριακό

 

Το γεγονός ότι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία «έρχεται σαν επιστέγασμα μιας εξωτερικής πολιτικής που έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα» τον τελευταίο χρόνο, σε ό,τι αφορά την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σημείωσε σε συνέντευξή του χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 6), χωρίς να αφήνει παρερμηνείες για το «πλαίσιο» των διεργασιών που ξεκινάνε στις 25 Γενάρη στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, δίνοντας την άμεση εμπλοκή των Ευρωατλαντικών για την επανέναρξη των διερευνητικών, επισήμανε (στον ρ/σ ΣΚΑΪ) τη «μεγάλη κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα», λέγοντας ότι τάχα «οι Ευρωπαίοι εταίροι κατάφεραν να καλλιεργήσουν στην τουρκική πλευρά τη διάθεση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, με σεβασμό στους κανόνες του διαλόγου», όπως και ότι έπαιξαν ρόλο οι αμερικανικές κυρώσεις, «που επέδρασαν σημαντικά στο να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν έχει λευκή επιταγή, για να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή». Μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας από πλευράς της κυβέρνησης, την ώρα που είναι όλο και πιο φανερό πως τα ευρωατλαντικά σχέδια για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο και ο στόχος της ΝΑΤΟικής «συνοχής» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα οδηγούν σε εφ' όλης της ύλης «διάλογο» με την Τουρκία και επικίνδυνες για τους λαούς «διευθετήσεις».

Τους κινδύνους, άλλωστε, ουσιαστικά σκιαγράφησε και η Ντόρα Μπακογιάννη, πρ. υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας χτες στη Βουλή ότι «επί πάρα πολλά χρόνια κάθε λίγο και λιγάκι οι Τούρκοι έφερναν και θέματα εκτός του αντικειμένου», ισχυριζόμενη βέβαια πως «καμία φορά η ελληνική αντιπροσωπεία δεν αποδέχθηκε αυτή τη συζήτηση επί θεμάτων που δεν εμπίπτουν στο διεθνές και εθιμικό δίκαιο, αλλά αποτελούν μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας». Κι αυτό παρά και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και επιμένουν ότι στους 60 γύρους διερευνητικών από το 2002 έως το 2016, μεταξύ άλλων έχουν συζητηθεί θέματα όπως η «προσαρμογή» των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αναλόγως της περιοχής και της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές, με τα οποία θα «εναρμονιζόταν» και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος, το καθεστώς των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο, οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» κ.ά.

Την ίδια ώρα η πρώην υπουργός απέρριπτε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση «εξαναγκάζεται» να πάει στις διερευνητικές από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, λέγοντας ότι είναι επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης να θέλει «διαύλους» με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας βασικά την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να επιταχύνει «διευθετήσεις», όπως και να παίξει ρόλο στην ενίσχυση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, διεκδικώντας μερίδια από την καπιταλιστική λεία, ενώ ζητούσε μέσα σε αυτό το πλαίσιο από τα άλλα αστικά κόμματα «να μην εκπέμπουμε ανασφάλεια ως προς το γενικότερο διάλογο».

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ, για επικείμενη συνάντηση με τον Ν. Δένδια, σημείωναν ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, συμπληρώνοντας πάντως πως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών «παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Σημειωτέον, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα διαδοχικά σε Ιταλία και Πορτογαλία (ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο).

ΝΑΤΟικός «ρεαλισμός» και για το Κυπριακό

Στο μεταξύ, ως κομμάτι του ίδιου «πακέτου» διευθετήσεων στην περιοχή παρουσίαζε και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα διχοτομικά σχέδια, μιλώντας στον «Πολίτη», ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ευχήθηκε «να προχωρήσουν έτσι τα πράγματα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις. Μία καλή σχέση θα συμβάλει και στη λύση του Κυπριακού», προσθέτοντας: «Το πιο σοβαρό είναι να εκτιμήσουμε πόσο καλή διάθεση έχει η Τουρκία να επιλύσει τις διαφορές που δημιουργεί είτε στην Κύπρο είτε στις άλλες χώρες με τις επεμβάσεις και τον μεγαλοϊδεατισμό». Συνεχίζοντας είπε ότι «αυτό που απαιτείται είναι η καλή πίστη και η πραγματική διάθεση της Τουρκίας, όχι να κατακτήσει μέσω των λύσεων που εισηγείται, αλλά να επιτρέψει επιτέλους να λειτουργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία όταν θα μετεξελιχθεί, εάν το επιτρέψουν να μετεξελιχθεί έτσι ώστε να υπάρχει ένα φιλικό και προς την Τουρκία ανεξάρτητο κράτος...».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό ήταν άρθρο του αναπληρωτή προέδρου του (κυβερνώντος κόμματος) Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρη Γεωργιάδη, με τίτλο «Νέος ρεαλισμός», όπου αφού διερωτάται «πόσο ειλικρινής» και «ορθολογική» είναι η στήριξη των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων στην επιλογή της ομοσπονδίας, επιστρατεύοντας διάφορα εκβιαστικά διλήμματα καταλήγει πως «μπροστά σε αυτό το ζοφερό σκηνικό (...) είναι η ώρα για ένα νέο ρεαλισμό. Πρέπει να ζυγίσουμε σωστά τα δεδομένα, να αποφασίσουμε τι πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξουμε, αλλά και τι μπορούμε ρεαλιστικά να διεκδικήσουμε. Πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις και να μιλήσουμε ξανά τη γλώσσα της αλήθειας».

Σήμερα νέες (χωριστές) συναντήσεις θα έχουν ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, αυτή τη φορά με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στο φόντο αυτό χτες ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέχεια και της σχετικής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και υπό την «ομπρέλα» των ίδιων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, χτες οι υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE) υπέγραψαν μέσω τηλεδιάσκεψης μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

πηγή: Ριζοσπάστης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top