Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Βουλή των Αντιπροσώπων: Αρχισε η διαδικασία διαδοχής Συλλούρη

Βουλή των Αντιπροσώπων: Αρχισε η διαδικασία διαδοχής Συλλούρη

• Δλώσεις του διευθυντή της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους • Η παραίτηση Συλλούρη

 

Τη διαδικασία διαδοχής του Προέδρου της Βουλής ξεκίνησε ήδη ο Γενικός Διευθυντής του σώματος Σωκράτης Σωκράτους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την παραίτηση Δημήτρη Συλλούρη νωρίτερα σήμερα, ο κ. Σωκράτους διευκρίνισε ότι πρέπει να καλυφθούν οι δύο κενωθείσες θέσεις των βουλευτών, να συγκληθεί η Ολομέλεια και οι δύο νέοι βουλευτές να δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση σύμφωνα με το Σύνταγμα, και εν συνεχεία τα μέλη του κοινοβουλίου να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο.

Μετά την παραίτηση του κ. Συλλούρη, Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύεων της Δημοκρατίας είναι ο γηραιότερος των βουλευτών, Αδάμος Αδάμου, επαναβεβαίωσε ο κ.  Σωκράτους ερωτηθείς σχετικά.

«Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος, η εκλογή για ανάδειξη νέου Προέδρου της Βουλής πραγματοποιείται το συντομότερο για πλήρωση της κενωθείσας έδρας», είπε ο κ. Σωκράτους σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων για να αποφασιστεί πότε θα γίνει η συνεδρία της Βουλής.

Ερωτηθείς σε πόσο χρόνο θα πρέπει να γίνει αυτό, ο κ. Σωκράτους εξήγησε πως το Σύνταγμα δεν θέτει χρονικό περιθώριο πέραν από τη διατύπωση της θέσης ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείς ποιος θα καταλάβει την έδρα του κ. Συλλούρη στη Βουλή, ο κ. Σωκράτους είπε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Βουλή έχει υποχρέωση να αποταθεί στον έφορο εκλογών για να πληροφορηθεί ποιος είναι ο υποψήφιος από το συγκεκριμένο κόμμα ή συνδυασμό κομμάτων που είχε πάρει τις περισσότερες ψήφους, καθώς η έδρα εξακολουθεί να παραμένει στο συγκεκριμένο κόμμα.

Σε ερώτηση ποιος θα προεδρεύσει αν πραγματοποιηθεί αύριο Ολομέλεια του σώματος, ο Γενικός Διευθυντής είπε πως καθήκοντα προεδρεύοντως εκτελεί ο γηραιότερος, ο οποίος είναι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον πλέον η απόφαση για το πώς προχωρά η διαδικασία εναπόκειται στα κόμματα, ο κ. Σωκράτους είπε πως τη συνεδρία της Ολομέλειας θα καλέσει ο προεδρεύων της Βουλής, αφού διαβουλευθεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ερωτηθείς κατά πόσον τη διαδικασία της ψηφοφορίας θα πρέπει να προηγηθεί η κάλυψη των κενωθεισών εδρών, ο κ. Σωκράτους απάντησε θετικά, και επικαλούμενος το Σύνταγμα, είπε πως οι νέοι Βουλευτές θα πρέπει να δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση στην αρχή της πρώτης συνεδρίας της Ολομέλειας. «Συνεπώς, θα πρέπει να προηγηθεί η νενομισμένη διαβεβαίωση και μετά να ακολουθήσει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής», είπε.

Σε ερώτηση αν το επόμενο βήμα της Βουλής είναι να αποταθεί στον έφορο εκλογών, ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως έχει πάρει και την επιστολή παραίτησης του κ. Χριστάκη Τζιοβάνη και μαζί με την παραίτηση του κ. Συλλούρη θα αποταθεί στον Έφορο Εκλογών για να τους πληροφορήσει για τους υποψήφιους αντικαταστάτες.

Στη συνέχεια, τα κόμματα, μέσω των Προέδρων τους, θα διαβουλευθούν για να αποφασίσουν και να ορίσουν την Ολομέλεια του σώματος.

Ερωτηθείς αν έχει μιλήσει με τον κ. Συλλούρη, ο κ. Σωκράτους απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως μετά την υποβολή της παραίτησης του δεν έχει μιλήσει.

Τέλος, ερωτηθείς ποιος ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντως της Δημοκρατίας, ο κ. Σωκράτους είπε ότι αυτά τα ασκεί ο Πρόεδρος της Βουλής που στη συγκεκριμένη περίπτωση, σήμερα, είναι ο κ. Αδάμου.

Η παραίτηση Δημήτρη Συλλούρη

Την παραίτησή του από το αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής ανακοίνωσε το πρωί ο Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνοντας ότι διατηρεί ακέραιη την πεποίθηση ότι «με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο», αλλά ότι με την παραίτησή του αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο «ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

«Σε προηγούμενη δήλωση μου είχα αναφέρει ότι δεν θα υπέβαλλα παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγονται από την Πολιτεία. Είχα επίσης σημειώσει, ότι έχω ήδη λάβει τις αποφάσεις μου για το τι θα πράξω μετά την ολοκλήρωση των ερευνών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Συλλούρης.

Περαιτέρω, προσθέτει, «είχα γνωστοποιήσει ότι σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κρίνει ότι πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, δεν προτίθεμαι να υποβάλω οποιαδήποτε ένσταση με ό,τι αυτό υποδηλοί».

«Οι αποφάσεις μου αυτές βασίστηκαν στην ακράδαντη πίστη ότι δεν έχω διαπράξει οτιδήποτε νομικά μεμπτό και ότι ενδεχόμενη παραίτησή μου θα άφηνε εντυπώσεις περί του αντιθέτου», σημειώνει.

Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Συλλούρης, «διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί».

«Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα», ανακοινώνει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «διατηρώ ακέραιη την πεποίθηση ότι με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο. Με την παραίτησή μου αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

Αναμένω, αναφέρει, «ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν το ταχύτερο στην εξέταση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων, περιλαμβανομένης και της καταγγελίας που έχω ήδη υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα, σχετικά με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εις βάρος μου και την παραβίαση συνταγματικών μου δικαιωμάτων, ώστε τελικά να καταδειχθεί ποιοι πραγματικά ενέχονται και ποιοι όχι».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top