Menu
Η κρίση του πολιτικού συστήατος και το ΔΗΚΟ

Η κρίση του πολιτικού συστήατος και…

Από Ανδρέα Θεοφάνους* Το...

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε εκδοχή Κασσελάκη

«Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σε ε…

Ήταν Νοέμβριος του 2023 ό...

Ε.Ε. του πολέμου

Ε.Ε. του πολέμου

Με «πολεμικό ανακοινωθέν»...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Κύπρος

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισρα…

• Χτυπήθηκε η μεγαλύτερη ...

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Το ... μαντείο της MONOPOLI

Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ* Ηθελ...

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής του θεάτρου

Σάμιουελ Μπέκετ: Ένας αναμορφωτής τ…

Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός...

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της έντασης από το κράτος  - δολοφόνο του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Λάδι στη φωτιά» της …

«Λάδι στη φωτιά» της έντα...

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη

Σαν σήμερα,  13 Απριλίου ...

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβανο

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Γάζα και Λίβα…

Δολοφονική επίθεση Ισραηλ...

Prev Next

Για μυστικό έγγραφο του 2010 για τις τέσσερις ελευθερίες, γράφει η “Αφρίκα” - UPD

Για μυστικό έγγραφο του 2010 για τις τέσσερις ελευθερίες, γράφει η “Αφρίκα” - UPD

* Φέρεται να το δέχτηκε υπό όρους ο Δ. Χριστόφιας και αφορά του Τούρκους εποίκους

 

Το 2010 και συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση στις 4 Ιανουαρίου 2010 των δύο ηγετών, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά έγγραφο για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, έγγραφο στο οποίο συμφώνησε η ε/κ πλευρά αλλά με όρους, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Αφρίκα”.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ από τα κατεχόμενα, με τίτλο “Αποκαλύπτουμε το μυστικό έγγραφο” η εφημερίδα παραθέτει το σχετικό απόσπασμα από το έγγραφο, στην αγγλική γλώσσα, και γράφει ότι, ενώ η Τουρκία επιμένει στην θέση για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων στα κατεχόμενα μετά την επίλυση του Κυπριακού εντούτοις το θέμα τέθηκε επί τάπητος το 2010 και η ε/κ πλευρά το δέχτηκε όμως με προϋποθέσεις και όρους.

Σύμφωνα με το δημοψήφισμα, η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε το σχετικά έγγραφο ως “αρχή” αλλά το συνέδεσε με την συμφωνία που θα γίνει σχετικά με τον αριθμό των Τούρκων εποίκων που θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση.

Το σχετικό έγγραφο κατατέθηκε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πρώην ηγέτη των Τ/κ, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη συνάντηση του με τον Δημήτρη Χριστόφια στις 4/1/2010 και βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες προτάσεις της τ/κ πλευράς.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τέσσερις ελευθερίες θα γίνουν αποδεκτές αν δεν διαταράσσεται η δημογραφική σύνθεση του νησιού και αφού πρώτα ενημερωθεί η Ελλάδα και ζητηθεί η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της απόφασης.

Παραπέμπει στο έγγραφο Ντάουνερ, ο Γ. Λουκαΐδης

Στο μεταξύ, αναφοριά με το εν λόγω δημοσίευμα της "Αφρίκα", υπήρξε αργά χθες το α πόγευμα αντίδραση από τον κοινοβουλευτιό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, με γραπτή δήλωση.

"Αναφορικά με το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Aφρίκα» σε σχέση με τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες", αναφέρει η γραπτή δήλωση του κ. Λουκαΐδηη, "παραπέμπουμε στο έγγραφο Ντάουνερ «Συγκλίσεις 2008-2012», το οποίο και έχει δημοσιοποιηθεί. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι η ροή Τούρκων πολιτών προς την Κύπρο θα μπορεί να γίνεται μόνο σε αναλογία 4:1 με τους Έλληνες πολίτες", σημειώνετεαι περαιτέρω.

"Είναι από αυτή ακριβώς τη σύγκλιση -προστίθεται- που η Τουρκία προσπαθεί να απαλλαγεί ενώ η δική μας πλευρά την επικαλείται ως ασπίδα προστασίας".

 

"Η σύγκλιση για την αναλογία τεσσάρων Ελλήνων προς ένα Τούρκο, δεν αφορά μόνο την απόκτηση ιθαγένειας αλλά και τη ροή και ειδικότερα τη διαμονή στην Κύπρο, ακόμα και μετά από πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", καταλήγει η δήλωση του κ. Λουκαΐδη.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top